S&P Açıklamaları Öncesi Borsa Kararsız

0
167

Hafta kapanırken borsa endeksini etkileyen gelişmeleri, verileri ve yurt dışındaki temel görünümü özetledik.

Borsa

Borsa son günlerde kararsız görünüyor. Hem olumlu hem olumsuz haberler gelirken bir enerji birikiyor. Endekste görüntü iki yönde de kırılım gelebilme ihtimalini ortaya koyuyor. Genel olarak belirsizliklerin arttığını söyleyebiliriz. Bugün durumlar netleşebilir.

Teknik açıdan 8400 seviyesinin geçilmesi kırılımın olumlu yönde olduğunu gösterecek. 8100 seviyesinin aşağısı ise ikili dip formasyonunun teyidi anlamına gelebilir. Böyle bir durumda 7600 ana destek seviyesi olacak.

Aşağıda borsa tarafından olumluya ve olumsuza yorulacak kimi gelişmeleri özetledik. Belirsizliğin arttığı bu aşamada kısa vadeli oyuncular için risklerin azaltılması yararlı olabilir.

Borsa açısından olumlu tarafta bu akşam S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu açıklayacak olması ve Mehmet Şimşek’in 3-4 Ekim’de Londra’da yatırımcılarla görüşecek olması haberleri var. Yabancı ilgisi beklentileri borsada yükselişin motoru olmayı sürdürüyor.

S&P tarafında not görünümünde düzeltme bekleniyor. Not artırımına gidilmesi ise sürpriz olur ve piyasayı ciddi anlamda olumlu etkileyebilir.

Hazırladığı son raporunda Türkiye analizine de yer veren S&P, Kur Korumalı Mevduat programının Merkez Bankası rezervleri üzerinde baskı oluşturduğunu dile getirmişti.

Borsa yatırımcılarının gözü bir yandan da dolar kurunda olacak. Son günlerde yurt dışındaki gelişmelere bağlı olsa gerek dolarda bir miktar artışa müsaade edilmişti. Dolardaki artış sürerse borsa genelinin olumlu etkilenebileceğini söyleyebiliriz.

Yükselen faizlerle birlikte borsa yatırımcıları arasında tedirginlik yaratan başlıca unsur Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) tarafından yapılan açıklamalardı. EKK toplantıyla alakalı “Finansal piyasalarda Türk lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirilmiştir” açıklamalarında bulundu.

EKK’nın açıklamalarının ardından süper bono ihtimali yeniden gündeme geldi. Öyle ya TL’yi daha cazip hale getirecek Türk Lirası cinsinden enstrüman ne olabilir ki? Ekonomi yönetimi önceki aylarda bu gelişmeyi yalanlasa da bu açıklamayla beraber borsa için süper bono riskinin yeniden ortaya çıktığını düşünüyoruz. Bu riskin göz ardı edilmemesi gerektiği muhakkak.

Böyle bir adımın gelip gelmeyeceği KKM’lerdeki çözülmelerin hızına bağlı olacaktır. KKM’lerde çözülme başladı fakat çok yavaş ilerlediği de bir gerçek.

Yurt Dışı

Amerika’da kapanma konusu konuşulmaya devam ediyor. Son gelen haberler kapanmanın gerçekleşebileceği fakat çok uzun soluklu olmayacağı yönündeydi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında tartışmaya konu olan geçici bütçenin onaylanmaması dolayısıyla Amerikan Federal Hükümeti harcama yetkisini kaybetmesi anlamına gelen kapanma dönemlerinde hükümet hayati hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerine ara vermek zorunda.

Altında tat yok. Amerikan tahvil getirileri yükseldi altın düştü. 1800’lü seviyeler kalıcı mı olacak göreceğiz. 1865 dolardan işlem görüyor. Yılın en düşük seviyesi 1810. Uzun vadeli altından umutlu olanlar için bu noktalar alım fırsatı mı olacak yoksa düşüşler devam mı edecek izleyeceğiz.

Petrolde yükselişler sürüyor. Piyasada 100 dolar hedefi konuşuluyor. Bir çok uzman 100 dolarlı seviyelerin kalıcı olmayacağı görüşünde.

Fed üyelerinden güvercin mesajlar geldi. Dolar endeksinde yükselişler, borsa endekslerinde düşüşler durdu. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin ek faiz artışına gerek olup olmadığını söylemek için erken olduğunu, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise enflasyonu kontrol altına almak için sert istihdam kayıplarının gerekli olduğunu belirten geleneksel ekonomi görüşüne fazla ağırlık verilmemesi gerektiğini bildirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz