Fonların yeni gözdesi Türkiye

0
170

“Türkiye’ye dolar yağıyor”

Piyasada, Türk Lirası talebi gün geçtikçe artıyor. Yabancı fonların alımları nedeniyle, Londra’da TL faizlerinin %30’a kadar düştüğü aktarılıyor. Merkez Bankası, döviz alımı nedeniyle piyasaya verdiği TL’yi geri çekmekte zorlanıyor. Geçtiğimiz hafta, swap hariç net rezervler -37.5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam, seçim öncesinde -75 milyar dolardı. Yabancı fonlar, bankaların yurtdışı bankalarla yaptıkları swaplarda kısıtlamanın kaldırılması için yönetime baskıyı arttırdı. Başkan Karahan, dikkatli olunması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Swapların tamamen açılması halinde; kısa süreli fon ihtiyacı giderilmiş olsa da, bu fonlar faiz için geldikleri için bunun bir maliyeti olacak.

“Portföy girişleri takip edilecek”

TCMB, enflasyon tahminini yüzde 36’dan 38’e yükseltti. Enflasyon oranı yüzde 40 bandını kırmadıkça ek bir parasal sıkılaştırma öngörülmüyor. Portföy girişleri (swap) ise yakından takip edilecek.

TL’de “değerlenme” ne kadar sürer?

Türkiye’de Big Mac bir başka

Antarktika’da 511 milyar varil petrol bulundu

Rusya, Britanya Antarktika Toprakları’nda (BAT) devasa petrol kaynağı buldu. Rus araştırma gemileri tarafından, Moskova’ya toplam 511 milyar varil petrol rezervi (Kuzey Denizi’nin 50 yıllık toplam üretiminin yaklaşık 10 katı) bildirildi. 1959 yılında imzalanan Antarktika Anlaşması’na göre, bölgeden petrol ve mineral çıkartılması, 2048 yılına kadar yasaklanmış durumda. Parlamento müsteşarı David Rutley, Rusya’nın Antarktika Anlaşma’sına uyacaklarını teyit ettiğini aktardı.

Uzun soluklu bir altın rallisi görebiliriz

10 yıllık direncini kıran, ülkeler ve küçük yatırımcılar tarafından portföydeki ağırlığı arttırılan altında, birkaç yıl sürecek bir rallinin başında olabiliriz.

Efsaneye veda

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz