Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

0
194

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor.

(TRY Onshore Yield=Türkiye’de yerleşik bankalar veya kurumların TL faizleri. TRY offshore yield=Türkiye sınırları içerisinde olmayan kurumların veya bankaların TL faiz oranı.)

Offshore ve onshore faizlerindeki arasındaki farkın genişlemesi yabancı yatırımcıların TL üzerindeki pozitif algısının yükseldiğini ima ediyor.

Net Döviz Pozisyonunda İyileşme

Gelir Dağılımında Kutuplaşma Önlenmeli

Erdal Sağlamın yazısına göre, enflasyonla mücadele programının yol alması, ekonomik başarının başlangıcıdır ancak sorunların çözümü için yeterli değildir. Yabancı sermaye girişi ve yüksek faiz politikasıyla kurların kontrol altına alınması, makro verilerin olumlu yönde ilerlediğini göstermektedir. Ancak bu gelişmelere yönelik bazı muhalif tepkiler, kutuplaşmanın arttığı ve olayların siyah-beyaz olarak algılandığı bir ortamda ortaya çıkmakta. Ekonomideki iyileşmelerin, gelir dağılımının düzeltilmesi için yeterli olmadığı ve yapısal reformlara ihtiyaç olduğu vurgulanmalıdır. Mevcut program enflasyonla mücadeleyi hedefler, ancak gelir dağılımını düzeltme konusunda yetersizdir. Programın revize edilmesi ve sosyal dengelerin gözetilmesi gerekmekte, siyasi tercihlerin yoksullaşan kesimlerin lehine olması gerekmektedir. Ekonomik iyileşmenin sadece makro verilerin düzeltilmesiyle sınırlı olmaması, halkın refahının artırılması için iktidarın çaba sarf etmesi gerekiyor.

Bakan Şimşek Riyad’da

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası’nın 50. yıl dönümü toplantısında konuştu. Türkiye’nin kamu borç stokunun milli gelire oranının gelişmekte olan piyasaların ortalamasının yarısından az olduğunu vurguladı. Şimşek, Türkiye’nin Orta Vadeli Programı’nın temel bileşenlerinden birinin mali disiplin olduğunu söyledi. Türkiye’nin çok kapsamlı bir yapısal reform gündemi olduğunu ve programın sağlam, tutarlı ve güvenilir olduğunu ifade etti. Cari işlemler açığının neredeyse yarı yarıya azaldığını ve işsizlik oranının son on yılın en düşük seviyesinde olduğunu belirtti.

Nisanda Enflasyon Beklentisi %70 Ortalama TL Mevduat Faizi %69

Çin Tesla Kısıtlamalarını Kaldırdı

Çin’in veri güvenliği gerekliliklerini geçtikten sonra araçlarına yönelik kısıtlamaları kaldırmasıyla Tesla hissesi $TSLA %11 arttı. Bu hamle, Tesla’nın Tam Otomatik Sürüş (FSD) sisteminin yakında Çin’de satışa sunulması olasılığını çok daha artırdı.

Borsa İstanbul 10.000 Barajını Yıktı

29 Nisan gününü yükseliş ile kapatan BIST100 endeksi günü tarihi zirvesinde %1.69 yükseliş ile 10.082 puandan kapadı. Ayrıca dolar bazlı önemli direnç seviyelerinden biri olan 310 dolar sınırını aşarak günü 311.2 dolar seviyesinden kapadı.

BIST100 endeksinde bir sonraki önemli direnç bölgesi en son Eylül 2023’de görülen 313.26 dolar seviyesi olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz