fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiIEA 2023 Yıl Sonu...

IEA 2023 Yıl Sonu Yenilenebilir Enerji Raporu

  • Yenilenebilir enerji kapasitesi artışının üst üste rekor kırdığı 22.yıl.
  • 2023 yılında küresel yenilenebilir enerji kapasitesi, yaklaşık 510 gigawatt’a (GW) ulaşarak, son yirmi yılın en hızlı büyüme oranını yakaladı.
  • Çin, 2023 yılında dünya genelinde 2022 yılına kadar devreye alınan güneş enerjisi fotovoltaik (PV) kapasite kadar artış gerçekleştirdi. Rüzgar enerjisi kapasitesi ilaveleri de bir önceki yıla göre %66 artarak dikkat çekti.
  • Küresel olarak, yenilenebilir enerji kapasitesi ilavelerinin dörtte üçü güneş enerjisi kaynaklıydı.
  • IEA COP28’de Enerji sektöründe küresel yenilenebilir kapasitenin 2022’den itibaren üç katına çıkarılması hedefini öne sürdü IEA’nın öncelikleri, 198 hükümet tarafından kabul edildi.
  • IEA’ya göre, 2030 yılına kadar bu kapasite 11.000 GW’ın üzerine çıkacak, ancak mevcut politika ve piyasa koşulları altında 2028 yılına kadar 7.300 GW’a ulaşılması öngörülmektedir.
  • Hükümetler, zorlukların üstesinden gelerek ve mevcut politikaları daha hızlı uygulayarak 2030 yılına kadar 11.000 GW’ı aşan kapasite açığını kapatabilirler.
  • 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılması kolektif bir hedeftir.
  • Bu hedef, ülkelere ve bölgelere göre farklılık göstermektedir.
  • G20 ülkeleri, küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin neredeyse %90’ını oluşturmaktadır.
  • G20 ülkeleri, mevcut politika ve hedeflerin daha iyi uygulanması sayesinde kolektif kapasitelerini 2030 yılına kadar üç katına çıkarabilirler.
  • Ancak, küresel hedefe ulaşmak için G20 dışındaki ülkelerde de yenilenebilir enerji kurulumlarının hızlandırılması gerekmekte.
  • Bazı yükselen ve gelişmekte olan ekonomiler, bugün yenilenebilir enerji hedeflerine veya destekleyici politikalara sahip değil ve bu ülkelerde de yenilenebilir enerji kurulumlarının artırılması gerekmekte.
  • 2023-2028 döneminde, 130’dan fazla ülkenin destekleyici politikalarının etkisiyle neredeyse 3.700 GW yeni yenilenebilir enerji kapasitesi devreye girecek.
  • Solar PV ve rüzgar enerjisi, küresel yenilenebilir enerji büyümesinin %95’ini oluşturacak ve fosil yakıtlarla karşılaştırıldığında daha düşük üretim maliyetlerine sahip olacak.
  • 2025 yılında yenilenebilir enerji kaynakları, kömürü geride bırakarak dünyanın en büyük elektrik üretim kaynağı haline gelecek.
  • Rüzgar ve güneş enerjisi, sırasıyla 2025 ve 2026’da nükleer enerji üretimini aşacak.
  • 2028 yılında yenilenebilir enerji kaynakları, küresel elektrik üretiminin %42’sinden fazlasını oluşturacak, rüzgar ve güneş enerjisinin payı ise %25’e çıkarak iki katına çıkacak.

DÜNYANIN YENİLENEBİLİR ENERJİ SANTRALİ: ÇİN

  • Çin, 2028 yılına kadar küresel olarak devreye girmesi planlanan yeni yenilenebilir enerji kapasitesinin neredeyse %60’ını oluşturuyor.
  • 2020 ve 2021 yıllarında ulusal sübvansiyonların kademeli olarak kaldırılmasına rağmen, Çin’de karada rüzgar ve güneş fotovoltaik (PV) enerjisi kurulumları hız kazanıyor.
  • Uzun vadeli sözleşmeler sağlayan destekleyici politika çerçeveleri de bu hızlı büyümeye katkı sağlıyor.
  • Çin’in rüzgar ve güneş enerjisi kurulumlarının ulusal 2030 hedefine bu yıl, planlanandan altı yıl önce ulaşması bekleniyor.
  • Çin’in, küresel yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkarmak için kritik bir rol oynuyor, çünkü Çin 2030 yılına kadar dünya genelinde ihtiyaç duyulan yeni kapasitenin yarısından fazlasını inşa etmesi öngörülüyor.
  • Tahmin döneminin sonunda, Çin’in elektrik üretiminin neredeyse yarısı yenilenebilir enerjiden kaynaklanacak.
  • ABD, Avrupa Birliği (AB), Hindistan ve Brezilya’da 2028 yılına kadar güneş enerjisi ve kara rüzgarı son beş yıla kıyasla iki katından fazla artması bekleniyor.
  • AB ve Brezilya’da, elektrik faturalarını düşürmeye çalışan konut ve ticari tüketicilerin çatı üstü güneş PV kurulumlarını tercih etmeleri bekleniyor.
  • ABD’de Enflasyonu Azaltma Yasası, tedarik zinciri sorunlarına ve ticari endişelere rağmen yenilenebilir enerji eklemelerini hızlandırmak için bir katalizör rolü oynadı.
  • Yenilenebilir enerjinin genişlemesi, özellikle güneş PV ve kara rüzgar enerjisinin maliyet rekabetinden yararlanan politika teşvikleri sayesinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika dahil diğer bölgelerde de hız kazanmaya başlıyor.
  • Sahraaltı Afrika, kaynak potansiyeli ve elektrifikasyon ihtiyaçları göz önüne alındığında, yenilenebilir enerji kapasite artışında hala düşük bir performans sergilemektedir.

Güneş Enerjisinde Arz Fazlası

  • 2023 yılında, güneş PV modülleri için spot fiyatlar yıllık %50’den fazla düştü.
  • Üretim kapasitesi, 2021 seviyelerinin üç katına çıkarak büyüdü.
  • Çin, küresel tedarik zincirlerinin %80 ila %95’ini (üretim segmentine bağlı olarak) elinde tutmaya devam ediyor.
  • ABD, Hindistan ve Avrupa Birliği gibi pazarlarda ithalatın daha pahalı yerel üretimle değiştirilmesi, bu pazarlardaki PV dağıtım maliyetini artırabilir.

Yenilenebilir Kaynaklar Fosil Yakıtlardan Daha Ucuz

2023 yılında, şebeke ölçeğindeki güneş PV ve kara rüzgar kapasitesinin %96’sının, yeni kömür ve doğal gaz santrallerine göre daha düşük üretim maliyetlerine sahipti. Yeni rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinin dörtte üçü mevcut fosil yakıt tesislerine göre daha ucuz elektrik üretimi sağladı. Rüzgar ve güneş PV sistemleri, gelecek dönem boyunca maliyet açısından daha rekabetçi hale gelecektir. Değişken yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu için daha fazla esneklik ve güvenilirlik gereksinimi olmasına rağmen, karadaki rüzgar ve güneş enerjisinin genel rekabet gücü, 2028 yılına kadar Avrupa, Çin, Hindistan ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerde çok az değişecektir.

Ekonomik Konjonktür Rüzgarı Salladı

2023 yılında, gelişmiş ekonomilerde finanse edilen yeni yenilenebilir enerji kapasitesi, Çin ve dünya ortalamasından daha yüksek faiz oranlarına maruz kaldı. Merkez bankası faiz oranları, 2022’den bu yana yüzde 1’in altından neredeyse yüzde 5’e çıktı. Yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde ise yenilenebilir enerji geliştiricileri 2021’den bu yana daha yüksek faiz oranlarına tabi tutuluyor, bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlı büyümesini engelliyor.

  1. Enflasyon, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi ekipman maliyetlerini artırmıştır.
  2. Yüksek faiz oranları, sermaye yoğun değişken yenilenebilir teknolojilerin finansman maliyetlerini yükseltmektedir.
  3. Politika, maliyet düşüşlerinin izin süreçlerinin karmaşıklığı nedeniyle yeni makroekonomik ortama uyum sağlamakta yavaş kalmıştır.

Bu durum, gelişmiş ekonomilerdeki birçok açık artırmanın yetersiz talep görmesine ve bazı geliştiricilerin projelerini iptal etmek zorunda kalmasına yol açmıştır. Bu zorlukları aşmak ve ek rüzgar ve güneş PV dağıtımını teşvik etmek için açık artırma tasarımı ve sözleşme endeksleme metodolojilerinin iyileştirilmesine ihtiyaç duyuluyor.

Rüzgar enerjisi sektörü, özellikle rüzgar türbini üreticileri için makroekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı ve finansal sağlığını etkiledi. Avrupa ve Kuzey Amerika’daki rüzgar türbini üreticileri, değişken talep, sınırlı hammadde erişimi, ekonomik zorluklar ve artan faiz oranları nedeniyle art arda yedi çeyrek boyunca negatif net marjlar yaşadı. Bu sorunları çözmek ve rekabet gücünü artırmak amacıyla Avrupa Birliği, Ekim 2023’te bir Rüzgar Enerjisi Eylem Planı başlattı. Bu plan, açık artırma tasarımının iyileştirilmesi, temiz teknoloji yatırımlarının artırılması, izinlerin kolaylaştırılması ve adil rekabetin sağlanması gibi hedefleri içeriyor. Çinli rüzgar türbini üreticileri, güçlü iç talep ve dikey entegrasyon avantajları sayesinde küresel zorluklara karşı daha istikrarlı bir durumda bulunuyorlar.

Açık deniz rüzgar enerjisi sektörü, yeni makroekonomik koşullardan en fazla etkilenen alan olarak öne çıkmaktadır ve 2028 yılına kadar Çin dışında genişlemesi %15 oranında aşağı yönlü revize edildi. Açık deniz rüzgar projelerinin yatırım maliyetleri son birkaç yılda %20’den fazla artış gösterdi. 2023 yılında, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ta toplamda 15 GW’lık açık deniz rüzgar projeleri iptal edilmiş veya ertelendi. Ana senaryoya göre, 2028 yılında güneş enerjisi ve rüzgarın küresel elektrik üretimindeki payının ikiye katlanarak %25’e ulaşması bekleniyor.

Hidrojen ve Biyoyakıtlar

2023 ile 2028 arasında, hidrojen bazlı yakıt üretimine tahsis edilen yenilenebilir enerji kapasitesinin 45 GW kadar büyümesi bekleniyor. Bu, açıklanan projelerin sadece tahmini %7’sini temsil ediyor. Yeni projeler ve boru hatlarının duyurulmasına rağmen, planlanan hidrojen projelerinde ilerleme yavaş ilerliyor. Çin hariç tüm bölgeler için tahminler aşağı yönlü revize edildi, çünkü alıcı eksikliği ve yüksek fiyatlar nedeniyle planlanan projelerin nihai yatırım kararlarına ulaştırılması zorlu bir süreç olmaktadır.

Gelişmekte olan ekonomiler, son beş yıla göre %30 daha hızlı büyümesi beklenen küresel biyoyakıt genişlemesine öncülük ediyor. Güçlü biyoyakıt politikaları, artan ulaşım yakıtı talebi ve bol miktarda hammadde potansiyeli, gelişmekte olan ekonomilerin tahmin dönemi boyunca küresel biyoyakıt talebinin %70’ini yönlendireceği tahmin ediliyor. Brezilya, 2028’e kadar biyoyakıt artışının %40’ının karşılayacak. Hükümetler, uygun fiyatlı, güvenli ve düşük emisyonlu enerji tedariki sağlama çabalarını artırarak, biyoyakıt talebinin büyümesinde etkili oluyorlar. Karayolu taşımacılığı sektöründe kullanılan biyoyakıtlar, büyümenin yaklaşık %90’ını oluşturarak yeni arzın ana kaynağı olmaya devam ediyor. Elektrikli araçlar (EV’ler) ve biyoyakıtlar, petrol talebini azaltmak için güçlü bir tamamlayıcı kombinasyon. Küresel olarak, elektrikli araçlarda kullanılan biyoyakıtların ve yenilenebilir elektriğin, 2028 yılına kadar günde 4 milyon varil petrol eşdeğerini dengeleyeceği tahmin ediliyor; bu, ulaşım için öngörülen petrol talebinin %7’sinden fazlasını temsil ediyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun...

Read Now

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların üzerinde fiyatlıyor. 59 bin dolar desteğinden güç almış gibi gözüken Bitcoin'de düşüş sona ermiş olabilir mi? Hong Kong ETF'lerinin performansı ChinaAMC Bitcoin ETF'leri, ilk işlem gününde 123 milyon dolar büyüklüğünde fona ulaştı. https://twitter.com/EricBalchunas/status/1785300514457993331 FED öncesi piyasa kırmızı  https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1785381963416617150 ETF'lerde son durum...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.