fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelABD'de Enflasyon Baskısı Devam...

ABD’de Enflasyon Baskısı Devam Ediyor: Faiz İndirim Döngüsü Risk Altında

ABD’de Enflasyon Beklentileri Aştı

ABD’de bugün açıklanan TÜFE verisi beklentileri aştı. Çekirdek TÜFE aylık bazda %0.3 beklenirken %0.4 TÜFE ise %0.2 beklenirken %0.3 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon %3.1’e yükselirken ABD’de dezenflasyon patikası duraklamış oldu.

Bu veriler sonrası daha önceden mart için beklenen faiz indirim beklentileri tamamen rafa kalkarken mayıs ayı için geçen haftalarda %50 olasılıkla fiyatlanan indirim beklentileri %30 seviyesine kadar geriledi.

Enflasyonun Alt Kalemleri

Barınma Endeksi: Ocak ayında yükselişine devam ederek %0.6 yükseldi.

Gıda Endeksi: Gıda enflasyonu ocak ayında %0.4 yükseldi.

Konut Endeksi: Konut enflasyonu ocak ayında %0.4 yükseldi

Gıda Endeksi: Gıda enflasyonu ocak ayında %0.5 yükseldi.

Enerji Endeksi: Enerji enflasyonu ise büyük ölçüde enerji maliyetlerindeki gerilemeye bağlı olarak %0.9 geriledi.

Hisse Senedi Piyasaları Beklenti Üstünde Gelen Enflasyonu Beğenmedi

S&P500 ise TÜFE verisi sonrası eylül 2022 yılından bu yana en kötü gününü yaşayarak %2’ye yakın değer kaybı ile işlem görüyor.

(Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi PCE) Kaynak:Bloomberg

Erzincan’da Toprak Kayması

Erzincan çöpler altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası altın madenlerinde altının ayrıştırılması için yaygın olarak kullanılan siyanür maddesinin de gerçekleşen bu felaket sonrası yayıldığı aktarılıyor.

Gerçekleşen toprak kayması sonrası SSR mining firması operasyonlarını durdurduğunu açıklarken şirket hisseleri %60 seviyesine yakın değer kaybederek 8 yılın en düşük seviyelerine kadar gerilemiş oldu.

(SSR mining hisse fiyat grafiği) Kaynak:Bloomberg

Türkiye’nin Kredi Riski Gerilemeye Devam Ediyor.

Geçen hafta gerçekleşen 10 yıllık eurobond ihracına gelen yüksek talep Türkiye’nin CDS primlerinde ve mevcut eurobondlarında pozitif karşılandı.

Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 300 baz puan seviyesine kadar geriledi.

Eurobondlar Tekrar Değer Kazanmaya Başladı.

Yazın gerçekleşen seçimler sonrası ekonomi politikalarındaki değişimle hızlı bir şekilde gerileyen risk primi ve eurobond getirileri son 1 ayda yatay şekilde hareket ettikten sonra tekrar değer kazanmaya başladı ve 10 yıllık getirileri %8 seviyesinin altına geriledi.

Altın Enflasyon Verisini Hoş Karşılamadı

Uzun süredir 2020-2060 dolar bandında dalgalanan ONS altın bugün gelen enflasyon verisi sonrası 2000 dolar seviyesinin altına geriledi.

2000 dolar seviyesinin altı en son 13 aralık 2023’de görülmüş daha sonrasında altın en yüksek 2087 dolar seviyesine kadar yükselmişti.

Sadece Altın Değil Tahviller’de Bu Durumdan Memnun Değil

TÜFE sonrası Fed’in faiz indirim beklentilerinde gerçekleşen gevşemeler Tahvillerde sert satışlara sebep oldu. ABD 10 yıllık devlet tahvilleri %4.17 seviyesinden çok hızlı bir biçimde %4.30 seviyesine yükselirken 2 yıllık tahviller %4.45 seviyesinden %4.59 seviyesine kadar yükselmiş oldu.

(ABD 2 yıllık devlet tahvili getirileri) Kaynak:Bloomberg

Borsa İstanbul 300 Dolar Seviyesini Yine Test Etti

Borsa İstanbul 100 endeksi açılışta yükselerek 299.96 dolar ya da 9217 puana yükselerek tekrar önemli bir direnç olan 300 dolar seviyesine yükseldi.

Yükseliş kalıcı olmazken kapanışa doğru gelen satışlar sonrası günü 9000 puanın altında %1.97 düşüş ile tamamladı. Gerçekleşen hacim ise diğer günlere göre yüksek olurken ulusal pay piyasasında hacim 220 milyar TL civarında gerçekleşti.

Borsa İstanbul 100 Endeksi 12 Günde 1200 Puan Yükseldi

2 Şubat günü 7944 puan seviyesinden başlayan hızlı yükseliş bugün 9217 puanın görülmesi ile 3 ocak’dan beri en yüksek günlük düşüşünü kaydetmiş oldu.

(BİST100 Dolar bazlı grafik)

Türk Tahvilleri

12 Şubat günü yapılan 10 yıllık devlet tahvili ihalesine 88 milyar TL teklif gelirken 19.9 milyar TL karşılandı. Ortalama %26.6 bileşik faiz gerçekleşirken ilk 2 alıcı ihalenin yarısından fazlasını aldı.

ihale sonrası Türkiye 10 yıllıkları %26.57 seviyesinden işlem görürken 2 yıllıklar %42.57 seviyesinden işlem görüyor.

(Türkiye 2 yıllık devlet tahvilleri bileşik getiri grafiği)

ABD Piyasaları

Sıcak enflasyon verisi sonrası ABD endeksleri günü sert satıcılı kapattı. S&P500 %1.37 düşüş ile kapanırken Nasdaq100 %1.58 düşüş ile kapandı.

ABD tahvilleride aynı şekilde günü satıcılı kaparken 10 yıllıklar 13.9 baz puan yükseliş ile %4.32 seviyesinden işlem görüyor.

Asya Piyasaları

Asya piyasalarında Nikkei 225 %2.89 yükseliş ile kapanırken Hang Seng %0.83 geriledi KOSPI %1.12 CSI300 ise %0.64 yükseldi.

Japon 10 yıllık tahvilleri %0.72 seviyesinden 0.15 baz puan yükseliş ile işlem gördü

Avrupa Piyasaları

Avrupa genelinde satıcılı seyir hakim olurken FTSE100 %0.81 DAX %0.92 CAC40 %0.84 düşüş ile kapandı.

Almanya 10 yıllık tahvilleri ise 3.22 baz puan yükseliş ile %2.39 seviyesinde işlem görürken İngiltere 10 yıllıkları %4.15 seviyesinden 9.33 baz puan yükseldi.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Read Now

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise sunuldu ve detayları ortaya çıktı. Bu düzenleme özellikle Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) eleştirilerinin bertaraf edilmesi ve gri liste olarak adlandırılan ,dünyada kara paranın aklanması ve izlenmesi ile ilgili listeden çıkılması için zorunlu bir adım...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım’dan YATAŞ 4Ç-2023 Bilanço Analizi

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen Yataş bilançosunun ardından İş Yatırım bilançoyu değerlendirdiği raporunda 12 aylık hedef fiyatını değiştirmezken güncel yükselme potansiyeli %48 ve hedef fiyat 54.45TL.

Sıcak Para TL’ye Geliyor BIST’ten Norveç Fonu Çıkıyor

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları sonrası yabancılar 2013'den beri ilk defa ciddi anlamda kendilerini TL tahvil piyasasında hissettirdi. Türkiye ekonomisi için 2013 yılı bir kırılım noktası. 2013 yılında gerçekleşen siyasi gerilimler sonrası başlayan istikrarsızlıklar ilerleyen yıllarda daha da ciddileşmiş ve 2016 Ağustos...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün yelpazesi ile birlikte ABD’de yaşayan bütün insanların tüketim alışkanlıklarına dair çok önemli fikirler verebilecek bir durumda. Dolayısıyla gelen bilanço verileri ABD vatandaşlarının tüketim alışkanlıklarının azalıp azalmadığını aynı zamanda enflasyonla mücadelede ekonominin yavaşlayıp yavaşlamadığını gösteren en belirgin...

ÜNLÜ&Co Oba Makarna’yı (#OBAMS)78 TL Hedef Fiyat ve “AL” Önerisiyle Araştırma Kapsamına Aldı

Ünlü&Co 78 TL hedef fiyat ve %93.5 yukarı potansiyel ile Oba Makarna'yı araştırma kapsamına aldı. Raporda ele alınan ana başlıklar kısaca şöyle: Oba Makarna için olarak küresel makarna sektöründeki stratejik konumu Yeni makarna kapasıtesini ihracat pazarlarına yönlendirecek olması Alternatif iş kollarında satışları arttırma kabiliyeti Karlılıkta beklenen iyileşme İndirgenmiş nakit akışı...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.