fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarBorsada "Duygusuz" Robotlar En...

Borsada “Duygusuz” Robotlar En Asil Duyguların İnsanlarına Karşı

Ah Şu Robotlar!

Borsa soluksuz yükselirken pek de gündeme gelmeyen algoritmaların hareketleri özellikle düşüş günlerinde sık sık tartışılıyor. “Benden alan da kazansın” şiarıyla satış yaparken bile yüce gönüllülük sergilemekten geri durmayan en asil duyguların insanları küçük yatırımcılarımız düşüşlerde ise hemen bir günah keçisi arama telaşına giriyorlar.

Bu suçlunun adı da kimi zaman “Pala” oluyor kimi zaman da “robotlar”. Pala dediğimizde iyi kötü bir insan figürü beliriyor karşımızda. Ama ah o robotlar yok mu? Vicdanı, merhameti ara ki bulasın! Öyle ya ortada olumsuz bir sonuç varsa bunun suçlusu ben olamam.

Ben bu psikolojiden sıyrılıp ortada olumsuz bir sonuç varsa düzeltmek için öncelikle sorumluluğu üstlenmekle işe başlayalım derim.

Borsa böyle yatırımcıların anlık duygu durumuna yansıtan bir “duygu ölçer” gibi hareket ederken duygularıyla hareket etmeyen robotların bu durumdan en çok fayda sağlayan olması gayet doğal. Robotları suçlayacağımıza bu ortamın oluşmasında bir katkımız olup olmadığını sorgulayalım.

Savaşla ilgili haber akışları savaşın içindeki ülkelerin endekslerini etkilemediği kadar bizim endeksimizi etkiliyor.

Bir durup düşünelim, neden?

Borsa

Borsada haber akışına bağlı patinaj hareketleri sürüyor. Bir yandan da kapanışlara baktığımızda her geçen gün geriye çekiliyor gibiyiz. Gün içi en yüksek ve en düşük seviyeler arasında fark açılıyor. “Borsa öldürmez volatilite öldürür” dedirten durumlar yaşanıyor.

Direnç noktalarını zorlandığında yeterli alıcı gelmiyor, destek noktalarında ise satıcılar baskın çıkamıyor.

Bu durumun oluşmasında savaşla ilgili haber akışları son derece etkili.

Son olarak Beyaz Saray’dan Türkiye’nin Suriye’deki askeri eylemleri için “ABD güvenliği için olağanüstü tehdit” açıklaması geldi.

Önceki günlerde de Türkiye tarafından savaşın başındaki itidalli açıklamaların aksine özellikle ABD aleyhine daha sert açıklamalar görmüştük.

Bu karşılıklı gerilimli açıklamaların endeksi de bir miktar gereceğini düşünebiliriz.

Mevcut haber akışının etkisiyle borsa endeksi güne satıcılı başlamış durumda. Açılışta düşüş %0,21 oranında.

Piyasalar böyle dalgalı seyrederken yeni pozisyonlara girmek akıllıca olmayabilir. Bununla birlikte bilanço döneminin yaklaştığı da göz önüne alınırsa düşüşler hisse değişimleri için fırsat da sağlayacaktır. Yatırımcılara elinde olan hisseleri dikkatle takip etmelerini öneriyoruz. Düşüşler piyasanın geneline nazaran yavaşsa toparlanma da o hissede hızlı olabilir. Bununla birlikte piyasadan olumsuz ayrışan hisselerde toparlanmalar da daha geç olacaktır.

Teknik bakımdan bir şey söyleyebilmek için hareketlerin dengelenmesini bekleyeceğiz. Burada 8.200 seviyesi önemli. Dengelenme 8200 seviyesinin üstünde olursa 8500 seviyesinin kırılıp kırılmayacağı önem kazanacak. 8200’ün altında ise destek noktaları sırasıyla 8050, 7900 ve 7600 seviyeleri.

KKM’de Çözülmeler Başladı

KKM ile ilgili son olarak Garanti BBVA’NIN Genel Müdürü Recep Baştuğ’dan açıklamalar geldi. Altuğ “Döviz dönüşümlü KKM hesaplarının vadesi geldikçe yüzde 6’sının standart TL mevduata dönmeye başladığını” söyledi.

Baştuğ, “Eğer her ay yaklaşık yüzde 6’lık bir dönüşüm gerçekleştirebilirsek, bir yıl sonunda kabaca döviz dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 45-50 gibi bir rakamı eritmiş olacağımızı düşünüyoruz” dedi.

Düşüşlerin Baştuğ’un belirttiği hızda sürüp sürmeyeceğini izliyor olacağız.

Artunç Kocabalkan’ın konuyla alakalı görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Yurt Dışı

Dün ABD’de tüketici enflasyon verileri açıklandı. Manşet enflasyon %3,7 (beklenen %3,6) çekirdek enflasyon ise %4,1 (%4,1) olarak açıklandı.

SPX 500 günü %0,62 düşüşle 4.349,61 puandan tamamladı. Teknoloji devlerinin daha ağırlıklarının daha yüksek olduğu NASDAQ’ta düşüşler daha sertti. Günü %1,07 düşüşle 15.184,10 puandan tamamladı.

Dünkü satışlar ABD 30 yıllık tahvil ihalesinin başarısız olmasına bağlandı.

Dolar endeksi ise 106 seviyesinde güçlü seyretmeye devam ediyor. Mevcut koşullarda dolardaki seyri aksi istikamete çevirecek bir ortam yok gibi gözüküyor. Böyle bir ortamın doğabilmesi için FED’den yalnız söylem bazında değil eylem olarak da güvercin adımlar görmeyi bekleriz.

Tahvillere savaştan sonra güvenli liman alışları gelmiş, tahvil faizleri bir miktar düşmüştü. Mevcut senaryoda savaş etkisinin azalmasının ardından tahvil faizlerinde yine yükselişler bekleriz.

Altın ve Petrol

Dün savaştan sonra kazanımlarını silerek tekrar 85 dolar seviyelerinin görüldüğü Brent Petrol yeniden toparlanıyor. Brent 87 doların üstünde devam ediyor.

Esasen petrol bir tür tansiyon ölçer gibi hareket ediyor. Tansiyon arttıkça Türkiye’nin işinin zorlaştığını burada hatırlatmak lazım.

Altında savaş nedeniyle bir tepki hareketi beklediğimizi hafta sonu 22.22 yayınında Artunç Kocabalkan aktarmıştı. Ardından 1820 diplerinden 1880 seviyelerine bir hareket gördük. Altında hareketin devam edip etmeyeceği ABD 10 yıllıklarının seyrine sıkı sıkıya bağlı. 10 yıllıkların genel olarak yüksek seyredeceğine inanıyoruz. Savaş tansiyonunun yükselmesi durumunda ise hareketler daha ileri noktalara varabilir.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Read Now

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.