fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiİş Dünyası Neden Kaygılı?

İş Dünyası Neden Kaygılı?

Koç Yönetim Kurlu Başkanı Ömer Koç, Koç Topluluğu bayileri ile buluştuğu toplantıda Türkiye ekonomisi ve dünyadaki siyasi belirsizliklere dikkat çekerek uyarıda bulundu. Koç, küresel jeopolitik riskler artarken ekonomik belirsizliklerin de artık iş dünyasının olağan bir parçası haline geldiğini aktardı.

14 Şubat’ta gerçekleştirdiğimiz Dükkanı Açtık Programı’nda konuğumuz Haydar Acun, MSCI Gelişen Ülkeler ile karşılaştırıldığında Borsa Istanbul’un hala %30-40 seviyelerinde ucuz olduğunu, fakat borsanın hak ettiği değere gelebilmesi için dışarıdan gelecek olan yabancı sermayesine ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Yabancı sermayenin ihtiyaç duyduğu güvenilir ortam, güvenilir rakamlar, hak hukuk ve adaletin ne kadar sağlandığı ve esasında en belirgin rakamlardan olan enflasyon verilerinin ne kadar gerçekçi ve doğru olduğu tatrtışıldı.

Finansal okur yazarlığın önemine değinen Mehmet Şimşek, finansal okur yazarlığı yetkin olman kişileri de temkili olmaları konusunda uyardı.

Kredi Garanti Fonu aracılığıyla kullandırılan toplam kredi tutarı, Ocak’ta 6 milyar liranın üzerine çıktı. KGF’nin yürürlükteki 9 programı kapsamında en yüksek kredi kullanımı 4,5 milyar lira ile ihracatta gerçekleşti. Deprem bölgesine yönelik yatırım ve işletme kredilerinde ise kullanımın sınırlı düzeyde kalması dikkat çekti.

Borsa İstanbul’da Ocak ayına ilişkin yabancı işlemleri açıklandı. Buna göre, yabancılar Ocak ayında 25 milyar 916 milyon 65 bin dolar tutarında alım yaparken, 25 milyar 678 milyon 512 bin dolar satım gerçekleştirdi. Yabancıların net alım işlemleri 237 milyon 553 bin dolar oldu. Böylece son üç ayda yabancı yatırımcıların net alımları 1 milyar 528,5 milyon dolara ulaştı.

Gıda, İklim ve Teknoloji

İklim değişikliğinin Avrupa tarımı üzerindeki etkisi giderek daha belirgin hale geliyor; Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), kötüleşen mahsul verimlerini ve daha sık görülen aşırı hava olaylarını vurguluyor. İklim değişikliğiyle daha da kötüleşen sıcak hava dalgaları ve kuraklıklar, önemli mahsul hasarına ve hayvan kayıplarına yol açarken, aynı zamanda bölge genelinde yıkıcı orman yangınlarını da körükledi. Üstelik daha sıcak bir atmosferden kaynaklanan daha şiddetli sağanak yağışlar sel riskini artırarak tarımsal verimliliği daha da tehdit ediyor. Hızlı bir şekilde harekete geçilmezse, öngörüler, özellikle kuraklığa yatkın Akdeniz bölgelerinde su kıtlığının kötüleşeceğini gösteriyor. Bu zorluklara rağmen AB’nin yeşil düzenlemeleri, aşırı maliyet ve bürokrasi getirdiğini iddia eden çiftçilerin eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. AB’nin emisyon azaltma hedeflerini zayıflatmaya ve pestisit düzenlemelerini geciktirmeye yönelik son kararları çevreci grupların tepkisine yol açtı. Çiftçiler, düzenlemelerin verimlerini olumsuz etkilediği örnekleri öne sürerek yukarıdan aşağıya politikalarla ilgili endişelerini dile getiriyorlar. Brüksel, tarımda emisyonların azaltılmasına yönelik acil ihtiyacın farkına varmasıyla toprakta CO2 depolamasını teşvik etmek için karbon ticareti gibi mekanizmaları değerlendiriyor. Avrupa çiftçiliğinin geleceği, AB’nin tarım sübvansiyon bütçesinde yapılacak reforma ve bu bütçenin 2027 sonrasında iklime uyum ve emisyon azaltma çabalarına sağlayacağı desteğe bağlı duruyor. İklimin ve alınan kararların bizler için neden önemli olduğunu daha detaylı bir şekilde okumak için tıklayın.

ABD’de Ulusal Tehdit Korkusu

ABD Senatörü Ulusal Tehdit İçeren bir konunun üzerindeki gizlilik ilkesini kaldırarak, 15 Şubat’ta yapacağı basın toplantısıyla bu ulusal tehdit içeren konunun detaylarını aktaracağı duyurusunda bulundu.

En üst derecede risk unsuru görülen bu tehditin Rusya ve Rus Ordusuyla ilgili olduğu söyleniyor.

ABD

ABD piyasaları Salı günü açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verisiyle beraber düşüş yaşadı. Colendi Menkul Değerler ile birlikkte, Dr. Bahadır İldokuz ve Sadullah Çalışır eşliğinde; canlı yayında değerlendirdiğimiz ABD Tüketici Fiyat Endeksi Verisi’ne göre enflasyon beklenenden yüksek geldi.

Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Oca) Açıklanan: 0,4% Beklenen: 0,3%
Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Oca) Açıklanan: 3,9% Beklenen: 3,7%
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Oca) Açıklanan: 0,3% Beklenen: 0,2%
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Oca) Açıklanan: 3,1% Beklenen: 2,9%

Beklenenden yüksek gelen veriler piyasayı kötü etkiledi. ABD borsaları düşüş yaşarken ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri %4.30a yükseldi.

Bu hafta yine önemli veriler gelmeye devam edecek; perşembe günü Türkiye Saati ile 16:30da, İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Perakende Satışlar Rakamları açıklanacak. Bu verileri Artunç KocabalkanTV ve Sadece Borsa Kanallarından takip edebilirsiniz.

Bu düşüşün ardından geçtiğimiz günü ise piyasalar tepki alışı ile pozitif kapadı. NASDAQ %1,13, S&P %1, Dow Jones %0,34 yükseldi.

Yine aynı gün FED üyesi Michael S. Barr yaptığı açıklamalarda hedef enflasyon olan %2 enflasyona ulaşmanın zorlu bir yolculuk olduğunu, FED’in faizleri düşürmeye başlamadan önce kendilerini ikna edici veriler görmeye ihtiyaçları olduğunu belirtirken, bankacılık sisteminde oluşacak likidite sıkıntısının olmadığını ve buna ait risklerin net bir şekilde izlendiğini belirtti.

Asya

Çin Yeni Yılı sebebiyle Asya piyasaları kapalı. Artunç Kocabalkan, Tunç Şatıroğlu ve Aylin Çetiner ile gerçekleştirdiğimiz Hafiz Rampası programında da Tunç Şatıroğlu Asya piyasaları ve Altın ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Kripto

BTC 52.000 dolar seviyesine gelerek 1 Trilyon dolar market büyüklüğüne ulaştı. 10 Ocak’taki Spot ETF onayları ile para girişi hız kesmeden devam ediyor.

ABD’den gelen beklenti üstü enflasyon verisi ile küçük bir satış yiyen BTC, sonrasında gelen güçlü alımlarla 52.500 dolar seviyesine kadar yükseldi. BTC yakaladığı bu ivme ile 2024 senesi içinde birçok yatırım aracını geride bırakmış durumda.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Manşet

ExxonMobil ile dev LNG anlaşması https://twitter.com/altugozaslan/status/1784611938644672568 Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Manşet

ExxonMobil ile dev LNG anlaşması https://twitter.com/altugozaslan/status/1784611938644672568 Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma hedefiyle, ABD enerji devi ExxonMobil ile milyarlarca dolarlık LNG(sıvılaştırılmış doğal gaz) alımı için görüşmelerde bulunuyor. İlk etapta, 2.5 milyon tonluk sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı gerçekleşti. 1.1 milyar dolara mal olan bu alışverişin, Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...