fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomi“Dükkanı Açtık”ta Öne Çıkanlar...

“Dükkanı Açtık”ta Öne Çıkanlar – 15 Şubat 2024

Artunç Kocabalkan’ın sunduğu Dükkanı Açtık programının bugünkü bölümüne, İnfo Yatırım Satış ve Pazarlama Direktörü Sertaç Ekeke ile Boğaziçi Üniversitesi’nden Gökhan Özertan katıldı.

Sertaç Ekeke, konuşmasında, 2008 ekonomik krizi ve ardından pandemi döneminin yaşanmasının, dünya tarihinde görülmedik emisyon hacmine ulaşılmasına yol açtığını belirtti.

Bunun, ciddi anlamda enflasyonist ortam yarattığına işaret eden Ekeke, “Bu tabii şunu da getiriyor; enflasyon, gerekli kötülüklerden biri haline dönüştü. Bu yüzden faiz indirimleri de çok sert gelmeyecek” dedi.

Borsada hikaye devam edecek mi?

Ekeke, sağlıklı yükseliş için borsadaki düzeltme hareketlerinin normal karşılanması gerektiğine değinerek, şunları söyledi:

“Daha önceki zirve 313 dolarlara doğru yaklaştıkça patinajlar geliyor. Fakat önemli kısım, bu hikaye devam edecek mi? Benim tahminim, bu hikayenin devam edeceği yönünde. Çünkü Türkiye’nin, Rusya ve Çin’in olmadığı bir dönemde yabancının ilgisinin artacağı patikaya gireceğini düşünüyorum.”

Bankacılıktan gelen endeks hareketiyle 11 bin hedefi

Sertaç Ekeke, Türkiye’deki fiyatlamaların, rakip borsalara göre düşük kaldığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Bankacılık başta, bizim gerçekten çok önemli olan finansal hizmetler kasamız var. Bankacılık tarafı, yabancı yatırımcının tanımadığı bir coğrafya değil. Bankacılıktan gelen endeks hareketiyle 11 binlere doğru yükseliş görebileceğimizi düşünüyoruz.”

Sektörlere göre 2024 yılı portföy tavsiyesi

Borsada holdinglerin önemini, “Hiç bilmeden borsaya giren birisi için Koç Grubu şirketleri, benim paramı benden daha iyi yönetebilecek yapılardan bir tanesi” ifadesiyle açıklayan Ekeke, şunları kaydetti:

“Uzun vadede hikayesini bilebileceğimiz kağıtlar, temettü verenlerde de büyümeyi hedefleyenler tercih edilmeli. Yüzde 70, büyük kağıtlarda kalmalıyız. En önemlisi portföyün ana dinamiğinin, bankacılık ve holdingler olması lazım. Sağlıklı portföy oluştururken bu yüzde 50’lik kısma, finansal hizmetler kalemlerinden aracı kurumlar, sigortalar, leasing ve faktoring şirketleri, biraz daha küçük kaldığı için serpiştirilir. Kalan yüzde 50’lik kısmında da ulaştırma, otomotiv, enerji, perakende, savunma ve telekomünikasyon şeklinde bir sepete gidilmesi lazım.

Eskiden böyle tek hisse senedi ya da trade önerebiliyorduk ama dönem, o dönem değil. Hisse senetlerinin geneline yayılan bir yükseliş hareketinden hala söz edemiyoruz. Belli sektör yukarıya giderken belli bir sektör geriliyor. O yüzden böyle sakin bir şekilde sepeti takip edip, yıllık bazda getirilere dikkat etmekte yarar var.”

Sertaç Ekeke, borsadaki geri çekilmelerde yerli yatırımcının paniğe kapıldığını, bunun da yabancılara yatırım fırsatı yarattığını belirterek, “Buradaki ana konu, buralarda belirli oranlarda tabii ki kar satışları yapılabilir ama asla hisse senedinden tamamen çıkmamak lazım yani. Biraz orta-uzun vadede düşünmemiz lazım” dedi.

Halka arz edilen şirketlerin belli büyüklükte olması gerektiği için eskisi gibi 10-15 tavan beklenmemesi gerektiğine işaret eden Ekeke, bu şirketlerin birkaç bilanço döneminden sonra portföylere eklenmesinin daha sağlıklı olabileceğini ifade etti.

“Tağşişin tarımda en çok kullanıldığı 3 başlık; zeytinyağı, bal ve süt”

Prof. Dr. Gökhan Özertan da tüketicinin evine giren gıdanın yüzde 33’ünün çöpe gittiğini belirtti.

Gıda güvenliğinin, kamu ve özel sektörün bütüncül şekilde denetleme görevini yerine getirmesiyle sağlanabileceğini anlatan Özertan, şunları kaydetti:

“Tağşişin tarımda en çok kullanıldığı 3 tane başlık; zeytinyağı, bal ve süt. Markette, açık ya da kapalı satılan bu ürünlerin içinde ne olduğunu bilmeniz mümkün değil. Dolayısıyla sağlıklı yapının kurulması lazım. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Denetim işin bir tarafı. Ama burada her şeyi kamuya bırakmamak lazım. Özel sektördeki firmaların ürününün arkasında durması gerek. Bu, teknolojiyle olabilir.”

“Problemler çözülmezse gıda fiyatlarındaki yükseliş sürer”

Özertan, dünya genelinde gıda emtiasındaki düşüşe rağmen Türkiye’deki artışı ilişkin ise şunları ifade etti:

“Çok ciddi finansman, pazarlama, bunların birleştiği örgütlenme problemi var. Gelişmiş ülkeler, bu problemlerin çoğunu çözmüş durumda. Tedarik zincirlerini daha sağlıklı çalıştırıyor. Örgütlenme, başlı başına başka durumda. Bunları iyileştirirken zaten fiyatları kontrol edilebilir ya da indirilebilir hale getiriyorsun. Bunları iyileştirmez isen de malum tablo devam etmek zorunda kalır.”

İş Dünyası Neden Kaygılı? manşetinin de ele alındığı yayının tamamını, şuradan izleyebilirsiniz:

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

Read Now

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...