Altın FED’i Değil Verileri Tercih Etti

0
358

Son iki haftadır yükselen altın fiyatları bu hafta da yükselişini sürdürdü. Yükselişin arkasında ABD’den gelen veriler önemli rol oynadı.

Açıklanan veriler altın yatırımcılarının dört gözle beklediği FED’in yüzde 2 enflasyon hedefine yaklaştığı ve faiz indirimlerine başlayacağı beklentisini güçlendirdi. Böylece verilerin açıklandığı anda hızlı bir yükseliş gözlendi.

İlk olarak, perşembe günü açıklanan ve FED’in faiz indirimleri için yakından izlediği bir veri olan aylık ve yıllık Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Fiyat Endeksinin beklentiler doğrultusunda yıllık yüzde 2,8 aylık ise yüzde 0,4 olarak açıklandı.

Aynı zamanda yayınlanan bir başka önemli veri olan ABD’de İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları beklentinin üzerinde 215 bin kişi olarak duyuruldu. Bu verilerin ışığında ekonominin yavaşladığı ve FED’in faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi altın yatırımcılarının iştahını kabarttı.

Böylece Şubat ayının son haftasında $2.034 seviyesinden başlayan ons altın önemli bir artış kaydederek haftayı yüzde 1.89’luk yükselişle $2.082,65 seviyesinden kapattı.

Merkez Bankaları Temkinli Davranmaya Devam Ediyor

Ekonomiye dair Fed, enflasyonu hedefe düşürme konusunda kararlı olduğunu dile getirerek ‘enflasyon sürdürülebilir biçimde yüzde 2’lik hedefe indiğine emin olana dek faiz indiriminin uygun olmayacağını’ belirtti.

ECB ve BoE: Faiz İndirimi İçin Erken

Gram Altın da Yükselişini Sürdürdü

Ons altındaki yükselişe Dolar/TL kurunun da eşlik etmesiyle birlikte ile birlikte iç piyasada gram altının fiyatı yükseldi.

Haftaya Kapalıçarşıda 2.118 Lira seviyesinden başlayan gram altın yaklaşık yüzde 3 yükselerek haftayı 2.180 Lira seviyesinden kapattı. Bankalararası piyasada ise en son 2.096 Lira seviyesinden işlem gördü.

Haftalık Piyasa Takvimi

Önümüzdeki hafta oldukça merkez bankalarının açıklamaları ve gelecek yeni veriler ile oldukça yoğun bir hafta olacak. Başta FED Başkanı Powell’ın konuşması, ECB faiz toplantısı ve sonrasında yapılacak açıklamalar ve ABD Şubat Ayı Tarım Dışı İstihdam Verisinin altın fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz