fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelColendi Menkul Değerler 7...

Colendi Menkul Değerler 7 Şubat Haftalık Rapor

GÖZLER FED ÜYELERİNDE

Veri gündeminin görece sakin olduğu bugün, FED üyelerinin açıklamaları takip edilecek.

Mart ayında faiz indirimine yönelik beklentiler ötelenirken Mayıs toplantısında faiz indirim olasılığı ise 55,2% seviyesine kadar gerilemiş durumda.

Uluslararası yatırım kuruluşlarının Türk menkul kıymet piyasalarıyla ilgili yaptıkları açıklamalar ve yayınlanan raporlar, endeksi desteklemeye devam ediyor.

FED tarafında ise ekonomik aktivitedeki artış kredi/mevduat rasyolarına pozitif yansımaya devam ediyor.

RADARDAKİ ÜLKE TÜRKİYE

Bugün önemli bir veri akışı olmayıp Fitch tarafından yapılan açıklamada, Türkiye dahil gelişmekte olan ülkelere giren fon miktarının 2024 yılında son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkacağını belirtti.

Toplam tutar olaraksa 200 milyar USD gibi bir rakamdan bahsedilirken, Kızıldeniz gerilimi sebebiyle Çin’den ithal edilen ürünlerde yaşanan aksama ve artan navlun maliyetleri sebebiyle Türkiye’den yapılan siparişlerde artış dikkat çekiyor.

Siparişlerin kırılımına bakıldığında ise hazır giyim, işlenmiş gıda, tarım ürünleri ile ev ve mutfak eşyalarının başı çektiği görülüyor. Bu durum gerek doğrudan yatırımların hızlanması gerekse satın alma-birleşme konularında Türk şirketlerinin yabancı radarında olma olasılığını artırıyor.

Bu sektörlerde faaliyet gösteren ve özellikle de ihracat odaklı firmaların (Kızıldeniz krizinin devam etmesi halinde) önümüzdeki dönemde pozitif ayrışması ihtimali oldukça yüksek.

TÜFE BEKLENTİLERİ AŞTI

Yıllık TÜFE beklentilerin hafif üzerinde 64,86% gelirken aylık bazda 6,7% ile geçen aya ait verinin (2,93%) oldukça üstünde geldi.

Yıllık TÜFE’ye en büyük katkı lokanta ve oteller kaleminden olurken en az artış giyim ve ayakkabı kaleminden geldi.

Aylık bazda ise en yüksek artış dikkate alındığında sağlık kalemi dikkat çekti.

Yıllık ÜFE ise 44,2% ile geçen aya paralel bir seyir izledi.

KRİTİK TÜFE VERİSİ

TCMB başkan değişikliği sonrası uluslararası birçok kurum ve bankadan gelen raporlar, yeni başkanın Ortodoks politikalara bağlı kalacağı beklentisini paylaştı.

Yabancı yatırımcı tarafında gelen bu destekleyici haberler, başkan değişikliğinin büyük bir etki yaratmayacağını ortaya koyarken; bugün açıklanacak olan TÜFE verisinin önemi daha da arttı.

Beklenti 64,55% seviyesinde olurken enflasyonun beklenti üstü gelmesi durumunda piyasalarda kısa süreli de olsa bir satış baskısı ihtimali söz konusu.

Fakat içinde bulunduğumuz bilanço sezonu sebebiyle bu durumun uzun soluklu olması beklenmiyor.

Endeks için destek seviyeleri: 8644-8557-8450

Endeks için direnç seviyeleri: 8674-8726-8874

GÖZLER ABD İSTİHDAMINDA

Mart ayına yönelik Powell’ın açıklamaları sonrası düşen ABD endeksleri bugün açıklanacak olan ABD istihdam verilerini radarına aldı.

216k gelen geçen aya ait tarım dışı istihdam verisine yönelik beklentiler ise 187k seviyesinde.

İşsizlik oranı beklentisi 3,7% seviyesinden yükselerek 3,8% seviyesine çıkması yönünde.

Buna rağmen Kızıldeniz’deki gerilimin enflasyon üzerindeki etkisinin hissedildiği AB bölgesinde enflasyon 2,8% gelerek, faiz indirim döngüsünün beklenildiği kadar erken olmayacağını gösterdi.

Bu sebeple bugün açıklanacak olan istihdam verisinde de 3,3% büyüyen ABD ekonomisi sebebiyle büyük bir kırılma beklenmezken, hisse senedi piyasalarında ise fiyatlamanın temelinde bilanço dönemi rakamları olacaktır.

PİYASALARDA FED FİYATLAMASI

FED dün akşam politika faizini değiştirmeyerek sabit bıraktı.

Powell’ın Mart ayında faiz indirimine yönelik yaptığı açıklama ise hisse yatırımcısını üzdü.

S&P500 ve Nasdaq endekslerinde düşüş yaşanırken VIX endeksi yükselişe geçti ve risk iştahı düştü.

Mart ayında faiz indirim ihtimali karar öncesi 43% seviyesindeyken bugün ise 35% seviyesine kadar düşmüş durumda.

Risk iştahındaki düşüş sınırlı olsa da istihdam verilerinin beklenti üstü gelmesi durumunda satış baskısının bir nebze daha artma ihtimali söz konusu olabilir. 

FED GÜNÜ

Bugün FED faiz kararı açıklanacak.

Beklenti 97,9% oranında faizin sabit bırakılması yönünde.

Mart toplantısı içinse beklenti 55,3% oranında sabit bırakması yönünde fiyatlanıyor. Bundan 1 ay önce 25 baz puanlık faiz indirimi ihtimali 70% seviyesinin üstündeyken bu oran günümüzde 43,8% seviyesine kadar gerilemiş durumda.

ABD açık iş imkanları verisi, ABD ekonomik aktivite seviyesinin halen canlı olduğunu ortaya koyuyor. Beklenti 8750M seviyesindeyken gerçekleşen 9026M seviyesinde oldu.

Sonuç olarak ABD ekonomik büyümesinin bu derece yüksek olduğu ve ABD’nin iş imkanı yaratma gücü düşünüldüğünde Haziran öncesi faiz indirim ihtimali şu aşamada düşük gözüküyor.

AB’NİN İŞİ ZOR

Bugün AB GSYİH verileri açıklanacak olup beklenti aylık bazda -0,1% olurken yıllık bazda 0,0% seviyesinde yer alıyor.

Kızıldeniz’deki gerilimin tedarik zincirinde yarattığı aksama ve enflasyonu kontrol altına almak için artırılan faiz oranları, büyüme üzerinde olumsuz etki yaratsa da; son gelen enflasyon verisinin 2,9% seviyesine yükselmiş olması, AMB’nın faiz indirim olasılığını düşürüyor.

Bu durum sanayi güveni verisiyle de paralel. 

Geçen ay -9,2 olan sanayi güveni ile ilgili beklenti -9 seviyesinde olup; uygulanan sıkı para politikası sebebiyle ekonomik aktivitedeki düşüşü ortaya koyuyor.

Piyasaların faiz indirimine yönelik beklentileri, hisse senedi piyasalarını desteklese de enflasyon seviyesinde yaşanacak olası yukarı yönlü revizyonların bu durumu terse çevirme ihtimali ise henüz masadan kalkmış değil.

KRİTİK HAFTA

Bu haftanın en önemli verisi FED faiz kararı ve işsizlik verileri (ABD işsizlik oranı beklentisi 3,7% seviyesinde) olup AB tarafında GSYİH verileri takip edilecektir (beklenti çeyreklik bazda -0,1% büyüme yönünde). 

AB TÜFE rakamları ise Perşembe günü açıklanacak olup beklenti 2,9% seviyesinde.

FED ‘in 96,9% ihtimalle faizi sabit bırakması bekleniyor.

ABD tarım dışı istihdam beklentisi 177K seviyesinde olup bir önceki aya göre (216K) düşüşe işaret ediyor.

Yurtiçinde ise ticaret dengesi, turizm gelirleri ve imalat PMI bekleniyor.

Bugün veri gündemi sakin olup endeks beklentileri ise şu şekilde:

Endeks için destek seviyeleri: 8329-8234-8150

Endeks için direnç seviyeleri: 8393-8577-8874

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Yabancı Tahvile Geldi

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün...

Read Now

Yabancı Tahvile Geldi

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları sonrası yabancılar 2013'den beri ilk defa ciddi anlamda kendilerini TL tahvil piyasasında hissettirdi. Türkiye ekonomisi için 2013 yılı bir kırılım noktası. 2013 yılında gerçekleşen siyasi gerilimler sonrası başlayan istikrarsızlıklar ilerleyen yıllarda daha da ciddileşmiş ve 2016 Ağustos...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün yelpazesi ile birlikte ABD’de yaşayan bütün insanların tüketim alışkanlıklarına dair çok önemli fikirler verebilecek bir durumda. Dolayısıyla gelen bilanço verileri ABD vatandaşlarının tüketim alışkanlıklarının azalıp azalmadığını aynı zamanda enflasyonla mücadelede ekonominin yavaşlayıp yavaşlamadığını gösteren en belirgin...

ÜNLÜ&Co Oba Makarna’yı (#OBAMS)78 TL Hedef Fiyat ve “AL” Önerisiyle Araştırma Kapsamına Aldı

Ünlü&Co 78 TL hedef fiyat ve %93.5 yukarı potansiyel ile Oba Makarna'yı araştırma kapsamına aldı. Raporda ele alınan ana başlıklar kısaca şöyle: Oba Makarna için olarak küresel makarna sektöründeki stratejik konumu Yeni makarna kapasıtesini ihracat pazarlarına yönlendirecek olması Alternatif iş kollarında satışları arttırma kabiliyeti Karlılıkta beklenen iyileşme İndirgenmiş nakit akışı...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.

ABD Enflasyon Verisi Olumlu. Sıra Avrupa’da

15 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ankara’da Yüksek Tansiyon Sürüyor

Ankara Emniyet Müdürlüğünde bazı yöneticilerin görevden alınmasıyla başlayan süreçte yaşananlar, siyasette tansiyonu da yükseltti. https://twitter.com/cumhuriyetgzt/status/1790500540624887921 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe'ye çağırdığı iddia edildi. Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek katıldığı A Haber yayınında görüşmenin ayrıntılarına dair bilgiler paylaştı. Şimşek, "Erdoğan...

Bitcoin yükselmek istiyor

Dün elimize geçen ABD ÜFE verileri ve sonrasında Powell'in görece güvercin söylemleri, Bitcoin'i 62 bin bandının üstüne attı. Verilerin kötü gelmesine rağmen Mart ayı ÜFE verisinin negatif olarak revize edilmesi, bugün açıklanacak TÜFE verisi için piyasaya umut vermiş gözüküyor. "Gelecek kararda faizin sabit tutulması daha muhtemel" https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1790392482154361178 ETF'lerde son durum Kısa...

Hukuksuzluğun Bedeli Köprü Zammı, Siyaset de Cabası

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kesinleşen mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklamaması, herkeste "acaba"ların sürmesine yol açıyor.

FED Başkanı’ndan “Ne Artıracağız Ne Düşüreceğiz” Mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, haziranda politika faizi artırmayı düşünmediklerini, yüksek ihtimal bulunduğu seviyede tutacaklarını bildirdi. Powell, Amsterdam'da düzenlenen Yabancı Bankacılar Birliği'nin yıllık genel toplantısında konuştu. Faiz kararı açısından önemli ABD ÜFE'nin açıklandığı güne denk gelmesi de konuşmanın önemini artırdı. Powell'in konuşmasından öne çıkanlar şunlar:"Bir sonraki hamlenin bir faiz artışı...

ABD’de ÜFE Beklenenden Yüksek Gerçekleşti

ABD'de çekirdek ÜFE Nisan'da aylık %0.4 artarken beklenti %0.2 artması idi. ÜFE ise Nisan'da aylık %0.5 artarken beklenti %0.3 artması idi. Yıllık olarak ise ÜFE %2.2 artarken beklenti %2.2 artış gerçekleşmesi yönündeydi. ÜFE verileri sonrası ONS altın 2431 dolar seviyesinden %0.28 yükseliş ile işlem görüyor. S&P500 vadelileri ise 5237 puan...