fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarPiyasada Olan Piyasada Kalır...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 9

BOĞALAR YÜKSEK UÇAR!

Herkes keyifli, borsa üstatları mutlu, şimdilik her şey istendiği gibi gidiyor. 2 Şubat Cuma saat 12:00 sularına kadar bu hafta boğaların yüksekten uçmaya başladığı bir hafta oldu. Bugün GAP’li yaptığımız açılış 12’ye doğru aldığını geri vermiş ve GAP’i kapatmaya inmiş izlenimi veriyordu. Eski zirve olan 8565 aşağı kırılmadığı taktirde çok büyük bir problem bulunmuyor. Ancak her ne olursa olsun oynaklığın artabileceği bir döneme girmiş bulunuyoruz.

BORSA İSTANBUL

#XU100’de bu hafta 2023 Ekim ayında yaptığı zirve 8565 direncinin şimdilik üzerinde görünüyor. 8150 direncinin üzerine atınca hızlanan endekste eski zirvenin üzerinde kalıcılık  Fibonacci hedefleri olarak 8900/9400’leri  halen masada tutuyor.

Tabii bu arada eski zirveler TL bazlı geçildiğinde USD bazlı olarak da bakmak faydalı oluyor. Gelin bir de USD bazlı olarak bakalım. Dolar bazlı bakınca daha önce destek olarak çalışmış olan 0.618 Fibonacci direncine şimdilik takılmış görünüyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcılık önemli olacak.

2024 yılına hızlı bir başlangıç yapan Borsa İstanbul’un bir aylık getirisi ise %16 oldu.

SINAİ ENDEKS #XUSIN

Bu endeksi de geçen hafta sizlerle paylaşmıştık. İlk grafik geçen Cuma’dan. Şu anda Ichimoku’nun da üzerinde bulunan sınai endeks 0.786 Fibonacci direncine gelmiş görünüyor.

HİSSELER

Gelelim hisselere. TL zirvesini yenileyen hisselerin bazılarında USD bazlı bakarak önümüzü daha iyi görebileceğimizi düşünüyorum. Sınai endeks grafiğinden sonra bu hafta o tarafa biraz daha ağırlık vermek istiyorum.

#BIMAS

Önce TL bazlı olarak bakalım, haftalar önce Fibonacci seviyelerinden olarak verdiğimiz 368.5’in üzerinde hızlanıp neredeyse 390’a çıkan hissede 2 gündür kar satışları göze çarpıyor ancak henüz 1.618 olan 368.5’in üzerinde tutunmayı başardı.  Bu seviyenin aşağı kırılması durumunda 347.25’teki GAP önemli olacak. 2. Grafiğimiz haftalık ve dolar bazlı. Burada 0.düşen kırılımı ve aldığı onay dikkat çekici. 0.768 Fibonacci direnci üstünde kalmayı başarırsa eski zirvesi ve sonrasında 16/19 USD hedefleri söz konusu olabilir.

#FROTO

Özellikle ihracat şampiyonu otomotiv şirketi olarak göze çarpan ve yatırımcının sevgilisi Ford Otosan’da dolar bazlı bakış farklı bir perspektif sunuyor. İlk grafiğimiz TL bazlı.

Güçlü bir trend içinde düşüş kanalından çıkmış ve bayrak formasyonu hedefine doğru koşan bir görüntüde olan Ford Otosan, dolar bazlı ise 2021’de alıp tutan yatırımcısı için hala çok net bir kazanç sağlamamış görünüyor. (Tabii ki bu grafiklerde temettüler hesapta değil)

Bu grafikte dikkat çekici diğer bir husus da fincan kulp yapıp kulp hedefine gider gibi yapıp tuzak yapması.

#TUPRS

Sınai endeks hisselerinin en büyüğü Tüpraş da Fibonacci 0.618 direncine takılanlardan. 156.7 direncinin üzerinde kapanış alamayan hissenin dönüş çabası devam ediyor.

USD bazlı ise zirvesinden yaklaşık %20 geride, düşeni kırmış ancak 100 günlük ortalamasından bugün için geri dönmüş gibi görünüyor. En altta ise çooook uzun vadeli bir grafik. Temettüler hariç 2000’den bugüne olan durumu gözler önüne seriyor, geniş bir bant içinde hareket ediyor.

#SISE

Yaptığı yatırımlar, birleşme sonrası performansı ve geri alımlar ile küçük yatırımcı için pandemi sonrası flaş hisselerden biri olan SISE son dönemde biraz geride kalsa da toparlanma çabası devam ediyor. Fibonacci düzeltmesinde 0.5’de takılmış gibi görünen hissede bu seviyenin aşılması yükselişi hızlandıracaktır. Dolar bazlı ise Mart 2023’teki zirvesinden çok ciddi şekilde geri çekilmiş durumda. Bugün itibariyle yaklaşık %37 geride bulunan hissede 1.7 Dolar seviyesi aşılırsa düşen kırılımıyla birlikte dolar bazlı iyi bir kazanç getirebilir. Ancak bilanço için çok olumlu beklentiler olmasa da şirketin yaptığı yatırımlar sektördeki yerini sağlamlaştırıyor.

Özellikle Şişecam ile ilgili temel konularda bilgi sahip olmak isteyen yatırımcıların Alper Kırdal’ı X’te takip etmelerini öneririm.

#KOZAL

Sürüden ayrı durup geride kalanlarda bugün, #KOZAL. Bunun tabii ki nedenleri var, varlık fonu, süren dava.. Ancak 21.50 seviyesi geçilirse biraz gaza basabileceğini düşünüyorum. Hele altın fiyatlarının FED faizlerinin inmeye başlaması ile 2075 seviyesinin üzerinde kalıcı olması durumu da hisse için katalizör olacaktır. Dolar bazlı da zirvesinin epey gerisinde olan hisse şu anda 0.768 Fibonacci seviyesinde destek bulmuş gibi duruyor.

KRİPTO PİYASALARI

Bir aşağı bir yukarı

Haftaya güçlü bir yeşil mumla başlayan Bitcoin, olumsuz haber akışıyla birlikte hafta boyunca 43300-42000 dolar arasında yatay seyretti. “Gri bölge” adini verdiğim 42000-45000 dolar araliginda bir sure daha oyalanması olası olsa da 19 Nisan’da ki Halving’e kadar volatilitesi yüksek bir dönemin içerisinde olduğumuz kesin. Yatirimcinin portföyünü koruması gereken bu dönemde; 40000 dolar yükseliş umutları için kritik eşik olarak dikkat çekiyor.

Bitcoin Spot ETF onayının ardından gittikçe artacak olan kurumsal yatirimcinin hareketini izlemek için faydalı endekslerden biri de kurumsalların alim satım islemlerini gerçekleştirdiği Coinbase borsasındaki BTCUSD paritesini baz alan “Coinbase Premium Index”‘dir. Ocak ayındaki satış baskisini da burada çok net görebiliyoruz.

Kripto piyasasındaki toplam Netflow( Inflow-outflow ) miktarı da Ocak ayinda su şekilde;

Ocak Ayi boyunca kripto borsalarından cüzdanlara bir akisin olduğu göze çarpıyor. Bu veri ilerleyen günlerde spot satış baskisinin azalabileceğinin habercisi.

Yatirimcinin iştah seviyesini gözlemleyebileceğimiz fear and greed ( korku ve açgözlülük) endeksinin güncel durumu;

Piyasada bu hafta ne oldu? 

XRP’nin hacklendigi haberi sonrasında, piyasada kısa sureli bir panik yaşandı. Bu haber, kripto paraların güvenliği konusunu tekrar gündeme getirdi. Gecen hafta, Ether spot ETF’lerinin Mart ayına ertelendiği haberi sonrasında bu haftada piyasanın en eski ve en yüksek hacme sahip kripto para birimlerinden biri olan Ripple’da yasanan bu talihsiz olay bizlere bir süre daha baskılanan bir kripto para piyasası izletmeye devam edecek gibi gözüküyor. Ripple kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Chris Larsen, yatirimcilarin kişisel hesaplarının güvende olduğunu ve çoktan güvenlik güçlerinin olaya dahil edildiğini söyledi. Chris Larsen’in X üzerinden yaptığı paylaşımda, çalınan yaklaşık 112 milyon dolar degerindeki kripto varligin büyük bir kisminin dondurulduğunu açıkladı. Peki Ripple’in fiyatı bu olaydan nasıl etkilendi? 

Hack haberinden sonra, 50 cent seviyesinde bulunan desteğinin altına fitil atsa da Chris Larsen’in piyasayı soğutan açıklaması sonrasında günlük mumu kritik desteğinin üzerinde kapatmayı başardı.

Piyasadaki birçok analiste göre diğer kripto paralarına kıyasla “ucuz” kalan Ripple’in geniş zaman dilimindeki görüntüsüne bakacak olursak;

2020’den gelen bir yükseliş trendinin bozulmadan devam ettiğini görüyoruz. Ayrıca 50 cent desteğinin üzerindeki kapanislarin Ripple’in önümüzdeki performansı açısından belirleyici olacağı kesin.

Elimdeki Altcoin ne olacak ?

Bilindiği üzere altcoinlerin fiyatını etkileyen ana faktör, Bitcoin’in fiyat hareketi ve piyasadaki Bitcoin dominasyonudur. BTC.D kodlu bu grafikteki son duruma bakalım.

Hafta başında 52 seviyesinin üzerine çıkan dominasyon grafiği bize bir süre daha altcoinlere kiyasla daha iyi performans gösteren bir Bitcoin izletebilir. Altcoinler için boğa fitilinin ateşleneceği nokta önceki boğalarda olduğu gibi 45 seviyesidir.

Kripto varlıklar için piyasada ne kadar stabilcoin olduğu da bir başka onemli kriter. USDT.D kodlu bu grafiğe göz atalım.

İzlenmesi gereken seviyeler; 5.30 ve 6.40 seviyeleridir. Bu hafta gelen satışlarla birlikte 6.40 direncinin üstüne bir deneme yapilmis olsa da kalici olamayarak güncel olarak 5.90 seviyesinde seyretmekte. Tether dominasyonunda olası bir aşağı kirilim yeni yükselişleri getirecektir.

Google Trends sonuçlarına bakacak olursak Bitcoin aramalarının ETF onayı haricinde son üç ayda yatay seyrettiğini görüyoruz.

Bitcoin’in diğer enstrümanlardan bazılarına karşı “popülerlik” durumu da geçtiğimiz üç aylık periyotta bu şekilde.

Türkiye’de son üç ayda trend ne ?

Türkiye’de dolar-borsa 7 günlük periyot

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

FED’in 1 Mayıs 2024 Faiz Kararı Metni

FED: "Son aylarda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilmemiştir."

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun...

Read Now

FED’in 1 Mayıs 2024 Faiz Kararı Metni

FED: "Son aylarda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilmemiştir."

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların üzerinde fiyatlıyor. 59 bin dolar desteğinden güç almış gibi gözüken Bitcoin'de düşüş sona ermiş olabilir mi? Hong Kong ETF'lerinin performansı ChinaAMC Bitcoin ETF'leri, ilk işlem gününde 123 milyon dolar büyüklüğünde fona ulaştı. https://twitter.com/EricBalchunas/status/1785300514457993331 FED öncesi piyasa kırmızı  https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1785381963416617150 ETF'lerde son durum...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...