fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelHayvancılıkta Yeni Yol Haritası

Hayvancılıkta Yeni Yol Haritası

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, hayvancılıkta 2024-2028 yıllarında uygulanacak yeni yol haritasını basın toplantısıyla paylaştı. Yumaklı, hayvancılık sektörünün sorunlarını çözmek ve üretimi artırmak için yeni bir planlama sistemi kuracaklarını, aile işletmelerine, kadınlara, gençlere ve ari işletmelere ilave destek sağlayacaklarını, hastalıklarla mücadele edeceklerini, anaç hayvan üretimini artıracaklarını, aşı, ilaç, kredi, eğitim gibi konularda yeni uygulamalar başlatacaklarını söyledi.

Yumaklı, hayvancılıkta yeni yol haritasının temel hedeflerini şöyle sıraladı:

  • Hayvancılık üretimini planlayacak, talep ve arz dengesini sağlayacak, üretici ve tüketiciyi koruyacak bir sistem kurmak.
  • Aile işletmelerine, kadınlara, gençlere ve ari işletmelere ilave destekler vermek, bu işletmelerin sayısını ve kapasitesini artırmak, kırsal kalkınmayı desteklemek.
  • Hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek, hayvan refahını sağlamak, hayvan sağlığı ve gıda güvenliği standartlarını yükseltmek, hayvan kayıt sistemini geliştirmek.
  • Anaç hayvan üretimini artırmak, yerli ırkları korumak ve geliştirmek, damızlık hayvan ithalatını azaltmak, hayvan genetik kaynaklarını zenginleştirmek.
  • Aşı, ilaç, kredi, eğitim, danışmanlık, araştırma, geliştirme, inovasyon, pazarlama, ihracat gibi konularda yeni uygulamalar başlatmak, sektörün rekabet gücünü artırmak.

Yumaklı, hayvancılıkta yeni yol haritasının, hayvancılığın daha ileri noktaya ulaşması için atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti. Yumaklı, hayvancılık sektörünün tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Zeytinyağı ihracatı üçte iki oranında düştü

Türkiye’nin zeytinyağı ihracatı, bu sezon geçen sezona göre yüzde 69 oranında azalarak 16 bin 471 ton oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin verilerine göre, 1 Kasım 2022- 31 Ocak 2023 tarihleri arasında 53 bin 627 ton zeytinyağı ihraç edilirken, bu sezon aynı dönemde ihracat yüzde 69 düşüşle 16 bin 471 ton olarak gerçekleşti.

İhracatın büyük bölümünü oluşturan dökme yağ ihracatı ise bu sezon tamamen durdu. Geçen sezon 44 bin 206 ton dökme yağ ihraç edilirken, bu sezon ihracata getirilen yasak nedeniyle dökme yağ ihracatı yapılmadı. Ambalajlı yağ ihracatı ise geçen sezon 9 bin 421 ton iken, bu sezon yüzde 74 artışla 16 bin 471 ton oldu.

Zeytinyağı ihracatındaki düşüşe rağmen, ihracat fiyatlarındaki artış dikkat çekti. Geçen sezon ilk 3 ayda kilosu ortalama 4,26 dolardan ihraç edilen zeytinyağı, bu sezon ortalama 7,18 dolardan ihraç edildi. Böylece ihracat geliri geçen sezonun ilk 3 ayında 228 milyon 568 bin dolardan, bu sezon 118 milyon 311 bin dolara geriledi.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor...

Read Now

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...