fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelGri Listeden TL Çıkar

Gri Listeden TL Çıkar

Türk Ekonomisinde Seçim Dönemi

Şimdi akıllardaki soru gerçekten enflasyonu düşürmek için mi uğraşıyoruz yoksa para bulup anayasa değişikliği amacıyla sandığa gidebilmek için mi?

Gri listeden çıkmak ardından swap hatlarını açmak, bu konudaki en önemli gelişmeler olacak.

2023 Mayıs’ında gerçekleşen genel seçimlerden önce rasyonel politikalara uygun olmayan ve alışılmışın dışında ekonomi politikaları uygulayan ekonomi yönetimi, seçimin ardından yerini, bu politikaların tam tersini uygulayan bir ekibe bıraktı.

Seçim öncesinde %8.5 olan politika faizi oranı %45’e yükseltildi ve kur sarmalından kurtarıcı olarak görülen KKM’de ise destekleyici politikalar yerine, KKM stoğunu azaltacak adımlar ve kararlar alınmaya başladı.

Bu kararların alınmasında en önemli etken ise ekonominin başına Mehmet Şimşek’in getirilmesi oldu.

Nereden Nereye?

21 Şubat 2001’de Başbakan Bülent Ecevit ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasındaki tartışma sonrası gerçekleşen ekonomik krizin 23. yıl dönümünü geride bırakıyoruz.

Bu kriz gerçekleştiğinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası %18.1 düşmüş ve gecelik faizler %7500 seviyesine kadar gelmişti. Peki o zamandan bu zamana kadar neler değişti?

Dün sabah Dükkanı Açtık programımızda Sayın Tunç Şatıroğlu şu ifadelere yer verdi: “2001 krizinden ancak IMF ve Kemal Derviş ile çıktık. Dışarıdan para bulunması gerekiyordu ve para harcanmıştı. Peki 2001 krizi niye patladı? Çünkü birileri ben uyanığım diyordu kur çıpası ile kurun ne kadar artabileceğine karar verebileceğini düşünüyorlardı.

Bugün geldiğimiz noktada gene böyle bütçe açıkları devam ediyor kamu bankalarında zararlar tekrar başladı gene birileri ben uyanığım diyor. Hiçbir ders alınmamış.”

Mehmet Şimşek’ten Önce Mehmet Şimşek’ten Sonra

Mehmet Şimşek öncesi ekonomide yüksek enflasyona rağmen gevşek para politikası uygulanması, Türkiye’yi son 20 yılın en yüksek enflasyon seviyeleri ile tekrar tanıştırdı.

Ancak Mehmet Şimşek sonrası hızlı faiz artışları ve sıkı para politikası adımları atıldı. Ancak bu adımların etkileri Mehmet Şimşek’in açıklamasına göre, haziran ve temmuzda görülmeye başlanacak.

Son enflasyon raporunda, TCMB Başkanı tarafından faizlerin daha fazla arttırılmayacağı mesajı verilse de gerektiği yerde gerektiği ölçüde devam edilebileceği ve diğer araçlarında etkin kullanılacağı söylendi.

Türkiye, Gri Listeden Çıkarılmayı Bekliyor

Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’nin gri listeden çıkmayı hak ettiği yönünde pozitif görüş açıklaması bekleniyor.

Türkiye, kendisi dahil 40 üyesi bulunan FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle 21 Ekim 2021’de gri listeye alınmıştı.

Türkiye, 2011 yılında da gri listeye girmiş ancak 2014 yılında çıkmayı başarmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm bu süreçte yine maliye bakanlığı görevindeydi.

Hazine Döviz Borçlanmaya Devam Ediyor

Risk primlerinin gerilemesinden sonra dış borçlanma maliyetleri geriledi. Gerileyen maliyetler sonrasıda hazine yabancı para cinsi borçlanmaya devam ediyor.

Bugün Hazine toplam 2.8 milyar dolar değerinde altın tahvili ve altına dayalı kira setifikasını %2 getiri oranı ile ihraç etti.

Borsa İstanbul 300 Dolar Sınırında Zorlanıyor

Borsa İstanbul 100 endeksi 300 dolar seviyesine geldikten sonra pazartesi günü gün zirvesinden %2’ye yakın değer kaybetti. Salı günü ise %1.62 değer kazancı ile 9344.97 puandan günü tamamladı

TL Bazlı Tarihi Zirveler Görülsede Dolar Bazlı Hala Yolumuz Var

Borsa İstanbul 100 endeksinde TL bazlı 9400 seviyesi rekor olarak test edilsede dolar bazlı tarihi zirvemiz olan 500 dolar seviyelerinden hala uzağız.

ABD Piyasaları

Pazartesi günü tatil olan ABD piyasaları salı günü %1’e yakın değer kaybetti. Teknoloji hisseleri öncülüğünde yaşanan düşüşlerde büyük çip üreticisi NVIDIA’nın çarşamba günü açıklayacağı finansal raporu öncesi yaşanan sert satışlar ile Nasdaq endeksinin %1’e yakın değer kaybetmesine yol açtı

Çarşamba günü bilançosunu paylaşacak olan NVIDIA %5 değer kaybı ile işlem gördü.

S&P500 5000 puanın altına tekrar sarkarken Nasdaq ise 15.615 puandan işlem gördü.

ABD 10 yılllık tahvilleri ise hareketsiz bir seans geçirerek 1 baz puan düşüş ile %4.274 seviyesinden işlem gördü.

Ancak bugün piyasada 1.6 milyon dolar tutarında ABD 10 yıllıkları satış opsiyonu işlemi gerçekleşti. Hesaplamalara göre opsiyonun hedeflediği getiri %4.85 seviyesinde.

Bu hedefin gerçekleşmesi ABD 10 yıllıklarının mevcut seviyelerden 57 baz puan yükselmesi anlamına geliyor.

Avrupa Piyasaları

Avrupa piyasalarında kapanışlar yatay negatif olarak gerçekleşti. İngiltere %0.12 düşüş Almanya %0.14 düşüş ile kapanırken Fransa borsası %0.34 yükseliş ile kapandı.

Almanya 10 yıllık tahvilleri %2.37 seviyesinden 3.81 baz puan düşüş ile işlem görürken İngiltere 10 yıllıkları %4.04 seviyesinden 6.75 baz puan düşüş ile işlem görüyor.

Asya Piyasaları

Asya piyasalarında uzun bir tatilin ardından Hang Seng %0.57 CSI300 %0.21 değer kazandı KOSPI ve NİKKEİ ise sırası ile %0.84 ve %0.28 değer kaybetti

Japonya 10 yıllık tahvilleri ise küresel tahvil getirileri gibi %0.73 seviyesinden 0.15 baz puan düşüş ile işlem görüyor.

Kripto

Bu haftanın en ilgi çekici gelişmesi, 19 Şubat günü borsalardan 1 milyar dolar değerinde Bitcoin çekilmesiydi. 8 Şubat’tan itibaren hızlanan ETF alımları ve buna bağlı olarak yaşanan Bitcoin çıkışı sonucunda Coinbase’in Bitcoin rezervi 2015’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Bitcoin, yarılanmaya(halving) 2 aydan az bir süre kalmışken 52 bin dolardan işlem görüyor. Bitcoin’de, 49 bin dolar altında haftalık kapanış görmediğimiz sürece hedef 55 bin dolar ve üst seviyeler olabilir.

Markette çok fazla karlı durumda olan yatırımcı olması dışında on-chain veriler de kısa vade için olumlu gözüküyor. Yılın başından bu yana olan gelişmeleri göz önüne alarak Bitcoin’i ve diğer kripto paraları pozitif bir yıl beklediğini söyleyebiliriz. Fakat piyasanın yukarı yönlü bir trend yakalamış olması, bu dönemde sert düşüşler görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Volatilenin artacağı bu dönemde, risk yönetimi oldukça önem taşıyor.

Bitcoin dominasyonunun(BTC.D) 53 seviyesinde olması, bize bu süreçte, Bitcoin’in Altcoin’lere göre daha ön planda olabileceğini gösteriyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

ABD Enflasyon Verisi Olumlu. Sıra Avrupa’da

15 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ankara’da Yüksek Tansiyon Sürüyor

Ankara Emniyet Müdürlüğünde bazı yöneticilerin görevden alınmasıyla başlayan süreçte yaşananlar, siyasette...

Bitcoin yükselmek istiyor

Dün elimize geçen ABD ÜFE verileri ve sonrasında Powell'in görece güvercin...

Hukuksuzluğun Bedeli Köprü Zammı, Siyaset de Cabası

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kesinleşen mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklamaması, herkeste "acaba"ların sürmesine yol açıyor.

Read Now

ABD Enflasyon Verisi Olumlu. Sıra Avrupa’da

15 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ankara’da Yüksek Tansiyon Sürüyor

Ankara Emniyet Müdürlüğünde bazı yöneticilerin görevden alınmasıyla başlayan süreçte yaşananlar, siyasette tansiyonu da yükseltti. https://twitter.com/cumhuriyetgzt/status/1790500540624887921 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gece MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’u Beştepe'ye çağırdığı iddia edildi. Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek katıldığı A Haber yayınında görüşmenin ayrıntılarına dair bilgiler paylaştı. Şimşek, "Erdoğan...

Bitcoin yükselmek istiyor

Dün elimize geçen ABD ÜFE verileri ve sonrasında Powell'in görece güvercin söylemleri, Bitcoin'i 62 bin bandının üstüne attı. Verilerin kötü gelmesine rağmen Mart ayı ÜFE verisinin negatif olarak revize edilmesi, bugün açıklanacak TÜFE verisi için piyasaya umut vermiş gözüküyor. "Gelecek kararda faizin sabit tutulması daha muhtemel" https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1790392482154361178 ETF'lerde son durum Kısa...

Hukuksuzluğun Bedeli Köprü Zammı, Siyaset de Cabası

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kesinleşen mahkeme kararına rağmen enflasyon hesaplamasının temelini oluşturan madde fiyat listesinin açıklamaması, herkeste "acaba"ların sürmesine yol açıyor.

FED Başkanı’ndan “Ne Artıracağız Ne Düşüreceğiz” Mesajı

Fed Başkanı Jerome Powell, haziranda politika faizi artırmayı düşünmediklerini, yüksek ihtimal bulunduğu seviyede tutacaklarını bildirdi. Powell, Amsterdam'da düzenlenen Yabancı Bankacılar Birliği'nin yıllık genel toplantısında konuştu. Faiz kararı açısından önemli ABD ÜFE'nin açıklandığı güne denk gelmesi de konuşmanın önemini artırdı. Powell'in konuşmasından öne çıkanlar şunlar:"Bir sonraki hamlenin bir faiz artışı...

ABD’de ÜFE Beklenenden Yüksek Gerçekleşti

ABD'de çekirdek ÜFE Nisan'da aylık %0.4 artarken beklenti %0.2 artması idi. ÜFE ise Nisan'da aylık %0.5 artarken beklenti %0.3 artması idi. Yıllık olarak ise ÜFE %2.2 artarken beklenti %2.2 artış gerçekleşmesi yönündeydi. ÜFE verileri sonrası ONS altın 2431 dolar seviyesinden %0.28 yükseliş ile işlem görüyor. S&P500 vadelileri ise 5237 puan...

ABD Verileri ve FED Başkanı’nın Konuşması, Piyasaları Nasıl Etkiler?

ABD endeksleri bir kez daha yatay bir kapanış gerçekleştirdi. Bu hareketsizliğin bugün sona erme ihtimali yüksek zira önümüzdeki günlerde açıklanacak olan PCE’nin öncüsü kabul edilen PPI bugün, CPI ise yarın açıklanıyor. Enflasyon ve Fed beklentilerini oynatabilecek veriler olduğundan endekslerin kısa vadeli yönünü de belirleyecekler. NY FED enflasyon...

Rezervlerde Günlük Rekor Giriş

Track all markets on TradingView { "symbols": , "showSymbolLogo": true, "isTransparent": false, "displayMode": "adaptive", "colorTheme": "dark", "locale": "en" } Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artış devam ediyor. Bugün yayımlanan analitik bilançoya göre, 10 Mayıs...

Altın Karaborsaya mı?

Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf paketini açıkladı: Kamuda yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz. Mehmet Şimşek: Kamuya araç alımı 3 yıl yok. 3 yıl boyunca emekli olan kadar personel alımını gerçekleşecek. Kamu binaları, il olarak deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süre ile durduruyoruz. Yeni sosyal tesis alımı ve...

Bakırda Uzun Vadede Arz Talep Dengesi Bozulabilir !

Bakıra olan talep değişen dünya dinamikleriyle bağlantılı olarak her geçen gün artıyor. Güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve elektrikli araçlar gibi temiz enerjiye geçişte önemli rol oynayan ve elektrik şebekelerinin genişletilmesindeki kritik rolü sayesinde bakırı uzun vade de en önemli sınai metallerden biri yapıyor. Bakır arzı ve talebi...

Kriptolar ABD verilerini bekliyor

Kripto paralar özelinde ki verilerde majör bir değişiklik yok. Piyasa, yarın ve çarşamba günü açıklanacak ÜFE ve TÜFE verilerini bekliyor. Fed Başkanı Powell'ın konuşması sonrası, yarın, volatilite görmemiz kuvvetle muhtemel. Veriler, stagflasyon riskinin olup olmadığına dair ipucu önemi taşıyor. Haber akışı negatif SEC, Ripple ile devam eden yasal...

Fonların yeni gözdesi Türkiye

"Türkiye'ye dolar yağıyor" Piyasada, Türk Lirası talebi gün geçtikçe artıyor. Yabancı fonların alımları nedeniyle, Londra'da TL faizlerinin %30'a kadar düştüğü aktarılıyor. Merkez Bankası, döviz alımı nedeniyle piyasaya verdiği TL'yi geri çekmekte zorlanıyor. Geçtiğimiz hafta, swap hariç net rezervler -37.5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, seçim öncesinde -75 milyar...