fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaAltınAltın enflasyona karşı korumayabilir...

Altın enflasyona karşı korumayabilir mi?

2024 yılında ABD Faiz oranlarının düşeceği beklentisi, bazı yatırımcıları bu yıl da altın görünümü konusunda oldukça iyimser kılıyor. Ancak bu durum, başka ülkelerin Merkez Bankalarının daha büyük faiz indirimleri yapması olasılığı nedeniyle, dolar endeksinin toparlanma olasılığını göz ardı ediyor ve bu durum esasında altının ons fiyatı için önemli bir veri.

2023 yılına kadar olan on yıllık dönemi kapsayan iki yıllık ABD faiz oranları ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi’ni bağımsız değişkenler olarak kullanan çeyrek altın hareketleri üzerine yapılan çok değişkenli regresyon çalışması, bunların altın on fiyatı için önemli girdiler olduğunu, model ve gerçek değerler arasında %0.7’lik bir korelasyon olduğunu gösteriyor. Ancak dünya rezerv para birimi olan doların yönünün altının fiyatını belirlemede daha önemli bir veri olduğunu şu çalışmadan anlıyoruz: Ocak 2005’ten itibaren 76 çeyrek içerisinde altın ons fiyatı, 55 çeyrekte dolar endeksine ters korrele şekilde hareket etti. Aynı durum, iki yıllık Hazine getirilerine karşı sadece 47 kez oldu. Bu durum da altının Hazine tahvil faizlerinden ziyade dolar endeks fiyatından daha çok etkilendiğinin bir kanıtı.

Diğer bir durum ise altına dayalı ETFler ve ETF hacimleyile alakalı. ETF akışları, genel finans topluluğunun ralliyi takip etme isteğini gösteren önemli bir gösterge. Bloomberg tarafından izlenen fonlardaki pozisyonlar 2023’te %8,7 düştü. Bu, ETF pozisyonlarının ve altın fiyatlarının 2006’ya kadar uzanan verilerde ilk kez zıt yönlere gittiği bir yıl.

Dolayısıyla altın için 2024 hedef fiyatlarını belirlerken sadece ABD Tahvil Faizlerinin düşeceğini öngörüp pozitif bir beklentiye girmekten daha çok, aynı zamanda diğer ülkelerin tahvil faizlerinin ne olacağı ve buna dayanarak dolar endeksinin ve dolayısıyla altının fiyatının nasıl etkileneceğini düşünmek daha doğru bir yol olur.

Dolar endeksinin arttığı bir günde ise bütün bir piyasayı da kırmızı görmek de hayli olası ki bu geçtiğimiz gün de öyle bir gündü.

Sabah Türkiye’de TÜİK yıllık enflasyon verisinin açıklandığı, akşam da FOMC tutanaklarının yayınlandığı günde, BIST, ABD Borsaları, altın ve kriptolar günü negatif kapadı.

Yıllık Enflasyon Verisi ve BIST

Saat 10:00 da açıklanan TÜİK Yıllık Enflasyon Verisini Dr. Artunç Kocabalkan eşliğinde canlı olarak değerlendirdik.

TÜİK Verilerine göre aylık enflasyon %2,93, yıllık efnlasyon ise %64,77 olarak açıklandı.

Bu verilerle birlikte güne negatif başlayan BIST, gün içinde gelen Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi’nin kararını hukuki geçerliliğini reddetmesiyle, daha da sert düştü. Bank of America’nın yoğun satıcı olduğu günde BIST, günü 7400 üstünde 7422 seviyesinde -%2,78 kayıpla kapadı.

Yargıtay kararı haberiyle beraber Türkiye’nin CDS seviyesinde sert yükseliş görüldü ve CDS tekrar 300ün üstüne yükseldi.

Artan CDS oranları sebebiyle eurobondlara satış geldi ve eurobond faizleri yeniden yükselişe geçti. Hemen %8in altında bulunan oranlar 7.941 seviyesinde.

Yeniden 7500 direncinin tekrar altına düşen BIST’in nasıl tepki verdiğini ve borsadaki son durumu Colendi Menkul Değerler ve Artunç Kocabalkan ile değerlendirdik.


ABD Piyasaları

FOMC tutanaklarının açıklandığı günde, ABD Piyasaları güne negatif başladı. Tutanakta belirtilen başlıkların şahin tutumda olması başta piyasalara negatif yansısa da, bu düşüş uzun süreli olmadı ve düştüğü kısmı tekrar geri topladı. FOMC Tutanaklarından başlıca gözümüze çarpan başlıklar:

https://twitter.com/blackswanfinans/status/1742622972106403923?s=20

Altın

Altın, dolar endeksinin yükselmesiyle beraber gevşemeye devam etti ve FOMC tutanaklarıyla birlikte 2030 seviyelerini test eden altının ons fiyatı bir önceki güne göre %1lik düşüşle 2040 seviyesine tutunmaya çalışıyor.

Japonya

Yılın ilk günü 7.6lık bir depremle sarsılan Japonya yaralarını sarmaya çalışıyor. Nikkei endeksi kendini korumayı başarsa da depremden beri Japon Yeni dolar karşısında neredeyse %1lik bir kayıp yaşadı.

Kripto

Bitcoin, SEC’in ETF onayını bekliyor. SEC ile ilgili her habere piyasda bir volatilite yaratıyor ve Bitcoin ve beraberinde altcoinler sert düşüş ya da yükseliş gösteriyor.
Bugün SEC’in neden ETF’i kabul etmeyeceğine dair bir makale ve ardından SEC’in NASDAQ ile bu konuyla ilgili toplantı yapması gibi haberler piyasada büyük oynaklıklar yaratıyor.
Bugün 45.000 seviyesine tutunamayan Bitcoin yeniden 42.000li seviyelere ger döndü.

Hem TÜİK enflasyon hem de ABD piyasalarını konuştuğumuz Tunç Şatıroğlu’yla gerçekleştirdiğimiz Tunç Devri programımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

Read Now

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...