fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelHakan Aran'dan Yeni Yıl...

Hakan Aran’dan Yeni Yıl Projeksiyonu

Yeni bir yıla giriş yaparken, İş Bankası genel müdürü Hakan Aran 2024’ün ekonomik tablosunu değerlendirdi ve bazı öngörülerde bulundu. Türkiye’nin finansal durumu, para politikaları ve küresel ekonomi ile ilgili bir dizi önemli faktörü ele alarak, bu yılın genel ekonomik beklentileri şu şekilde:

Kur artışı bekleyenlerin yanılacağı bir yıl olacak.

Şu an Türkiye’de pozitif faize geçildi. Açıklanan enflasyon geçmişin, verdiğimiz faiz gelecek 3 ayın. Buna dikkat edin. Dolarda kalanın aleyhine bir durum olabilir.

Bu yıl devalüasyon beklentim ‘sıfır’. Olacağını sanmıyorum. Seçim ekonomisi beklemiyorum.

Türk Lirası’nın aşırı değerleneceği bir yıl olabilir.

İhracatın etkilenmemesi için Merkez Bankası döviz alımı yapabilir.

Eskiden bankalar kredi vermekte zorlanıyordu. Şimdi bankalarda iştah var ama müşteriler yüksek faizden dolayı tereddüt ediyor. İlk defa TL mevduatlar, TL kredileri geçti tarihte. Yani çok fazla mevduat toplamaya başladık ama krediye dönüştüremiyoruz.

Faiz seviyesi şu an yeterli. Ancak daha da yukarı gitmesi istihdam ve büyüme için risk. Bazı sektörlerde istihdam kayıpları olabilir. 45 seviyesi ile birlikte bu yaşanabilir. Şu an tekstil gibi alanlarda bunun işaretlerini görüyoruz.

Enflasyonda bu şekilde yüzde 3’lük gerçekleşmeleri yakalayabilirsek Merkez Bankası’nın hedefini 36-42 bandında yakalarız. Ben burada başarı görüyorum.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Bitcoin Yine Aynı Seviyeden Destek Buldu

Gün içinde 60.600 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, beklenti üstü gelen işsizlik başvuruları ile bir miktar yükseliş göstererek 62.750 dolara kadar yükseldi.

Merkez Bankası Şahin Oldu

9 Mayıs günü TCMB senenin 2.enflasyon raporunu açıkladı. Raporda TCMB 2024...

Kredi Risk Primimiz (CDS) Son 4 Yılın En Düşüğünde

9 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ETF Coşkusu Bitti Mi?

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Verisi Açıklandı! 231K Beklenen: 212K. #US10Y ABD...

Read Now

Bitcoin Yine Aynı Seviyeden Destek Buldu

Gün içinde 60.600 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, beklenti üstü gelen işsizlik başvuruları ile bir miktar yükseliş göstererek 62.750 dolara kadar yükseldi.

Merkez Bankası Şahin Oldu

9 Mayıs günü TCMB senenin 2.enflasyon raporunu açıkladı. Raporda TCMB 2024 sonu enflasyon beklentisini %36'dan %38 seviyesine revize etti. Ayrıca TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon patikasında gerçekleşebilecek bozulmalara karşı ek sıkılaştırma adımlarını atmaya hazır olduklarını söyleyerek enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanacaklarını...

Kredi Risk Primimiz (CDS) Son 4 Yılın En Düşüğünde

9 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ETF Coşkusu Bitti Mi?

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Verisi Açıklandı! 231K Beklenen: 212K. #US10Y ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri tekrar %4,50 altına geriledi. Amerika'da veriler ekonominin soğumasına doğru işaretler vermeye başladı. ETF'ler neden bu kadar önemli, daha öncesinde bitcoin tutan Amerikan şirketler bunu bilançolarında patent gibi gösterebiliyordu, ETF hikayesiyle beraber gelen...

Pegasus İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarının Ardından Aracı Kurum Raporları

Pegasus Havayolları’nın 2024’ün ilk çeyreğine ait finansal sonuçları, piyasa beklentileriyle uyumlu olmakla birlikte, şirketin önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir net zarar açıkladığını gösteriyor. Net satış gelirlerinde ciddi bir artış yaşanırken, FAVÖK ve net zarar rakamları piyasa tahminlerinin biraz üzerinde gerçekleşti. Yolcu doluluk oranlarındaki iyileşme ve...

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler, İstatistikler.

İklim Krizi İngiltere’yi de Vurdu

İngiltere son dönemde yaşanan yağışlı havanın önümüzdeki yıl hasatları olumsuz etkileyerek gıda fiyatlarının bir kez daha artma tehlikesiyle karşı karşıya. Enerji ve İklim İstihbarat Birimi'ne (ECIU) göre buğday, yulaf, arpa ve kolza üretiminin bu yıl toplu olarak dört milyon ton, yani 2023'e göre %17,5 oranında azalması bekleniyor. Araştırmaya...

Enflasyon Raporu Öncesi Bankalara Jest

Gözler bugün açıklanacak olan Enflasyon Raporu ve ardından yapılacak olan TCMB Basın Açıklaması'na döndü. Yayınlanan Resmi Gazete Tebliğ'ine göre Bankalar için olan Menkul Kıymet Tesisi kaldırıldı.

S&P Global’den Şaşırtan Dolar/TL Beklentisi

8 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Brezilya’da Sel Tahıl Ticaretini Aksattı

Brezilya'nın en güneyindeki Rio Grande do Sul meydana gelen sel felaketi, tahıl ve diğer malların limana ulaşımını ve alçak bölgelerdeki gıda depolama tesislerine zarar verdi. Demiryolunun çalışmadığı ve kamyonların limana ulaşmak için fazladan 400 km yol kat etmek zorunda kaldığı, bunun da maliyetleri arttırdığı bildiriliyor. Limanın kendisi...

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...

Bitcoin’de düşüş devam edecek mi

Fed tarafından gelen açıklamalarla piyasanın rahatlaması sonucunda, 56 bin 500 dolardan başlayan bir ralli izledik. 65 bin 500 dolara temas gerçekleştirdikten sonra Bitcoin, ivme kaybı yaşadı. Şimdi, hedef ne olabilir? Kısa vadecilerin durumu Yakın zamanda(<155 gün), Bitcoin'e yatırım yapan yatırımcıların ortalama maliyeti 59 bin 900 dolardan geçiyor. Boğa...