Piyasada Olan Piyasada Kalır Bölüm 21 – Borsa

0
164

Evet sevgili dostlar, bir haftayı daha bitiriyoruz. Borsada TL bazlı rekorları yenilediğimiz dolar bazlı ise 313 direncini aşıp 324 direncini aşındırdığımız bugünlerde USDTRY ise yatay seyrediyor. Burada devlet iç borçlanma senetlerine gelen yabancı kaynakla beraber TCMB’nin rezerv doldurduğu bir dönemdeyiz. Gerek yüksek enflasyon olsun, gerek yatay giden kur olsun beni eskilere götürdü. 🙂 Eski borsa simsarlarından Bizimkiler – Tak Tak Sedat‘ı şöyle bir hatırlayalım, kapıcı Cafer’e o günlerde ne öğütler veriyormuş. E tabii günümüzde Sedat Bey gibilerinin yerini alan sosyal medya üstatları yok değil 🙂

Geçelim teknik seviyelere.

BIST100 – TL

TL bazda 10250’nin üzerindeyiz, yükselen kamanın üzerine doğru kendimizi attık ve son 2-3 gündür yatay hareketimiz devam ediyor. Siyah paralel kanalı kabul edersek yukarıda yerimiz var görünüyor. Tüm basit hareketli ortalamaların üzerinde olduğumuz için onları koyup görseli karıştırmak istemedim. Bir altta da Fibonacci bazlı hedefi görebilirsiniz, yaklaşık 10700lerde şu an itibariyle.

Saatlikte bakacak olursak da saat 17 itibariyle 2li tepeye benzer bir görünüm oluştu.

Son olarak ortalamalara bakacak olursak seans sonuna doğru gelen satışlarla 8 günlük ortalamanın altında bir günlük kapanış gerçekleşti.

Esas sıkışma BIST100-USD’de olduğu için hızlıca ona geçiyoruz.

BIST100-USD BAZLI

Grafikleri daha temiz görebilmek için haftalık olarak seçiyorum. Kısa vadeli görünüme bakacak olursak daha önceden çizdiğim mavi trendle temas gerçekleşti, yatay siyah çizgi ise 313 seviyesi.

Zurnanın zırt dediği yer işte tam da burası. 324 dolar seviyesi çok konuşuldu hafta içinde, 2018’de ikili tepe yaptığımız ve sert kırıldığımız bölge. Şu anda onun üzerine atarsak oyunda yeni bir “Level” atlayıp USD bazlı %20 bir marj açılabilir. Yukarıda gördüğünüz pembe bant yaklaşık 390/410 aralığı olarak görülebilir. Şu anda dolar bazlı XU30’u da XU100’ü de iten bankalar ve majör birkaç hisse. Bunlara değineceğiz ancak SISE, EREGL gibi hisseler oyuna dahil olmaya başlarsa işin rengi değişebilir ve bizi bu banda taşıyabilir.

BIST30 – TL Bazlı

Dur durak bilmeden yükselen BIST30(banka destekli hareketle) tam Fibonacci 2.618 hedefinden ret yemiş durumda. 2.si daha aşağıda bir 2li tepe oluşumuna gidip gitmeyeceğini izliyor olacağız.

BIST30 – USD BAZLI

Her ne kadar uzun vadeli trend görünümünde bir bozulma yoksa da kısa vadede yorulma sinyalleri geliyor.

Hisselerimize geçelim. Bu hafta geçtiğimiz hafta açtığım bir pozisyonu nasıl stoplamak zorunda kaldığımı size anlatacağım 🙂

GESAN

Sıra geldi iğneyi kendime batırmaya 🙂 Bir önceki hafta bilançosuyla beraber ertesi gün tavan olan SMRTG’den sonra ufak bir hareketlenme ve düşeni kırma hareketi izlediğim GESAN’a ufak bir pozisyon açtığımı söylemiştim. Hafta sonu gelen bilançonun ardından SMRTG’ye benzer bir hareket görürsem satış yapacağımı düşünmüştüm ama “papaz pilavı yemedi” maalesef 🙂 Oysa görüntü itibariyle, un, şeker, yağ hepsi vardı ve 3 Mayıs günü de düşen trendi kırdırıp ocağın altını da yaktıklarını görünce ben de oyuna dahil oldum.

Bilanço olumlu algılanmadı(ya da tahtacının işine böyle geldi:)) ve Pazartesi tekrar kırdığı trendi test eden hisse ertesi gün trendin altına oturunca Salı günü yeşil okla gösterdiğim yerde vedalaşmak zorunda kaldım, 5 gündür de art arda düşüyor.. Bu tabii ki moralleri bozdu. İşin kötüsü burada bir de ters bayrak benzeri bir oluşum gözleniyor, alt çizgi kırılırsa satış daha da derinleşebilir. Eğer tekrar yukarı dönüş olursa yeniden denenebilir ama ben bir süre bu tahtadan uzak kalacağım 🙂 Trade oyununun içinde bu da var tabii ki, bunu kabul etmeden masaya oturmamak gerek.

EREGL ve SISE Sahalara Geri Mi Dönüyor?

Ereğli Demir Çelik’te gelen bilançoda artan FAVÖK yüzleri güldürdü ve son dönemdeki olumlu hava biraz daha hızlandı. Hem USD hem TL bazlı teknik bir inceleme yapmadan önce temennimiz uzun yıllardır poğaçasından, yemeğinden kesip biriktiren dostlarımızın yüzünün gülmesi 🙂

EREGL TL Bazlı

TL olarak dile kolay, 2022 Kasım’dan beri yatay devam eden hissede kritik 48TL direncine yaklaştık. 48 ve 53 arasında en solda gördüğümüz iğne ise o gün tüm yatırımcılara biraz battı dersek yanlış olmaz.

Dolar bazlı ise grafik içler acısı. Tarihi zirve 2.80 biz ise 1.46dayız. olumlu göstergelere bakacak olursak:

  • Ichimokunun üzerindeyiz.
  • 100 ve 200 günlük basit ortalamaların üzerindeyiz.

Ancak tabii ki zirveye olan yol pek bir engebeli. Dikkatli olmak lazım ancak uzun vadeli tutma şartları oluşuyor gibi.

SISE TL Bazlı

Uzun yıllardır yine yatırımcısını sevindiremeyen Şişecam’da ise ufak tefek olumlu sinyaller gelmeye başladı.

  • Önce mavi düşen kanalın üzerine atması(ancak henüz erken, önümüzdeki hafta kalıcılık önemli, GESAN’ı hatırlayalım :))
  • Siyah yükselen kanalın tekrar içine girmesi
  • Yatayda yukarıdaki kırmızı hattın üzerine atması halinde önce eski zirve, sonra zirve yenilemesi hedef olacaktır.

Dolar bazlıda ise eski zirve 2.62’ye olan mesefamiz epey var ancak uzun süren alçalan kama bu hafta kırıldı ve hareket hızlandı. Geçmişte bize epey engel olan 200 günlük (bkz. kırmızı oklar) şimdi yine önümüzde, pembe kutuyu yukarı kırarsak yine

ARÇELİK

Özellikle tekniği dikkatimi çeken hisselerden biri ARÇELİK. TL bazlı zirvede ancak Dolar Bazlı uzun vade daha dikkat çekici. TL Bazlı düşen kırılmış, zirve yenilenmiş ve onay alıyor görüntüsü var ancak son dönemde bu hareketlerin çoğu fake kaldı, onu da hatırlatalım. Dolar bazlı uzun dönemde çalışan bir kanal var, orta vadede ise düşen kırılmış görünüyor.

BEŞİKTAŞ’ta Neler Oluyor?

Son zamanların en uzun taban serisi hiç şüphesiz ki #BJKAS oldu. Tam 13 gündür taban olan hisse bakalım nereden dönecek. 13’ün bir Fibonacci sayısı olduğunu hatırlatıp izlemeye devam edeceğiz.

Hissede bir yandan da 6 kişiye işlem yasağı getirilmiş durumda, bu haberin detaylarını da aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

https://www.cnnturk.com/ekonomi/besiktas-hisselerinde-yasanan-onlenemez-dusus-devam-ediyor-2113226

HİSSE PERFORMANSLARI

HAFTALIK

YILBAŞINDAN BU YANA

YENİ HALKA ARZLAR

KAYNAK: https://halkarz.com/

SON DÖNEM HALKA ARZLARININ DURUMU

LILA KAĞIT – HALKA ARZ FİYATI 37.39

KOTON – HALKA ARZ FİYATI 30.50TL

RÖNESANS GAYRIMENKUL – HALKA ARZ FİYATI 135TL

YABANCI PAYLARI

Geçtiğimiz hafta sonuna doğru 39’un üzerine atan yabancı payı şu anda yatay seyrediyor.

Raporun tamamını aşağıda bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz