fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaArtunç KocabalkanTecrübe, Cesaret ve Şans

Tecrübe, Cesaret ve Şans

Sıralamada tecrübeyi başa koyduktan sonra bir daha düşündüm neden diye.

E, çünkü en önemlisi oydu.

Halbuki cesaretli insanlar hele de şanslı iseler neden tecrübenin getirdiği sınırlar içinde kalsınlar ki?

Düşünebiliyor musunuz? Genç bir yatırımcı. Hiç bitmeyen risk alma iştahı ve yaver giden şansıyla milyonlarca dolar kazanmış. Niye tecrübeye ihtiyaç duysun ki? Hep aynı şeyleri yapar, servetine servet katar…

Ama işte hikaye böyle olmuyor. Şansın insan hayatında ne kadar önemli bir faktör olduğunu görmek akıllı bir insanın sahip olabileceği en büyük tecrübedir. Şansın sürdürebilir olması ancak onu öğrendiklerimizle şekillendirerek mümkün.

Cesaret ise değişimin maliyetini göze alarak yeniliklere açık olmak demek. Yoksa enerjiyi aptalca hatalar yaparak boşa harcamak değil.

Bir hatayı akılcı (rasyonel) düşünen kimse tekrarlamaz. Eşek bile bir çukura iki kez düşmez.

Ancak nesiller değiştikçe genç zihinler taze hafızalarıyla aynı yollardan geçip aynı hataları yaparak tecrübe kazanırlar.

Bu arada elbette bu maliyetli deneyimin biz kaybedeni var olduğu gibi bir kazananı da olacaktır. Esasen tecrübe, kullanılırsa çifte kazanç kullanılmazsa çifte kayıptır.

Peki cehaletin ya da kurumların devlet tecrübesini kullanmayarak neden olduğu zararın maliyeti?

Bu günlerde sayın Mehmet Şimşek yaldır yaldır para arıyor. Bu parayı bulmak için ne vaat ediyor?
Rasyonelleşme. Planlama.

Derecelendirme kuruluşları da “doğru yoldasınız devam edin” diyor.

Kısa vadede bulmamız gereken 100 milyar $ üstünde para. Bu bize, toplam maliyeti 400 milyar $ olan bir kayıp olarak dönecek.

Ve biz hepimiz Mehmet Şimşek’in başarılı olması için elimizden gelen her şeyi yapıp dua edeceğiz. Ne için dua edeceğiz?

Büyük hatalar yaparak ülkeyi ekonomik bir çıkmaza götüren; tecrübeyi, aklı, liyakati yok sayan bir sistemin değişmesi için.

Yukarıda saydığım üçlüden en önemlisi olarak tecrübeyi öne çıkarmıştım. “Tecrübe hayatta yenilen kazıkların toplamıdır” gibi bir laf da var.

Yenilen kazıkların tecrübesi hem bizim hem yabancıların hafızasında sapasağlam duruyor. Öte yandan Mehmet Şimşek’in günü kurtarmak için getirilip getirilmediği hala belirsiz.

Artık siyasi yönetimin de anlaması gereken şu ki günü kurtarmak geleceği kaybettirebilir.

Gelecek on senede ülkemizi büyük bir değişim bekliyor. Geçmiş on senede ise ekonomik, sosyal ve ahlaki meselelerde ilerlemeyi bırakın büyük bir gerileme gördük.

Beyler, efendiler, ağalar bir on seneyi daha kaybetmeyi kaldıracak vaziyette değiliz.

Ekonomi yönetiminin başarılı olacağına, herhangi bir siyasi gerekçeyle kösteklenmeyeceğine öncelikle biz Türklerin inandırılması lazım. Biz inanmadan yabancılar buraya uzun vadeli para falan getirmez.

Eğitime, bilime, hukuka ve akla dayanan; kısa vadeli görünüm düzeltmeyi değil yarınlarımızı kurtarmayı amaçlayan bir düzende eminim ki ülkemizi çok güzel günler bekliyor.

Ekonomide günü kurtarmak adına geçmişte çok ciddi hatalar yapıldı. Biz de yayınlarımızda sesimiz elverdiğince bu hataları dürüst ve tarafsız bir şekilde aktardık.

Ve elbette bu hataların belirli bir maliyeti olacak.

Eğer geçmiş tecrübelerimizden öğrenemeyip aynı hataları farklı farklı şekillerde tekrarlayacaksak ödenecek maliyet de katlanarak artacak haberimiz olsun.

Biz de bir kayayı sonsuza kadar dağın tepesine çıkarmaya mahkum edilen Sisifos gibi karşılığı olmadan çektiğimiz zahmetle kalacağız.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Asya Kömür Tüketimi Zirvelerde

Vietnam ve diğer Asya ülkeleri fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltmaya...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B21 – KRİPTO

NEREDEYİZ ? NEREYE GİDECEĞİZ ? Son haftalarda Bitcoin ve Altcoinlerde can...

Piyasada Olan Piyasada Kalır Bölüm 21 – Borsa

Evet sevgili dostlar, bir haftayı daha bitiriyoruz. Borsada TL bazlı rekorları...

Yabancı Yatırımcı BIST’e Gelmeye Devam Edecek Mi?

10 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son...

Read Now

Asya Kömür Tüketimi Zirvelerde

Vietnam ve diğer Asya ülkeleri fosil yakıtlardan kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltmaya yönelik uluslararası iklim konferanslarında verdikleri sözden geri adım atmaya başladılar. Hızla gelişen sanayi sektörleri ve enerji kullanımları göz önüne alındığında, bu durum pek de şaşırtıcı değil. Vietnam'ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYİH) için öngörülen 2024 büyüme oranı...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B21 – KRİPTO

NEREDEYİZ ? NEREYE GİDECEĞİZ ? Son haftalarda Bitcoin ve Altcoinlerde can sıkıcı hareketler meydana geliyor.Özellikle Altcoinler 3-4 aylık yükselişlerinin tamamını 1 ay içersinde kaybettiler. Bugün Bitcoin'in içinde bulunduğu durumun daha iyi anlaşılması için son 6 aya iyi bakmamız gerekiyor. 6 ayda neredeyse %120 değerlenmiş bir varlıktan...

Piyasada Olan Piyasada Kalır Bölüm 21 – Borsa

Evet sevgili dostlar, bir haftayı daha bitiriyoruz. Borsada TL bazlı rekorları yenilediğimiz dolar bazlı ise 313 direncini aşıp 324 direncini aşındırdığımız bugünlerde USDTRY ise yatay seyrediyor. Burada devlet iç borçlanma senetlerine gelen yabancı kaynakla beraber TCMB'nin rezerv doldurduğu bir dönemdeyiz. Gerek yüksek enflasyon olsun, gerek yatay giden...

Yabancı Yatırımcı BIST’e Gelmeye Devam Edecek Mi?

10 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir. Gündemdeki Son Durum Türkiye'deki Son Gelişmeler https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1788827337527550129?t=xiS5il0EybkGhKTpKLPw7Q&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788853112217670095?t=rrFWRcUrcafo8rnx5vpMiw&s=08 https://twitter.com/ForeksTurkey/status/1788897085627973887?t=L_YPEqnYMHQeIsfK1DA94A&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788918472396722662?t=r3f4oA0a91W9iLgEQfmh9w&s=08 Dünya'daki Son Gelişmeler https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788837429329187154?t=ZIV1T6sog3fxtgX08sCAOQ&s=08 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788906232712994911?t=eHthRegi59Hxcc3GJbv6Lg&s=08 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788938606897201265 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1788940099494752425 https://twitter.com/BloombergHT/status/1788918240711704811?t=QALOIil_7IzZaDgltnyu9w&s=08

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 10 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Bitcoin Yine Aynı Seviyeden Destek Buldu

Gün içinde 60.600 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, beklenti üstü gelen işsizlik başvuruları ile bir miktar yükseliş göstererek 63.400 dolara kadar yükseldi.

Merkez Bankası Şahin Oldu

9 Mayıs günü TCMB senenin 2.enflasyon raporunu açıkladı. Raporda TCMB 2024 sonu enflasyon beklentisini %36'dan %38 seviyesine revize etti. Ayrıca TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon patikasında gerçekleşebilecek bozulmalara karşı ek sıkılaştırma adımlarını atmaya hazır olduklarını söyleyerek enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanacaklarını...

Kredi Risk Primimiz (CDS) Son 4 Yılın En Düşüğünde

9 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ETF Coşkusu Bitti Mi?

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Verisi Açıklandı! 231K Beklenen: 212K. #US10Y ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri tekrar %4,50 altına geriledi. Amerika'da veriler ekonominin soğumasına doğru işaretler vermeye başladı. ETF'ler neden bu kadar önemli, daha öncesinde bitcoin tutan Amerikan şirketler bunu bilançolarında patent gibi gösterebiliyordu, ETF hikayesiyle beraber gelen...

Pegasus İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarının Ardından Aracı Kurum Raporları

Pegasus Havayolları’nın 2024’ün ilk çeyreğine ait finansal sonuçları, piyasa beklentileriyle uyumlu olmakla birlikte, şirketin önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir net zarar açıkladığını gösteriyor. Net satış gelirlerinde ciddi bir artış yaşanırken, FAVÖK ve net zarar rakamları piyasa tahminlerinin biraz üzerinde gerçekleşti. Yolcu doluluk oranlarındaki iyileşme ve...

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler, İstatistikler.

İklim Krizi İngiltere’yi de Vurdu

İngiltere son dönemde yaşanan yağışlı havanın önümüzdeki yıl hasatları olumsuz etkileyerek gıda fiyatlarının bir kez daha artma tehlikesiyle karşı karşıya. Enerji ve İklim İstihbarat Birimi'ne (ECIU) göre buğday, yulaf, arpa ve kolza üretiminin bu yıl toplu olarak dört milyon ton, yani 2023'e göre %17,5 oranında azalması bekleniyor. Araştırmaya...