fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarKayıt dışılık, enflasyonu körükler...

Kayıt dışılık, enflasyonu körükler mi?

Türkiye’de günlük yaşamın parçası olan kayıt dışılık, büyümenin yavaşlamasına engel mi, büyüme yavaşlamadan enflasyon düşer mi?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), geçen hafta düzenlenen toplantı sonucu, Türkiye’nin gri listeden çıkmak için gerekli eylem planlarını önemli ölçüde tamamladığına dair ilk tespitini yaptığını açıkladı. Ayrıca Türkiye’nin, kara para aklama ve terörizmin finansmanını önleme reformlarını uygulamaya başladığı belirtildi.

“Ülkemizi gri listeden çıkarmak için teknik çalışmalarımızı başarıyla tamamladık” ifadesiyle bu gelişmeyi duyuran Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün de kara para aklamada en yaygın yollardan biri haline gelen yasa dışı kumar ve bahis siteleriyle ilgili suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Kayıt dışı dönen ekonomiye alışık, devlet politikalarında şeffaflığın gün geçtikçe azaldığı ülkede, hükümet artık her kesim için kayıt dışılığı en aza indirme politikasını uygulamaya alacak mı?

Piyasalar

Bitcoin Mersin’e BIST Tersine

ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu’nun (SEC) Bitcoin Borsa Yatırım Fonlarına (ETF) 10 Ocak’ta onay vermesinden bu yana yükseliş trendini sürdüren Bitcoin, 64.000 dolar seviyesini test etti. Bu seviyeye en son 2021 Kasım‘da ulaşmayı başaran Bitcoin, geçen 2.5 yıllık süreçte 16.000 dolar seviyelerine kadar düşmüştü.

Bu yükselişin arkasında en büyük yatırım şirketlerinden biri olan BlackRock’ın dün Bitcoin ETF’larına yaptığı 520 milyon dolarlık para girişinin etkili olduğu ifade ediliyor.

deVere Group’un patronu Nigel Green de “Mevcut ivme devam ederse, Bitcoin’de kısa süre içinde tüm zamanların en yüksek seviyesinin geçilmesini bekliyoruz” görüşünü dile getirdi.

Editörlerimizden Aytekin Çetinkaya’nın değerlendirme yazısına şuradan ulaşabilirsiniz: Bitcoin 64.000 Doları Gördü

BIST, 9000 altına sarkar mı?

Yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 30 artan BIST 100 endeksinde, yükseliş trendi yerini yatay piyasaya bıraktı.

Son iki haftadır 9.000 ile 9.400 arasında sıkışan endeks, günü yüzde 1,28 (-117,12) düşüş ile 9.062,36 seviyesinden kapattı. Günlük işlem hacmi ise yaklaşık 132 milyar lira olarak gerçekleşti.

Ekonomiden kısa kısa

Dış Ticaret Açığında Gerileme

Ocak ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,4 azalarak 14,29 milyar dolardan 6,23 milyar dolara geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa yayınladığı geçici dış ticaret verilerine göre; ocak ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,5 oranında artışla 19,99 milyar dolar, ithalat ise yüzde 22 oranında düşüşle 26,22 milyar dolar oldu.

Böylece ocak ayında dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 56,4 azaldı. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak ayında yüzde 57,5 iken, 2024 Ocak ayında yüzde 76,2’ye yükseldi.

ABD’de Ekonomik Büyüme Revize Edildi

ABD ekonomisinde büyüme rakamı, 2023 yılının son çeyreği için aşağı yönlü revize edildi.

ABD Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analizler Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılı dördüncü çeyrekte GSYH ikinci tahminde yüzde 3,3’ten yüzde 3,2’ye düşürüldü.

Aynı dönemde tüketici harcamaları yüzde 2,8’den yüzde 3,0’a, çekirdek tüketici harcamaları ise yüzde 2,0’dan yüzde 2,1’e revize edildi. GSYH deflatöründe ilk tahminde yüzde 1,5 olan rakam, yüzde 1,7 olarak belirlendi.

FED Yetkilisi Bowman’dan Faiz Açıklaması

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman, enflasyonu hedefledikleri yüzde 2 seviyesine düşürebilmeleri için mevcut faiz oranlarının bir süre daha sabit tutulması gerektiğini vurguladı. Bu nedenle faiz indirimlerine başlamak için çok erken olduğunu ifade etti.

Bowman, Florida Bankacılar Birliği için hazırladığı konuşmasında, “Gelen veriler enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2 hedefimize doğru ilerlediğini göstermeye devam ederse, para politikasının aşırı kısıtlayıcı hale gelmesini önlemek için politika faizimizi kademeli olarak düşürmemiz, eninde sonunda uygun hale gelecektir. Bana göre henüz o noktada değiliz” dedi.

Büyükşehirlerde konut fiyat artışı yavaşlıyor

Ekonomik Takvim

Yarın yatırımcıların takip etmesi gereken Türkiye ve Dünya ekonomilerine ait önemli ekonomik veriler;

Gündemden kısa kısa

Erdoğan’dan Emekli Maaşlarına “Seyyanen Zam” Vetosu

Seyyanen artışların emekli maaşları arasında yol açtığı adaletsizliğin farkında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Devlet ve millet olarak daha fazla çalışacak, daha çok gelir elde edecek, ortaya çıkan kazançtan da emeklilerimize hak ettikleri parayı vereceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekli maaşları hakkında, “Birileri çıkıyor emekli maaşlarına 7 bin lira 10 bin lira ekleyelim diyerek emeklileri tahrik ediyor. 16 milyon emeklimiz var. 7 bin lira eklemek demek bütçeden 1,4 trilyon lira eklemek demek” dedi.

Sinop’a nükleer santral mi geliyor?

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkileri

Transdinyester’den Rusya’ya koruma çağrı

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Read Now

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.