fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiKüreselde Türkiye'yi Bekleyen Üç...

Küreselde Türkiye’yi Bekleyen Üç İhtimal

Son günlerde ekonomi yönetiminin para arayışı hepimizin malumu. Hani demiş ya şair “Ne hasta bekler sabahı / Ne taze ölüyü mezar / Ne de şeytan bir günahı / Seni beklediğim kadar”. Biz de önceki dönemde yapılan yanlışları hal yoluna koymak için parayı böyle bekliyoruz işte. Ve bu alacağımız paranın da bir maliyeti olacak.

İşte bu maliyet de küresel piyasalarda nasıl bir seyir göreceğimize bağlı. Küresel piyasaları üç potansiyel senaryo bekliyor: “Yumuşak iniş, stagflasyon ve sert iniş.”

Bu yazımızda bu üç ihtimali ve Türkiye ekonomisine olan potansiyel etkilerini değerlendireceğiz.

FED’in ne yapacağı temel olarak iki unsura bağlı. Enflasyonun seyri ve yüksek kalan faizlerin piyasada özellikle bankacılık ve ticari emlak sektöründe iflaslara yol açıp açmayacağı.

Standart senaryoda “yumuşak iniş” beklentileri öne çıkıyor. Enflasyonun uzun süre yüksek seyredecek faizlerin de etkisiyle enflasyonda ve büyümede kontrollü bir düşüş göreceğiz. Ardından da yine belli bir noktada kontrollü faiz indirimleri gelecek. Bizim ekonomi yönetimimizde de bu beklenti öne çıkıyor. Diğer beklentiler üzerine kurulu bir plan var mı, bilmiyoruz.

Mehmet Şimşek “2024’ün ikinci yarısından itibaren rüzgar bizim lehimize esecek” derken bu senaryoyu temel alıyordu. Şimdilerde bu verilen tarih bir çeyrek daha ötelenmiş görünüyor. Daha da ötelenmesi için de sebepler sonsuz…

Bu sebeplerden biri de savaş. Savaş nedeniyle petrolün yukarı tırmandığı ve önünün alınamadığı durumda ise stagflasyon riski öne çıkacak.

İkinci bir sebep de özellikle bankacılık ve ticari emlak sektöründe iflasların dalga dalga yayıldığı bir durumun yaşanması. Böyle bir senaryo daha sert bir inişi gündeme getirebilir. Bu noktada da FED hızlı faiz indirimleriyle duruma müdahale edecektir. Bunun FED’in istemediği senaryo olduğunu biliyoruz.

Öncelikle stagflasyon riskini inceleyelim. Enflasyonun en temel belirleyicisi ulaşım, ısınma ve gıda fiyatlarına kadar hemen hemen tüm fiyatlarda genel bir etkisi olan petrol. Brent petrol savaş öncesi 85 doların altını gördükten sonra 87 dolar seviyelerini izlemeye devam ediyor. Savaşın yayılması ve sertleşmesi durumunda etkilerini petrol üzerinde göreceğiz. Bu da enflasyonun uzun süre yüksek kalması ve durgunlukla enflasyonu aynı anda yaşandığı stagflasyon senaryosunu gündeme getirebilir. Fakat genel konsensüs savaşın kısa bir sürede yayılmayacağı yönünde. Bu durum da genel olarak 2024’ün son çeyrek olması beklenen faiz indirimleri öne çekilebilir.

Dün enflasyon verisi sonrası yaptığımız canlı yayın bu konuda kavrayışımızı genişletmemiz için oldukça önemli. Hem uluslararası alanda yaşanan gelişmeleri hem de bunların küresel piyasalara etkilerini değerlendirdiğimiz yayınımız aşağıda:

FED’in “Higher for longer” söylemini baltalayacak olan ikinci senaryo bankacılık ve emlak sektöründe git gide artan iflas riskleriyle bağıntılı.

Bunun neden olabileceğini de Murat Aysan aşağıda çok güzel özetlemiş.

Küresel faizlerin hızla artması banka ve şirket bilançolarında yer alan düşük getirili tahvillerde henüz realize edilmemiş inanılmaz boyutlarda zarara yol açtı. Bu zararların artık sürdürülemeyerek realize edildiği noktalarda yeni iflasların gelmesi olası görünüyor. Böyle bir durumda da FED büyük çapta bir iflas dalgasını önlemek için faiz indirimine gidebilir.

Bu üç senaryodan hangisinin öne çıkacağı bizim için de hayati öneme sahip. Enerji fiyatlarında dışa bağımlı olduğumuz düşünüldüğünde stagflasyon bizi en kötü etkileyecek durum olur. Yine iflaslarla büyüyecek küresel resesyon ortamı borç bulup ekonomiyi tekrar rayına koyma umutlarımızı tüketebilir. Yumuşak iniş bizim için en olumlu senaryo gibi duruyor. Ancak bu noktada da faiz indirimi beklentilerinin gün geçtikçe biraz daha uzak bir tarihe ötelendiği gerçeğini unutmamak lazım.

En iyi senaryo gerçekleşmezse çarşı pazar karışır! “Bir ihtimal daha var o da ölmek mi dersin” senaryosuna geçeriz ki bir daha belimizi doğrultamayız.


Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.