fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarBorsada Bedelsiz Yağmuru -...

Borsada Bedelsiz Yağmuru – Borsadan “KAP” da Gel – B8

Bakan Şimşek: AB’deki Toparlanma ile İmalat Sanayi Güçlenecek

İmalat PMI Endeksi Eşik Değerin Üstünde

Ocak ayında 49,2 olan manşet PMI, Şubat’ta 50,2’ye yükselerek son sekiz ayda ilk kez faaliyet koşullarında iyileşmeye işaret etti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in belirttiğine göre, Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) son 8 ayda ilk kez 50 seviyesini aşarak imalat sektöründe büyümenin sinyallerini vermiştir. Art arda iki ay süren PMI artışı, sanayi üretimimizin yılın başında olumlu bir performans sergilediğini ortaya koymaktadır. Önemli ticaret partnerimiz olan Avrupa Birliği’nde yaşanan ekonomik iyileşme, imalat sanayimizin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır.

Dış Ticaret Açığı Ocak’ta %56,4 Azaldı. Şubatta İhracat Rekoru Geldi.

Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %56,4 azalarak 14 milyar 290 milyon dolardan, 6 milyar 227 milyon dolara geriledi.

Türkiye’nin dış ticaret açığı şubat ayında geriledi. Şubat ayı dış ticaret rakamlarını açıklayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Şubat 2024’te, ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolar olarak gerçekleşerek rekor bir seviyeye ulaştı.

Bedelsiz Yağmuru


Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (Erdemir) ve Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş., Türkiye sermaye piyasalarında dikkat çeken önemli duyurular yaptılar. Erdemir, yatırımcılarına %100 oranında bedelsiz sermaye artırımı yapacağını açıkladı. Bu, şirketin mevcut sermayesini iki katına çıkararak, yatırımcıların elindeki hisse sayısını iki katına çıkarması anlamına geliyor. Aynı zamanda, Erdemir’in hissedarlarına ek bir sürpriz olarak, hisse başına 0,45 Türk Lirası tutarında nakit temettü dağıtacağını duyurdu.

Diğer taraftan, Pegasus Hava Taşımacılığı, sermaye piyasalarında nadir görülen bir başka hareketle, %388,75 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını bildirdi. Bu karar, şirketin sermaye yapısını güçlendirme ve yatırımcıların şirketteki paylarını önemli ölçüde artırma amacını taşıyor.

Her iki şirketin de aldığı bu kararlar, sermaye piyasalarında yatırımcılar için olumlu haberler olarak değerlendiriliyor. Bedelsiz sermaye artırımları, şirketlerin büyüme ve gelişme potansiyellerine olan güvenin bir göstergesi olarak kabul edilirken, nakit temettü dağıtımları da yatırımcılara doğrudan finansal getiri sağlama avantajı sunuyor. Bu önemli gelişmeler, her iki şirketin de piyasa değerlerinin ve yatırımcı ilgisinin artmasına katkı sağlayabilir.

Ereğli`den BofA Raporuna İtiraz

Bist100 Endeks

Dolar Bazlı Bist100

Beyaz Eşyada İç Satışlar %22 Arttı


TÜRKBESD tarafından yayımlanan rapora göre, 2024 yılının Ocak ayında ihracat, önceki döneme göre %2 düşüş yaşarken, ihracat ve iç satışları kapsayan toplam satışlar %5 artış gösterdi. 2023 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında, ihracattaki azalma önceki yıla göre %10 olarak belirlendi. Üretim miktarı, geçen yılın Ocak ayına göre %3 artarak 2.519.175 adede ulaştı, ve altı temel ürünün iç pazarda satışları geçen yılın aynı dönemine göre %22 oranında arttı. Bu bilgiler ışığında, iç pazarın Türkiye Beyaz Eşya Sektörü için önemli bir destek noktası olduğu anlaşılmaktadır.

Kap Haberleri

Enerjisa Üretim ve Kontrolmatik Güçlerini Birleştiriyor!

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. (Enerjisa Üretim) ve Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. (Kontrolmatik Teknoloji), %50’si dolaylı olarak Enerjisa’ya ait olan paylar üzerinden bir mutabakat sözleşmesi imzaladı. Bu anlaşma ile Kontrolmatik Teknoloji, Enerjisa Üretim’e ait rüzgar enerjisi santralleri için elektrifikasyon ve trafo merkezlerinin kurulumunu yapacak.

Ayrıca, Kontrolmatik’in Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, Ankara’daki fabrikasında üretilen yerli enerji depolama sistemlerini Enerjisa’nın projelerine sağlayacak. İş birliği, Enerjisa’nın rüzgar enerjisi bilgi ve deneyimlerinin Kontrolmatik’in Progresiva Enerji Yatırımları tarafından kurulacak 250 MW’lık rüzgar enerjisi santralinde ve 1 GWh kapasiteli enerji depolamalı tesiste kullanılmasını kapsıyor.

Enerjisa’nın dijital platformu Senkron Energy tarafından geliştirilen yazılımlar, Progresiva’nın enerji depolama tesisinde ve Kontrolmatik Teknoloji’nin diğer projelerinde kullanılacak. 1 Mart – 11:00

Ard Grup`tan Yeni İş

Ard Grup Bilişim Teknolojileri A.Ş., 28.12.2023 tarihinde, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının e-Devlet projeleri için yazılım geliştirme ve güncelleme hizmetleri sağlayacak 419 bilişim personeliyle bir yıllığına TÜRKSAT ile sözleşme imzaladı. 29.02.2024’te, 2024 yılı için hizmet bedelinin 604.900.000 TL’ye yükseltildiği ek bir sözleşme imzalandı. Bu tutarın 2022 cirosuna oranı %108,93’tür. 29 Şubat – 18:53


Bossa Yenilenebilir Enerjiye Yatırım Yapıyor

Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri T.A.Ş., sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda Naturel Yenilenebilir Enerji Ticaret A.Ş. ile 7.807.800 USD değerinde bir Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu için sözleşme imzaladığını duyurdu. Bu yatırım, güneş enerjisinden elektrik üretimi sayesinde karbon emisyonlarını azaltmayı ve şirketin enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyor. Şirket, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarının devam edeceğini vurguladı. 1 Mart – 09:03

Türk Traktör`den Güçlü Temettü

Türk Traktör, hisse başına net 56,66 TL temettü ödeme kararı aldı. Ödeme, 1 Nisan’da yapılacak. Bu karar, şirketin finansal başarısını yansıtıyor ve yatırımcılar için olumlu bir haber olarak öne çıkıyor. 28 Şubat – 09:12

Bantaş Kapasite Arttırımı Görüşmelerine başladı!

Ofset tesislerinin üretim kapasitesinin %50 oranında artırılması amacıyla son teknoloji yeni bir Ofset Baskı Hattı alınması amacıyla üretici Alman Koenig & Bauer MetalPrint firması ile görüşmelere başlandı. 1 Mart – 13:53

Hedef Fiyatlar

MGROS – %55 – A1 Capital

MAVI – %62 – A1 Capital

OTKAR – %70 – Ak Yatırım

ASTOR – %54 – Integral Yatırım

VESBE – %65 – Teb Yatırım

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.