fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelEnflasyonu düşürmek için can...

Enflasyonu düşürmek için can simidi

Ekonomi yönetimi, sık sık enflasyonu düşürme hedefi doğrultusunda gerekenin yapıldığını açıklıyor; “simit fiyatlarına zammın seçim sonrasına ötelenmesi ricası” da bu kapsamda ele alınabilir mi?

Türkiye’de ekonomi yönetimin “Tekerleği yeniden keşfetmeye gerek yoktur” ifadesiyle enflasyonla mücadelede gereğinin yapılacağını açıklamasına rağmen gidişat, “Büyümeyi çok düşürmeden enflasyonu az yavaş düşürmeye çalışalım” şeklinde.

Bu çerçevede TCMB, son PPK toplantısı sonucu politika faizini 250 baz puan artırıp yüzde 45’e çıkarmıştı. Sıkı enflasyon politikasıyla ilgili de “muhatabını üzen, kıran bazı ifadelerle zam erteleme isteği” içeren bir iddia, sosyal medya gündemine düştü:

İktidar için simit önemli. Çünkü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1990’lı yıllarda dönemin başbakanı Tansu Çiller’i eleştirirken, 5 kişilik ailenin üç öğün çay ve simitle beslenmesi halinde bile aile bütçesinin açık verdiği sözleriyle eleştirmişti.

Simit, dar gelirliler için ekmek, soğan ve zeytin ile bir öğünü geçirmenin simgelerinden.

Geçen ay en çok ne kazandırdı?

Türkiye’de geçen ayki yatırım araçlarına bakıldığında, BIST 100 endeksinin, yüzde 15,74 ile en çok getiriyi sağladığını görüyoruz.

Ayın ilk işlem gününü de yüzde 1,76’lık artışla 8.646,12 puanla kapatan BIST 100’de, geçen ayın en çok kazandıran hisseleri şöyle:

BIST 100 harici hisselere bakıldığında ise en üstte Kuzey Boru yer alıyor. Aralık ayında borsaya açılan şirket, geçen ay yüzde 258.91 ile zirvede yer alıyor. İlk 20’de yer alan hisseler ve yılbaşından bu yana kazanç oranları ise şöyle:

Her ne kadar artış, borsa yatırımcısını sevindirse de dolar bazında BIST 100’de geçen yıl içindeki 310 dolarlık günlük kapanış zirvesini geçebilmiş değil.

Borsada Yabancı Alımı Sürdü

Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 26 Ocak haftasında 62,5 milyon dolar net hisse alışı yaptı.

Bigchefs Büyüyor!

Ocak ayında yurt içinde Konya Entepe BigChefs ve Watergarden Buselik olmak üzere 2 şube açıldı. Şube sayısı, Türkiye’de 25 şehirde 111, yurt dışında 8 ülkede 11 olmak üzere toplam 122’ye ulaştı.

Mobiltel ve OPPO İş Birliği

AGM Teknoloji ile Distribütörlük Sözleşmesi imzalandı. Sözleşme ile AGM veya AGM’nin belirleyeceği Mıstaçoğlu Grup şirketlerinin biri veya birkaçı üzerinden TSS kanalında münhasır bir şekilde “OPPO” markalı ürünlerin satış, pazarlama ve dağıtım haklarının elde edildiği hüküm altına alındı.

Koza Altın KKM`ye Devam Dedi

Kur korumalı mevduat hesaplarının vadeleri 6 ay uzatıldı. Vadesi uzatılan mevduatlardan, vade dönüş tutarları olan toplam 1.953.845.458,67 TL üzerinden 24.202.768,58 TL prim geliri elde edildi.

Vestel Beyaz Eşya Yatırımları Devreye Alıyor

Üretim kapasitesinin 2023 sonuna kadar kademeli şekilde %52 oranında artırılmasına yönelik yatırımların sadece ilk etabı gerçekleştirildi. Buzdolabı, çamaşır makinesi, pişirici cihazlar ve çamaşır kurutma makinesi fabrikalarında yeni makine ve hat yatırımlarıyla mevcut kapasiteler artırılırken, bulaşık makinesinde kapasite artışı için yeni bir fabrika yatırımına başlandı.

Tekfen`den Büyük Geri Alım

Şirket, çıkarılmış sermayenin %5’ini temsil eden 18.500.000 adet paya kadar geri alım yapılmasına ve geri alım için ayrılacak fonun en fazla 925.000.000 TL olarak belirlenmesine karar verdi.

Ekos Teknoloji`den 3 Çıkarma

TEİAŞ tarafından düzenlenen ihaleye 463.111.300 TL bedelle en iyi teklif verildi. Söz konusu tutarın 2022 cirosuna oranı %88,63’tür.

UEDAŞ tarafından düzenlenen ihaleye 5.715.000 dolar bedelle en iyi teklif verildi. Söz konusu tutarın 2022 cirosuna oranı %33,18’dir.

UEDAŞ tarafından düzenlenen ihaleye 2.200.000 dolar bedelle en iyi teklif verildi. Söz konusu tutarın 2022 cirosuna oranı %12,77’dir.

Ebebek Mağaza Sayısını Arttırıyor

Ocak ayında Ankara ve Mersin’de 2 mağaza açıldı. Mağaza sayısı 31 Ocak itibarıyla 230 tanesi geleneksel, 7 tanesi mini olmak üzere 237’ye ulaştı.

Dünkü Manşetten Seçmeler

ABD’de resesyon olasılığı ve yeni banka krizleri mi geliyor?

Dünkü yayınlarımız sırasında Artunç Kocabalkan, FED’in borsanın bu kadar yukarıda seyretmesinden memnuniyetsizliğine dikkati çekerek, “Acayip Amerikan tahvili alıyorlar, muhtemeldir ki ABD’de bir banka daha patlayacak, birkaç banka krizi daha gelecek. 10 yıllıklar ondan düşüyor. Amerikan tahvillerine gidiyorlar, alış yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Konuk olan Balı Fırat Ekin de ABD’de bankacılık sektöründeki sorunların halı altına süpürüldüğünü ileri sürerek, geçen yıl başlayan bölgesel banka sorunlarının tekrar ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kocabalkan, FED’in faiz indirimlerinde geç kalmasının resesyona girme olasılığını artırdığını belirterek, bu nedenle ABD’den gelecek verilerin önemine işaret etti.

İnşaat harcamaları iyi, gözler tarım dışı istihdamda

Gün içinde ABD inşaat harcamaları aralık ayı verileri açıklandı. Buna göre harcamalar, yüzde 0,5’lik beklentiye rağmen yüzde 0,9 arttı. Bir önceki ay da aynı oranda artış gösteren bu veri, ABD ekonomisindeki güçlü canlanmayı gösteriyor.

ABD tarım dışı istihdam verileri de hafta sonu gelmeden açıklanacak bir diğer önemli veri. Geçen ay 170 binlik beklentiye rağmen 216 bin gerçekleşmişti. 2 Şubat Cuma saat 16.30’da açıklanacak verilerle ilgili bu ayki beklenti ise 187 bin.

FED temkinli, biz ilk fırsatta

Türkiye’de ekonomi yönetiminin enflasyonu düşürmede kararlılık söylemine rağmen aynı zamanda “ilk fırsatta politika faizini indireceğiz” mesajları, ekonomideki yönümüzle ilgili beklentilerin de karışık olmasına yol açıyor.

Buna karşın FED Başkanı Powell’ın şahin açıklamalarıyla ABD piyasalarında mart ayına ilişkin faiz indirimi beklentisi, yüzde 50’den 36’ya indi.

Gündemden kısa kısa

Fabrikada rehine krizi

Gebze ilçesinde bulunan Procter and Gamble (P&G) fabrikasında meydana gelen olayda, İbrahim Y. adlı şüpheli, fabrikada yedi kişiyi rehin aldı. Yaklaşık 10 saatlik bir operasyonun ardından, Kocaeli Valisi Yavuz tarafından açıklanan bilgilere göre, şüpheli İbrahim Y. gözaltına alındı. ABD firması P&G’ye ait ana binayı basan şüpheli, müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine gerçekleştirilen operasyonla etkisiz hale getirildi ve rehin tutulan yedi kişi kurtarıldı.

TCMB ile İspanya Merkez Bankası iş birliği

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün yaptığı açıklamada, 1 Şubat 2024 tarihinde, merkez bankacılığı konularında iş birliğini artırmak amacıyla İspanya Merkez Bankası ile mutabakat zaptı imzalandığını duyurdu. TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan ile İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos arasında, Madrid şehrinde gerçekleştirilen bu anlaşma, iki ülke merkez bankası arasında iş birliğinin güçlendirilmesini ve merkez bankacılığı alanında kurumsal çerçevede teknik çalışmaların yürütülmesini içermektedir.

BAE’ye enerji sahası tahsisi

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) enerji sektöründe kullanılmak üzere yer tahsisi yapmaya hazırlanıyor. Bu hamle, iki ülke arasındaki anlaşma kanununun yürürlüğe girmesinin ardından yapılan bir taahhüt olarak ortaya çıkıyor. Karaman’da enerji üretimi için ayrılan saha, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilanı kapsamında BAE’ye tahsis edilecek olan bölgenin bir parçasını oluşturuyor. Bu adımın iki ülke arasındaki enerji iş birliğini güçlendirmesi ve ekonomik bağları daha da artırması bekleniyor.

Kilise saldırısına dair detaylar

Son dönemde gerçekleştirilen operasyonlarda, IŞİD’in Horasan grubuyla bağlantılı izlere rastlandı. Bu operasyonlar sırasında özellikle Balat ve çevresindeki çeşitli inançlara ait ibadethanelerin hedef alındığı tespit edildi. Ayrıca, Ortaya çıkan yeni bilgilere göre, IŞİD üyeleri, silah eğitimi için İstanbul’da bir çiftlik evi araştırmışlar.

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Kilisesi’nde pazar ayini sırasında meydana gelen ve Tuncer Murat Cihan’ın öldürüldüğü silahlı saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında 34 şüpheli, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Gece yarısı verilen kararla 25 şüpheli tutuklanırken, 9 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. DHA’nın haberine göre, polis saldırının ardından 60 kişiyi gözaltına aldı. Bu kişilerden 26’sı sınır dışı edilmek üzere geri gönderme merkezine gönderildi, 34 şüpheli ise sağlık kontrolünden sonra İstanbul Adalet Sarayı’na gönderildi.

Cumhurbaşkanı Şeriat savunması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, şeriat yönetimini isteyen çevreleri savunduğu ve laiklik ilkesine yönelik eleştirilere karşı çıktığı belirtiliyor. Erdoğan, İslam’ın hayata dair kurallarının bütününü temsil eden şeriata düşmanlık düşüncesiyle yaklaşmanın haksızlık olduğunu ifade etmiş. Ayrıca laiklik karşıtlarını din düşmanı ilan etmeye yönelik tepkilere de yanıt vermiş. Haberde ayrıca laiklik ilkesinin eşit olmadığını savunan İlahiyatçılar ve kadın hakları savunucularının görüşlerine de yer verilmiş. Makale, Türkiye’nin laiklik ilkesi üzerinden yürütülen kamuoyu tartışmalarının derinliğine işaret ediyor.

İstanbul Seçimi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, politikadaki öncü konumunu son iki ay içinde kaybettiği ve yerel yönetimdeki yarışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidar bloku ile başa baş hale geldiği ifade ediliyor. Bekir Ağırdır’ın yorumlarına göre, İmamoğlu’nun avantajının erimesi, mevcut iktidarın hukuka aykırı olabilecek her türlü hamleyi yapmaya hazır olduğu anlamına geliyor. Bu durum, İstanbul’daki siyasi dengeleri önemli ölçüde etkileyebilecek gibi görünüyor.

Gezeravcı bugün dönüyor

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezervacı, mikro yerçekimi ortamında kurşunsuz lehimleme teknikleri üzerine kritik deneyler yürüterek “MIYOKA” projesini uygulamaya koydu. Uzay ve savunma sanayisinde kullanılan malzemelerin lehimlenmesi sırasında kurşunsuz yöntemlerin geliştirilmesi, uzay şartlarında daha güvenli ve sağlam yapıların inşası için önem taşıyor. Gezervacı’nın bu deneyleri, gelecekteki uzay görevlerinde kullanılacak teknolojilerin gelişimine katkı sağlayacak önemli veriler toplanmasına olanak tanıyor.

ABD-İran gerginliği tırmanıyor

Reuters’in ABD yetkililerine dayandırdığı habere göre, hafta sonu Ürdün’deki bir ABD üssüne çarpan ve üç ABD askerinin ölümüne, 40’tan fazlasının yaralanmasına neden olan insansız hava aracının, İran tarafından üretildiği değerlendiriliyor.

CBS News haberine göre ABD, Suriye ve Irak’taki İran destekli gruplar ile İranlı personelin bulunduğu tesislere saldırı planlıyor.

Otomobilde yıllar sonra dış ticaret açığı

Otomobilde 2016 yılından bu yana ilk kez dış ticaret açığı verildi. Geçen yıl 6,5 milyar dolarlık dış ticaret açığı, 2016’da ise 1,7 milyar dolardı.

KKM’deki düşüş sürüyor

Kur Korumalı Mevduattaki (KKM) düşüş, devam ediyor. Yaz aylarında 139 milyar dolara kadar çıkan KKM ile dövize endekslenen para miktarı, 84 milyar dolar civarına kadar indi. Bu verilere göre iktidarın ekonomiyi farklı anlayışla yönettiği “çok önceki zamanlarda yaratılan” KKM’deki gidişat, “yeni ekonomi yönetiminin istediği gibi devam ediyor” denilebilir.

Sosyal medya platformu X kullanıcısı @e507, 6 haftalık ve son haftadaki düşüş trendine göre KKM’deki gidişata ilişkin hazırladığı projeksiyonu paylaştı. Buna göre KKM’de tutulan para, 2027 yılı sonunda sıfır noktasına yaklaşıyor.

Bir üst vergi dilimine nasıl bu kadar çabuk geçiyoruz?

Hazine yeniden altın ve döviz cinsi borçlanmaya başlıyor

Karşılıksız çekte yüzde 100’ün üstünde artış

Karşılıksız çek tutarı, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 103,2 artarak 4,7 milyar liradan 7,9 milyar liraya yükseldi.

Avrupalı çiftçi protestosu yayılarak büyüyor

Kripto

BTC, FED ve ABD ekonomisinden gelen iki yönlü veriler ışığında yön bulmakta zorlanıyor. FED FOMC toplantısıyla bir miktar gerileyen BTC, gün içinde beklentilerin üzerinde gelen işsizlik başvuruları verisiyle yönünü yukarı çevirdi ve 43.250 dolar seviyelerini test etti. ABD imalat endeksi (PMI) beklentisi ise 47.2 iken ocak ayı verisi 49.1 ile geldi. Bu, ABD’de üretim tarafının halen güçlü olduğunu gösteriyor.

Kripto paralarda günün öne çıkan gelişmesi ise XRP tarafıdan geldi. Ripple şirketinin kurucu ortaklarından Chris Larsen’ın kişisel cüzdanından 112 milyon dolarlık XRP çalındı. Chris Larsen tarafından X üzerinden yapılan açıklamada hack olayı doğrulandı ve hukuki sürecin başladığı bildirildi. Çalınan XRP’lerin bir kısmının dondurulduğu belirtilirken önemli bir kısmının ise hacker tarafından diğer kripto para birimlerine çevrilecek birçok farklı borsaya gönderildiği ifade edildi. Ayrıca, vakanın sadece C.Larsen’in kişisel cüzdanıyla sınırlı olduğu, tüm Ripple cüzdanlarının güvende olduğu aktarıldı.

ABD Piyasaları

S&P500 yükselişine devam ederken kapanış sonrası beklentilerin üstünde bilanço açıklayan META %10’dan fazla yükseliş ile işlem görüyor. Seans kapanışından sonra APPLE da bilançosunu açıkladı bilançodaki en önemli nokta ise Apple’ın son 4 çeyrekte yaşadığı hasılat kaybı bu çeyrekte düzelerek yıldan yıla pozitife geçti.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Şimşek: Program Çalışıyor

Türkiye’nin ekonomik istikrar programının meyvelerini vermeye başladığı ve makroekonomik dengesizliklerin azaldığı...

Yapı Kredi Yatırım – Garanti Bankası Hedef Fiyat Güncellemesi

Yapı Kredi Yatırım Garanti Bankası hedef fiyatında güncellemeye gitti. Şirket 12 aylık...

Ünlü Menkul 2024-1Ç Finans Dışı Şirketler Kar Analiz Raporu

Ünlü&Co araştırma biriminin yaptığı analize göre finans dışı şirketlere ait kar...

Bitcoin kritik dirençte

Kripto para yasa tasarısı Meclis'e sunuldu 2021'nin sonunda başlayan kripto para yasa...

Read Now

Şimşek: Program Çalışıyor

Türkiye’nin ekonomik istikrar programının meyvelerini vermeye başladığı ve makroekonomik dengesizliklerin azaldığı bir dönemde, Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamaları, ülkenin sürdürülebilir büyüme yolunda ilerlediğine dair güçlü bir işaret olarak değerlendiriliyor. Bakan Şimşek, iç talepte yumuşama, net ihracatın olumlu etkisi ve büyümede dengelenme gibi olumlu gelişmelerin yanı sıra, dış açıkta...

Yapı Kredi Yatırım – Garanti Bankası Hedef Fiyat Güncellemesi

Yapı Kredi Yatırım Garanti Bankası hedef fiyatında güncellemeye gitti. Şirket 12 aylık hedef fiyatını 122TL olarak yukarı yönlü revize etti ve AL tavsiyesini koruduğunu belirtti. (önceki hedef fiyat 89TL - önceki öneri AL). Son kapanışa göre %30 yukarı yönlü potansiyel taşıyan raporun tamamı için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. GarantiBankasi_HedefFiyatRevizyonuİndir

Ünlü Menkul 2024-1Ç Finans Dışı Şirketler Kar Analiz Raporu

Ünlü&Co araştırma biriminin yaptığı analize göre finans dışı şirketlere ait kar beklentileri yatırımcılarla paylaşıldı. Bu çeyrekteki beklentileri anlatan raporda enflasyon muhasebesi de dikkate alınmış. Araştırma kapsamında olup görece güçlü performans beklenen şirketler arasında otomotiv şirketleri ile MLP Sağlık ve ÜLKER bulunuyor. Göreceli zayıf performans bekledikleri şirketler arasında ise Şişecam,...

Bitcoin kritik dirençte

Kripto para yasa tasarısı Meclis'e sunuldu 2021'nin sonunda başlayan kripto para yasa tasarısı sürecinde sona yaklaşıldı. Geçtiğimiz günlerde çıkan söylentiler, binde 2 oranında BSMV vergisi alınacağı yönündeydi. Ancak yasa tasarısında vergi alınmayacağı aktarılıyor. Tasarının içeriği; Türk borsalarına SPK lisansı şartı getirilmesi, denetimin artırılması ve platformlardan alınacak %2 (1+1)...

Ekonomi kötü, TL’de kalmak iyi

Kısaca carry trade; düşük maliyetli bir kredi alıp, alınan krediyi faiz giderinden daha yüksek gelir elde edilebilecek bir para birimine yatırarak yapılır. Carry trade için gelen fonlar, ülkenin ekonomik gidişatından çok ülkede yüksek faiz ortamı olup olmadığına bakar. 2018'de, ülkemiz carry trade imkanı sunmuştu. Fonlar için risk,...

Haftalık Emtia #1: Altın ve Gümüş Fiyatlarında Rekor Yükseliş

Bir önceki hafta, yani 6-12 Mayıs tarihleri arasında, altın ve gümüş fiyatlarında dikkate değer bir artış gözlemlendi. Bu ivme, geçtiğimiz hafta daha da güçlendi. Ons altın, haftayı %2,19’luk bir yükselişle ve tarihi zirvesine yakın bir seviye olan $2414,50’den kapattı. Ons gümüş ise altına kıyasla çok daha güçlü bir...

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise sunuldu ve detayları ortaya çıktı. Bu düzenleme özellikle Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) eleştirilerinin bertaraf edilmesi ve gri liste olarak adlandırılan ,dünyada kara paranın aklanması ve izlenmesi ile ilgili listeden çıkılması için zorunlu bir adım...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım’dan YATAŞ 4Ç-2023 Bilanço Analizi

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen Yataş bilançosunun ardından İş Yatırım bilançoyu değerlendirdiği raporunda 12 aylık hedef fiyatını değiştirmezken güncel yükselme potansiyeli %48 ve hedef fiyat 54.45TL.