Havada Rekabet Yükseliyor: Bagaj Politikası Gündemde

0
109

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) açıkladığı verilere göre, 2023 Ocak ayı ile karşılaştırıldığında 2024 Ocak’ta iç ve dış hatlarda yolcu trafiği artışı gerçekleşti. Pegasus Hava Yolları ve Türk Hava Yolları’nın Ocak 2024 trafik sonuçlarına göre Pegasus Hava Yolları, iç ve dış hatlarda yolcu sayısını ve arz edilen koltuk kilometreyi önemli oranda artırırken Türk Hava Yolları’nın da yolcu sayısı ve koltuk kilometre performansında artış gösterdi. Pegasus’un yolcu doluluk oranı artarken Türk Hava Yolları’nın doluluk oranında minimal bir artış gerçekleşti. Ayrıca Pegasus Hava Yolları’nın bagaj politikasında yaptığı değişiklik, fiyat politikasında bir değişikliğe gitmemesiyle dikkat çekti. Bu değişikliklerin yolcu deneyimini ve operasyonel verimliliği artırma amaçlı olduğu belirtilse de bu durumun belli kesimler olumsuz karşıladı.

Türk Hava Sahasında Trafik Artıyor

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün açıkladığı bu yılın ocak ayına ait hava yolu istatistiklerine baktığımızda kesin olmayan rakamlara göre, Ocak ayında 2023 yılının aynı ayı ile kıyaslandığında iç hat yolcu trafiğinde yüzde 4,5; dış hat yolcu trafiğinde yüzde 11,9, direkt transit dahil yolcu trafiğinde yüzde 8,2 artış gerçekleşti.

İstanbul Havalimanı’nda ocak ayında yıllık bazda iç hatlarda yüzde 1, dış hatlarda yüzde 7 olmak üzere yolcu trafiğini yüzde 6 artış gösterdi.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ocak ayında yıllık bazda iç hatlarda yüzde 7, dış hatlarda yüzde 18 olmak üzere yolcu trafiğini yüzde 13 artış gösterdi.

Peki Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları bu artışlardan ne şekilde rol üstlendiler dilerseniz şirketlerin açıkladıkları trafik sonuçları üzerinden inceleyelim:

Pegasus Hava Yolları Ocak 2024 Trafik Sonuçları

Türk Hava Yolları Ocak 2024 Trafik Sonuçları

İki şirketin performansını önemli başlıklar altında karşılaştıracak olursak;

Taşınan Yolcu Sayısı Değişimi (Ocak 2023 ve Ocak 2024)

Pegasus Hava Yolları’nın bu aylar içerisinde taşıdığı yurt içi yolcu sayısı %20, yurt dışı uçuşlarındaki yolcu sayısı ise %5,4 artarak toplamda %24 arttı. 

Türk Hava Yolları’nın bu aylar içerisinde taşıdığı yurt içi yolcu sayısı %1,9 azalmış, yurt dışı uçuşlarındaki yolcu sayısı ise %5,4 artarak toplamda %2,7 arttı. 

Arz Edilen Koltuk Kilometre Değişimi (Ocak 2023 ve Ocak 2024)

Pegasus Hava Yolları’nın bu aylar içerisinde arz edilen koltuk kilometre yurt içinde %16, yurt dışı uçuşlarında ise %31 artarak toplamda %28 arttı. 

Türk Hava Yolları’nın bu aylar içerisinde arz edilen koltuk kilometre yurt içinde %3,8 azalmış, yurt dışı uçuşlarında ise %12,3 artarak toplamda %10,6 arttı. 

Yolcu Doluluk Oranı Değişimi (Ocak 2023 ve Ocak 2024)

Pegasus Hava Yolları’nın bu aylar içerisinde yolcu doluluk oranı yurt içinde %86,5 seviyesinden %88,6 seviyesine 2,5 puan artmış, yurt dışı uçuşlarında ise %83,1 seviyesinden %82,8 seviyesine 0,3 puan azalmış ve toplam yolcu doluluk oranı %84,5 seviyesinden %85,2 seviyesine 0,7 puan arttı.   

Türk Hava Yolları’nın bu aylar içerisinde yolcu doluluk oranı yurt içinde %82,3 seviyesinden %84,7 seviyesine 2,5 puan artmış, yurt dışı uçuşlarında ise %80,5 seviyesinden %79,8 seviyesine 0,6 puan azalmış ve toplam yolcu doluluk oranı %80,7 seviyesinden %80,3 seviyesine 0,4 puan arttı. 

Pegasus Bagaj Politikasını Değiştirdi Ama Fiyatlar Değişmedi

Şirket yaptığı açıklama ile yurt dışı ve Kıbrıs uçuşlarında uçak içine alınabilecek bagaj hakkı politikasını güncelledi. İlgili düzenleme 14 Şubat 2024 sonrasında alınan uçuş biletlerinde geçerlilik kazandı. Bu tarihlerden önce alınan biletler için ise biletin alındığı tarihteki bagaj haklarının korunacağı açıklandı. Hava yolu, uçak içine ölçü sınırının üzerinde veya ek parça getirilmesi halinde, her ek parça için uçağa biniş esnasında ekstra ücret tahsil edileceğini de kamuoyuna duyurdu.

Hava yolunun yeni uçuş paketleri ve içerikleri aşağıdaki gibi oldu:

Yapılan yeni değişim ile uçuş paket seçimlerine light paket eklenirken mevcut olan eko paket ise çıkarıldı. Bu uygulama ile light paket alan tüm yolcular; uçak içerisine bir adet, boyutları 40cm*30cm*15cm ve ağırlığı 3kg’ı geçmeyen, koltuk altına sığabilecek çanta getirebilecek.

Dünyadaki başka hava yollarında da olan bu paketin duyurulmasıyla her ne kadar sevinen kişiler olsa da yeni uygulama sonrasında ücret politikasında bir değişme olmaması ve light paketin, önceki uygulamadaki süper eko paket ile neredeyse aynı fiyatlardan satışa sunulmasıyla uygulamayı eleştiren kişiler olduğunu da gördük.

İstanbul-Berlin Havalimanları arası bir uçuşun 13 Şubat ve 14 Şubat tarihlerinde alınan fiyat verilerine bakacak olursak; (13 Şubat 2024 site görüntüsü solda, 14 Şubat 2024 site görüntüsü sağda)

Bir gün önce 8 kg kabin bagaj hakkı olan Süper Eko Paket: 6129 TL / 8 kg kabin ve 20 kg uçak altı bagaj hakkı olan Eko Paket: 6798 TL iken sadece 3 kg koltuk altı bagaj hakkı olan Light Paket: 6134 TL / 3 kg koltuk altı, 8 kg kabin ve 20 kg uçak altı bagaj hakkı olan Süper Eko Paket: 7004 TL

Şirket bu politikaya geçme nedeni olarak “Yeni bagaj kuralları ile uçağa biniş sırasında oluşan yoğunluğu önlemeyi, boardingi vaktinde tamamlamayı, kabin içindeki baş üstü dolaplarda sıkışıklığı engellemeyi ve misafir deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde resmi sitesinde bir açıklama getirse de azalan bagaj hakkı ve değişmeyen fiyat, sosyal medyada kullanıcılar tarafından tepki aldı.

Şirket yine Twitter adresleri üzerinden yolculara, light paketi alan misafirlerinin ek ücret karşılığı 8 kg kabin bagajı veya 12 kg uçak altı bagajı alarak light paketin bagaj hakkını artırabileceklerini duyurdu. Bu durumun gerçekleşmesi de önceki uygulamaya göre yolcuların aynı bagaj hakkına sahip olmak için daha çok ücret ödeyeceğini ortaya koymuş oldu.

Bu durumun, hava yolunun uçuş ve yolcu verilerine ne şekilde yansıyacağını hep birlikte göreceğiz.

Yazıya ait değerlendirmenin de yer aldığı videoya linkten ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz