fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaAltınMurat Kurum Enflasyonu Düşürebilir...

Murat Kurum Enflasyonu Düşürebilir Mi?

Geçtiğimiz hafta %4,5 olarak açıklanan 2023 yılının büyüme rakamı, Türkiye ekonomisinde üretimin arttığı anlamına geliyor. Peki bu üretim artışı acaba verimlilik artışından mı yoksa çalışma saatlerinin artışından mı kaynaklanıyor?

Sanayi sektöründeki kişi başına düşen üretim değerine bakıldığında serinin artış trendinde olduğunu görmekteyiz. 2009 yılının ilk çeyreğinde 100 değerini alan seri 2023 yılının ikinci çeyreğinde 129’a yükselmiştir. Yani kişi başına düşen üretim %29 artış göstermiştir.

Ancak Türkiye’de saat başına düşen sanayi üretimi geçmişe kıyasla düşüştedir. 2009 yılının birinci çeyreğinde 100 olarak hesaplanan değer 2023’ün ikinci çeyreğinde 78.4 değerini almıştır. Kişi başına hesaplandığında %29 arttığı gözlemlenen seri, (çalışılan saat endeksi) saat başına hesaplandığında aslında %21.6 azalmıştır.

Çalışma saatlerini Avrupa ortalamasıyla karşılaştırdığımızda ise tablo daha net şekilde ortaya çıkıyor. AB İstatistik Ofisi’nin 2022 yılı verilerine göre AB vatandaşları ana işinde haftalık ortalama 36,4 saat çalışıyor. Türkiye’nin en güncel verisi ise 2020 yılına ait. Buna göre Türk vatandaşları 42,9 saat ile 35 ülke içinde ilk sırada yer alıyor.

Çalışma saatlerinin en az olduğu ülkelerden Almanya ise verimliliği daha da artırmak için haftada 4 gün çalışma sistemini 6 ay süre ile deneme kararı aldı. 45 şirket ve kuruluş Şubat ayı itibariyle haftada 4 gün çalışmaya başladı.

Çalışma saatleri demişken Acun Ilıcalı’nın çalışma saatleri konusundaki görüşlerine değinmezsek olmaz. Acun Türkiye’de çalışma saatlerinin değişmesi gerektiği, uykusunu tam olarak almadan işe gitmek için uyanan insanların işe yerine mutsuz geldiğini ve bu durumun verimsizliğe neden olduğunu açıklamıştı. Acun Ilıcalı açıklamasında “Eski zamanlarda elektrik vs. olmadığı için erken saatlerde 21/22 de yatılırdı bu nedenle de erken kalkılırdı artık hayat akışı buna uygun değil. Mesai saatlerinin 10:30 başlaması gerektiğini düşünüyorum bu konuda bakanlar doğru karar verecektir” ifadelerine yer verdi.

Ama Mehmet Şimşek verimlilik artışında yeni bir formül bulmuş olabilir.

İktisatçı Mahfi Eğilmez kişi başına düşen gelir miktarının önceki yıla göre yüzde 23 artış göstermesi ile ilgili kaleme aldığı yazıda GSYİH rakamlarının enflasyon neticesinde şiştiğini bununla birlikte sığınmacıların GSYİH’ye katkısının sayıldığını ama nüfus sayısına dahil edilmediğini böylece kişi başına gelirin bir yılda % 23 artış gösterdiğini açıkladı.

Bu hafta hem Türkiye’de hem de yurtdışında takip edilmesi gereken ekonomik veriler;

Enflasyon

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul’un şubat ayı enflasyonunu açıkladı. İstanbul’da perakende fiyatlar şubatta bir önceki aya göre yüzde 4.07, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 76.58 arttı.

Bugün saat 10:00’da ise Türkiye İstatistik Kurumu(Tüik), Şubat ayı enflasyon verilerini açıklayacak. Enflasyon verisi öncesinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek saat 09.00’da Habertürk TV-Bloomberg HT ortak yayınına katılacak. Bizler de Dükkanı Açtık yayınımızda sizlerle birlikte canlı olarak Şimşek’in açıklamalarını takip edeceğiz.

Gündemden Kısa Kısa

Şubat Ayı Dış Ticaret Rakamları

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre Şubat 2024‘te, ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolar olarak gerçekleşerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek Şubat ayı ihracat rakamlarına ulaşıldı.

Öte yandan ithalatımız ise yüzde 8,5 azalarak 28 milyar 87 milyon dolara geriledi ve  ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 75,1 oldu.

Bakan Şimşek konuyu şu şekilde değerlendirdi;

Yayın İhalesi

Süper Lig ve 1. Lig yayın ihalesi 218 milyon dolar bedelle yeniden beIN Media Group’da.

TFF’nin yaptığı açıklamada “TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Haklarının Devrine İlişkin Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon A.Ş’nin (BEIN MEDIA GROUP) sezonluk 182.000.000,00-USD (218.400.000,00 USD KDV DAHİL) teklifi kabul edilerek, ön sözleşme imzalanmıştır. 11 Mart 2024 Pazartesi gününe kadar TFF Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Haklarının Devrine ilişkin tüm hukuki sürecin tamamlanması kararlaştırılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Ukrayna-Rusya Hattı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya’nın Ukrayna savaşında yenilmesinin Avrupa’nın güvenliği için hayati önem taşıdığını açıkladı. Ukrayna’ya asker gönderme fikrini görüşmek için 20 Avrupa devletini Paris’e davet etmesinin arından Macron; “asker göndermek için bir karara varılamasa da hiçbir seçenek göz ardı edilmemeli. Rusya’nın kazanmaması için gereken her şeyi yapacağız” dedi.

Bu gelişmenin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa’nın Ukrayna’ya asker gönderme teklifini eleştirerek, “Batılı ülkeler bizim de kendi topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlara sahip olduğumuzun farkına varmalı. Tüm bunlar gerçekten de nükleer silahların kullanılacağı ve medeniyetin yok olacağı bir çatışmayı tehdidini ortaya çıkarıyor. Bunu anlamıyorlar mı?!” dedi. 

Nvidia

Hisse fiyatlarındaki artışı sürdüren Nvidia’nın piyasa değeri 2,056 trilyon dolara ulaşarak, Saudi Aramco’yu geçti ve dünyanın en değerli üçüncü şirketi oldu.

Microsoft 3,087 trilyon dolar, Apple da 2,774 trilyon dolarlık piyasa değeriyle ilk iki sıradaki yerini korumaya devam etti.

Piyasalar

Bitcoin

Kripto para piyasası Mart ayına artan volatiliteyle başladı ve Bitcoin (BTC) fiyat yükselişi şimdilik 64.000 dolarda durakladı. Bu yükseliş altcoinleri de olumlu etkiledi. Ancak hızlı gerçekleşen bu yükseliş beraberinde düzeltme beklentisini artırıyor.

Bitcoin fiyatı an itibari ile 62.500 seviyesinde hareket ederken olası Bitcoin Düzeltmesi Ne Zaman Ve Nasıl? olacak kıyaslamalı verilerle içeriğimizde.

Altın

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları yükselişini üçüncü haftaya taşırken, yükselişin temelini FED’in faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksinin beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 2,8 aylık ise yüzde 0,4 olarak gelmesi de yükseliş iştahını artırdı. Detaylar Altın FED’i Değil Verileri Tercih Etti yazımızda.

Borsa İstanbul

Borsa İstanbul 100 endeksinde 9400 puanın geçilememesi nedeniyle gerçekleşen satışlar ana trend desteği seviyesine kadar geriledi. Endeksin 9100 seviyesinin üstünde kapanışlar yapması yükseliş trendinin devamlılığı açısından büyük önem taşıyor. Bist100 endeksi geçen haftayı %2.95 kayıp ile tamamlarken Bist30 ise %3.8 kayıp ile tamamladı.

Borsada takip edilmesi gereken teknik seviyeler ve yerel seçime doğru dikkat edilmesi gereken noktalar için “Piyasada Olan Piyasada Kalır” yeni bölümü ile yayında;

Borsada güncel gelişmeler ve şirket haberleri için Borsadan “KAP” da Gel 8.Bölümü ile sizlerle;

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.