fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelDünyada Düşerken, Türkiye'de Gıda...

Dünyada Düşerken, Türkiye’de Gıda Fiyatları Neden Artıyor?

  • Dünya Genelinde Gıda Fiyatları Düşüyor BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Aralık 2023’te bir önceki aya göre -3,1 düşerek 118,5 puan seviyesine geriledi. Endeksin Aralık ayında da 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü.
  • Türkiye’de Gıda Fiyatları Artıyor Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Aralık 2023 ayına ait tüketici fiyat endeksi verilerine göre, gıda fiyatları yıllık olarak yüzde 72,01, aylık bazdaysa yüzde 4,81 arttı. Yüksek Enflasyon ve Döviz Kuru Etkisi gıda fiyatlarındaki artışın başlıca nedenleri arasında . Aralık 2023’te yıllık enflasyon %64,77 olarak gerçekleşti. Gıda fiyatlarındaki artış, Türkiye’deki haneleri, özellikle de düşük gelirli haneleri olumsuz etkiliyor. Gıda harcamaları, hanelerin bütçelerinde önemli bir yer tutuyor. Hükümet, gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemler arasında tarımsal üretime destek, gıda yardımları ve fiyat kontrolleri yer alıyor.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın bu duruma değerlendirmesi şu şekilde: Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye’de gıda fiyatlarının yükselmesinin ana nedeni, tarladan sofraya ulaşan sürecin doğru yönetilememesidir. Türkiye’nin üretim açısından büyük bir sorunu olmadığı; ancak, üretilen ürünün tüketiciye arzında ciddi sıkıntılar ve organizasyon eksikliği olduğuna dikkat çekiyor. Üreticideki fiyatların düşük olmasına rağmen tüketici fiyatlarının çok yüksek olması, gıda enflasyonunun yüksek çıkmasının temel sebeplerinden biri. Devletin gıda fiyatlarını düşürmek için yaptığı çalışmaların yalnızca market raflarına odaklanması doğru değil, asıl sorunun tarlada ve üretim süreçlerinde. Üreticilere yönelik devlet desteklerinin yetersiz, zamansız ve geç ödenmesi gibi sorunlar dile getirilmiştir.

Üretici Fiyatlardan Rahatsız

Yüksek Üretim Maliyetleri gübre, mazot, tohum ve diğer tarım girdilerinin fiyatlarındaki artış, üreticilerin maliyetlerini önemli ölçüde artırıyor. Ürünlerin alım fiyatlarındaki artış enflasyonun altında kalıyor. 2023 yılında mısır üreticilerine alım fiyatındaki artışın yüzde 5’te, buğdayda ise yüzde 21’de kalması gibi, birçok ürünün alım fiyat artışlarının yıllık enflasyon oranının altında kalması, üreticilerin üretimden kaçmasına ve üretimin sürdürülebilirliğine engel oluşturacak bir durum olarak belirtiyor. Sorunun devam etmesi durmunda, önümüzdeki dönemde gıda güvenliğinde ciddi sorunlar yaşanabilir.

İthalat Çözüm Değil

Sektördekiler devletin gıda fiyatlarını düzenlemek amacıyla uyguladığı ithalat politikalarını çiftçileri cezalandırmak olarak görüyor ve bu politikanın gıda fiyatlarının yükselmesine yol açtığını savunuyor. Örneğin hükümet, et fiyatlarını kontrol altına almak ve tüketiciye daha uygun fiyatlar sunabilmek adına 2010 yılından bu yana sürekli olarak canlı hayvan ve et ithalatı gerçekleştiriyor. Ancak bu stratejinin et fiyatları üzerinde beklenen etkiyi yarattığını söylemek zor. TÜİK’in Ocak 2024 tarihli verilerine göre, yıllık bazda fiyatı en çok artan ürünlerin başında gıda ürünleri geliyor. Liste başı sakatatlar olmak üzere, kuzu eti ve dana eti fiyatlarındaki artış dikkat çekici seviyelerde. Sakatatlar yüzde 165,6, kuzu eti yüzde 129,4 ve dana eti ise yüzde 109,7 oranında fiyat artışıyla tüketiciye yansıdı. Bu oranlar, ithalatın et fiyatlarını düşürmekteki amacının ne kadar gerçekçi olduğu konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor. 2023 yılında kırmızı et ithalatı için 1 milyar 57 milyon 630 bin dolardı.

2024’te Ne Beklemek Gerek

2024 yılında da Türkiye’de gıda enflasyonunun yüksek seyretmeye devam edeceği ve temel gıda ürünlerinin fiyatlarında artış beklendiği öngörülüyor. Kış aylarında sera üretiminin devreye girmesiyle tarla üretiminin azaldığı, kış sebzelerinin hasadının erken başlaması sonucu üretici fiyatlarının düşük kaldığı ancak tüketici fiyatlarının yükseldiği dile getiriliyor. Kış şartlarının ürünlerin pazara ulaşımını zorlaştıracağı ve bu durumun fiyat artışlarını daha da tetikleyeceği vurgulanmakta. Genel anlamda 2024 yılı gıda enflasyonu açısından kolay bir yıl olmayacak ve gündemde yer bulmaya devam edecek.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor...

Read Now

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...