fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelColendi Menkul Haftalık Değerlendirme...

Colendi Menkul Haftalık Değerlendirme Raporu 3 Ocak 2024

ENFLASYON

OVP ile uyumlu şekilde 64,77%% gelen yıllık TÜFE, aylık bazda ise 2,93% seviyesinde gerçekleşti.
Enflasyona en büyük katkı lokanta ve oteller kaleminden gelirken aylık bazda en büyük artış ise
eğlence ve kültür kaleminden geldi.

ÜFE tarafı ise halen TÜFE seviyesinin altında seyrederek maliyet kaynaklı baskıların nispeten azaldığını
ortaya koydu. Yıllık ÜFE 44,22% gelirken aylık bazda ÜFE 1,14% geldi.
Bakan Mehmet Şimşek’in değindiği çekirdek TÜFE tarafında ise geçen ay 1,96% olan aylık TÜFE bu ay
2,31% gelerek düşüş trendine ara verdi.
Özetle, her ne kadar enflasyon geçen aya göre artmış olsa da OVP ile uyumlu gelerek OVP
tahminlerini teyit etti.

TÜFE & DIŞ TİCARET

Bugün enflasyon verileri açıklanacak olup kamu çalışanları için zam oranının netleşmesi açısından ayrı bir önem taşıyor. 61,98% gelen Kasım verisi sonrası açıklanacak olan Aralık enflasyonu, enflasyondaki düşüş trendinin teyidi ve gelecek enflasyon beklentileri açısından oldukça önem arz etmektedir. 

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü verilere göre 2023 yılında dış ticaret açığı 106 milyar USD seviyesinde gerçekleşti. 2022 yılında bu rakam 109 milyar USD seviyesinde yer alırken 2023 yılı için OVP’de yer alan beklenti 112 milyar USD düzeyindeydi.

TÜİK tarafından açıklanan veri 1 ay gecikmeli olarak gelmekle beraber, Kasım ayı verilerine bakıldığında ise Ocak-Kasım döneminde yaklaşık 100 milyar USD düzeyinde bir dış ticaret açığı görülmektedir.

Özellikle seçim sonrası dış ticaret açığındaki düşüş ise önümüzdeki dönemde cari fazla ile ilgili beklentileri artırmaktadır.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Son dönemde döviz kurunda yaşanan yükselişe rağmen artan döviz rezervleriyle ilgili piyasada çok farklı değerlendirmeler söz konusudur.

Piyasadaki TL likidite miktarının fazlalığı sebebiyle TCMB TL depo ihalelerine başlarken, kurdaki yükselişin temelinde döviz talebi olduğu söylenebilir. 

Peki bu talebin temelinde ne yatıyor?

Döviz tevdiat hesapları incelendiğinde Temmuz ayından bu yana 170-180 milyar USD bandında seyreden bir durum söz konusu.

Buna rağmen, özel sektörün aylık yurtdışı borç ödeme verisi incelendiğinde ise Kasım-Aralık dönemindeki yüksek borç ödeme miktarı dikkat çekiyor.

Özellikle de Aralık ayındaki 8 milyar USD seviyesindeki borç ödeme tutarı aslında kurdaki hareketi açıklar nitelikte.

2024

Bu hafta Türkiye enflasyon verileri beklenirken, yurtdışında ise FOMC tutanakları, ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerine ek AB enflasyon verileri takip edilecektir.

Piyasalarda FED’in Ocak toplantısında 25 baz puan faiz indirme ihtimali her ne kadar 15% olasılıkla fiyatlansa da Mart toplantısında ise bu olasılık 71% olarak dikkat çekiyor.

Bu hafta borsadaki satış baskısının bitmesiyle, yukarı yönlü hareketlerin görülme ihtimali ise oldukça yüksek.

Endeks için destek seviyeleri: 7400-7367-7300

Endeks için direnç seviyeleri: 7516-7629-7665

YABANCI İLGİSİ

Bugün açıklanan yurtdışı yerleşik kişilerin hisse ve DİBS alımlarına bakıldığında 139,9 milyon USD hisse senedi piyasasına, 33,9 milyon USD ise tahvil tarafında yabancı girişi olduğu göze çarpıyor.

Son 5 hafta içinde borsaya giren yabancı yatırım miktarı 1.689,5 milyon USD olurken, DİBS tarafında ise 1.362,8 milyon USD olarak gerçekleşti.

CDS, 278 seviyesinde bulunurken resmi rezerv miktarında ise rekorlar kırılmaya devam ediyor. 22 Aralık itibariyle rezerv miktarı 145,45 milyar USD seviyesine çıkarak yükselişini sürdürdü.

Sonuç olarak, yabancı yatırımcı gözünde ekonomi yönetiminin attığı adımlar (CDS primlerindeki düşüşten de anlaşılacağı üzere) pozitif olup; yabancı yatırımcı girişinin ise Ocak ayındaki TCMB faiz kararı sonrası artması beklenmektedir. 

YENİ YIL BEKLENTİLERİ

Yurtiçi ve yurtdışı piyasalar yeni yıla hazırlanırken işlem hacimlerindeki düşük seyir devam ediyor.

Önümüzdeki yıl FED tarafında 3 adet 25 baz puan faiz indirimi noktasal grafiğe girerken, piyasa beklentileri ise Mart ayında başlayan 5 adet 25 baz puanlık faiz indirimi yönünde. 

Türkiye CDS primleri 278 baz puana gevşerken yabancı girişinin ise artarak devam etmesi bekleniyor.

Endeks için destek seviyeleri: 7250-7154-6883

Endeks için direnç seviyeleri: 7367-7400-7516

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 10 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Bitcoin Yine Aynı Seviyeden Destek Buldu

Gün içinde 60.600 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, beklenti üstü gelen işsizlik başvuruları ile bir miktar yükseliş göstererek 63.400 dolara kadar yükseldi.

Merkez Bankası Şahin Oldu

9 Mayıs günü TCMB senenin 2.enflasyon raporunu açıkladı. Raporda TCMB 2024...

Kredi Risk Primimiz (CDS) Son 4 Yılın En Düşüğünde

9 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 10 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Bitcoin Yine Aynı Seviyeden Destek Buldu

Gün içinde 60.600 dolar seviyelerine kadar gerileyen Bitcoin, beklenti üstü gelen işsizlik başvuruları ile bir miktar yükseliş göstererek 63.400 dolara kadar yükseldi.

Merkez Bankası Şahin Oldu

9 Mayıs günü TCMB senenin 2.enflasyon raporunu açıkladı. Raporda TCMB 2024 sonu enflasyon beklentisini %36'dan %38 seviyesine revize etti. Ayrıca TCMB Başkanı Fatih Karahan enflasyon patikasında gerçekleşebilecek bozulmalara karşı ek sıkılaştırma adımlarını atmaya hazır olduklarını söyleyerek enflasyonu düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için ellerindeki bütün araçları kullanacaklarını...

Kredi Risk Primimiz (CDS) Son 4 Yılın En Düşüğünde

9 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ETF Coşkusu Bitti Mi?

İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Verisi Açıklandı! 231K Beklenen: 212K. #US10Y ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri tekrar %4,50 altına geriledi. Amerika'da veriler ekonominin soğumasına doğru işaretler vermeye başladı. ETF'ler neden bu kadar önemli, daha öncesinde bitcoin tutan Amerikan şirketler bunu bilançolarında patent gibi gösterebiliyordu, ETF hikayesiyle beraber gelen...

Pegasus İlk Çeyrek Finansal Sonuçlarının Ardından Aracı Kurum Raporları

Pegasus Havayolları’nın 2024’ün ilk çeyreğine ait finansal sonuçları, piyasa beklentileriyle uyumlu olmakla birlikte, şirketin önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir net zarar açıkladığını gösteriyor. Net satış gelirlerinde ciddi bir artış yaşanırken, FAVÖK ve net zarar rakamları piyasa tahminlerinin biraz üzerinde gerçekleşti. Yolcu doluluk oranlarındaki iyileşme ve...

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler

Tarım ve Gıda Sektöründe Öne Çıkan Haberler, İstatistikler.

İklim Krizi İngiltere’yi de Vurdu

İngiltere son dönemde yaşanan yağışlı havanın önümüzdeki yıl hasatları olumsuz etkileyerek gıda fiyatlarının bir kez daha artma tehlikesiyle karşı karşıya. Enerji ve İklim İstihbarat Birimi'ne (ECIU) göre buğday, yulaf, arpa ve kolza üretiminin bu yıl toplu olarak dört milyon ton, yani 2023'e göre %17,5 oranında azalması bekleniyor. Araştırmaya...

Enflasyon Raporu Öncesi Bankalara Jest

Gözler bugün açıklanacak olan Enflasyon Raporu ve ardından yapılacak olan TCMB Basın Açıklaması'na döndü. Yayınlanan Resmi Gazete Tebliğ'ine göre Bankalar için olan Menkul Kıymet Tesisi kaldırıldı.

S&P Global’den Şaşırtan Dolar/TL Beklentisi

8 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Brezilya’da Sel Tahıl Ticaretini Aksattı

Brezilya'nın en güneyindeki Rio Grande do Sul meydana gelen sel felaketi, tahıl ve diğer malların limana ulaşımını ve alçak bölgelerdeki gıda depolama tesislerine zarar verdi. Demiryolunun çalışmadığı ve kamyonların limana ulaşmak için fazladan 400 km yol kat etmek zorunda kaldığı, bunun da maliyetleri arttırdığı bildiriliyor. Limanın kendisi...

Ünlü&Co’dan ALARKO HOLDİNG Raporu

Ünlü&Co, 08.05.2024 tarihi itibariyle daha önce TUT olan tavsiyesini 164TL hedef fiyatla AL'a yükseltiyor. Hissenin 2023 yılında BIST-100’e kıyasla %33 daha iyi performans göstermesininardından 22 Ağustos 2023 tarihinden bu yana BIST-100’e kıyasla %33 daha düşükperformans gösterip, ABD Doları bazında %25 değer kaybetmesiyle birlikte gelen AL revizyonuna ait ana...