fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiTürkiye, gri listeden çıkarılmayı...

Türkiye, gri listeden çıkarılmayı bekliyor

Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) Türkiye’nin gri listeden çıkmayı hak ettiği yönünde pozitif görüş açıklaması bekleniyor.

Raja Kumar’ın iki yıllık Singapur Başkanlığı dönemindeki beşinci FATF toplantısı, 21-23 Şubat’ta Paris’te gerçekleşecek.

Uluslararası Para Fonu, Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, INTERPOL ve Egmont Grubu gibi gözlemci kuruluşlar dahil olmak üzere küresel ağın 200’den fazla üyesini temsil eden delegeler, sınır ötesi ödeme teknolojilerinin hızlı gelişiminin etkilerini ele alacak.

Delegeler ayrıca, küresel finansal sistem için risk oluşturduğu belirlenen bazı bölgelerde kaydedilen ilerlemeyi tartışacak.

FATF Başkanı Kumar, sonuçlarla ilgili cuma günü Türkiye saati ile 18.30’da Paris’teki OECD Binası’nda basın toplantısı düzenleyecek.

Türkiye, kendisi dahil 40 üyesi bulunan FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle 21 Ekim 2021’de gri listeye alınmıştı.

Türkiye, 2011 yılında da gri listeye girmiş ancak 2014 yılında çıkmayı başarmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm bu süreçte yine maliye bakanlığı görevindeydi.

Görüşler

Toplantıda, Türkiye’nin gri listeden çıkmayı hak ettiği yönünde pozitif görüş açıklanması bekleniyor. Açıklamanın beklentiler doğrultusunda gelmesinin, Borsa İstanbul endeksine etkisinin pozitif olacağı tahmin ediliyor.

Ekonomist Erkan Öz, Türkiye’nin gri listeye girmesinin kripto paralarla ilgilisi bulunmadığını ifade etmişti:

En geç seçim sonrası gri listeden çıkarız

Kerim Rota da Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının, sadece kriptoların vergilendirilmesine kaldıysa en geç seçim sonrası bunun gerçekleşeceği tahminini dile getirdi.

    Türkiye bu süreçte ne yaptı?

    Türkiye, 2021 yılı Ekim ayından bu yana FATF ile kara para aklama ve terörizmin finansmanını önleme (AML/CFT) rejimini güçlendirmek için yüksek düzeyde siyasi taahhütte bulundu.

    FATF’ın raporuna göre Türkiye, AML/CFT rejimini güçlendirmeye yönelik olumlu adımlar attı. Türkiye, risklere uygun olarak daha karmaşık kara para aklama soruşturmaları ve kovuşturmalarını gerçekleştirdi. Terörizm vakalarında paralel finansal soruşturmalar yürüterek AML/CFT rejimini iyileştirme yolunda pozitif adımlar attı. Bu, BM tarafından belirlenen gruplarla ilgili terörizmin finansmanı soruşturmalarına ve kovuşturmalara öncelik verilerek gerçekleştirildi.

    Raporda, Türkiye’nin terörist finansmanla ilgili varlıkları el koyma eyleminin, terörist finansman riski ile uyumlu şekilde gerçekleştirmesi gerektiği belirtildi.

    Türkiye’nin eylem planındaki ilerlemesinin takdir edildiği raporda, tüm son teslim tarihlerinin ise geçtiğine dikkat çekildi.

    Gri liste nedir?

    AML/CFT rejimi, FATF tarafından belirlenen 40 tavsiyeye dayanıyor. AML/CFT rejimi, finansal kuruluşların ve diğer hizmet sağlayıcıların müşterilerini tanıma, şüpheli işlemleri raporlama, risk yönetimi, denetim, eğitim ve farkındalık gibi sorumluluklarını da kapsıyor.

    Ülkelerin AML/CFT rejimindeki eksiklikler veya yetersizlikler, FATF tarafından gri veya kara listeye alınma, yaptırım uygulanma veya uluslararası finansal sisteme erişimin kısıtlanması gibi olumsuz sonuçlara yol açabiliyor.

    Gri listeden çıkma süreci, ülkenin FATF standartlarına uyum sağlama ve belirlenen eylem planını başarıyla uygulama kapasitesini göstermesine dayanıyor. Bu süreç, ülkenin kendi yasalarını ve politikalarını revize etmesini, yargı sistemi ve yetki kurumlarını güçlendirmesini, finansal kurumlarının uyum sağlama önlemlerini güçlendirmesini ve uluslararası işbirliğini artırmasını içerebiliyor.

    Her ülkenin gri listeden çıkma süreci, kendi özgün koşulları ve FATF tarafından belirlenen beklentilere göre şekilleniyor.

    Türkiye ile FATF’in listesinde yer alan ülkelere, şuradan ulaşabilirsiniz: Gri ve Kara Liste

    Most Popular

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    More from Author

    PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

    YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

    Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

    22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

    BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

    26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

    Ether ETF’lerine kırmızı ışık

    Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

    Read Now

    PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

    YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

    Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

    22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

    BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

    26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

    Ether ETF’lerine kırmızı ışık

    Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

    PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

    TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

    İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

    Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

    Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

    25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

    Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

    ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

    Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

    Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

    Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

    13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

    XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

    24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.