fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelFeda Senesi

Feda Senesi

TCMB enflasyonu düşürmek için faizleri %8.5 seviyesinden 7 ay içinde %45 seviyesine kadar yükseltti. Geçen hafta yapılan son PPK toplantısı ile faiz ile sıkılaşma döngüsünün sona erdiği ancak faizlerin bu seviyelerde kalacağı ve enflasyonu düşürmek için farklı politika araçlarının kullanımına devam edileceği söylendi.

Bu metin sonrası 30 ocak günü gelen resmi Gazete’de yayınlanan tebliğ ile döviz cinsinden mevduat/katılım fonlarındaki zorunlu karşılık oranları %4 seviyesinden %8 seviyesine kur korumalı hesaplarda 6 aya kadar olan vadelerde %30 seviyesinden %25 seviyesine indirilmesine karar verildi.

Türkiye ekonomisinin enflasyon savaşı’nda en önemli konulardan biri ekonomik büyümeden fedakarlık edip edilmeyeceği.

Türkiye ekonomisi genel anlamda büyüme üstüne kurulu olması nedeni ile bu fedakarlıkların yapılıp yapılmayacağı bir netlik kazanmış değil.

FED

FED ise yılın ilk faiz kararını yarın açıklayacak. 2023 yılının son aylarında ciddi şekilde artan faiz indirim beklentileri daha sonra açıklanan ekonomik veriler sonrasında mart ayındaki faiz indirim beklentileri azalsa da piyasa mayıs ayında 25 baz puanlık bir indirim olasılığını %54.8 olarak fiyatlıyor.

FED’in faiz indirimlerine başlaması Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere sermaye akışı yaratacağı için Türkiye ekonomisinin attığı adımlarda başarılı olması ve ekonomi ekibinin ciddi çabalar harcadığı finansman arayışını kolaylaştıracaktır. Yani FED’in faiz indirim döngüsüne başlaması Türkiye ekonomisi için önemli bir fedakarlık olacaktır.

Anayasa Mahkemesi

Anayasa mahkemesinin Can Atalay davasında verdiği “hak ihlali” yargılamanın durdurulması ve tahliye edilmesine yönelik kararlara rağmen bu karar uygulanmadı ve Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Ülke içerisindeki hukuksal gerilimler Türkiye’nin attığı ekonomik adımlarda bir pürüz oluşturabilir.

Hukukun üstünlüğü endeksine baktığımızda Türkiye’nin sıralamda Nijer, Guetamala, Madagascar, Kolombiya gibi ülkelerin altında yer alması ve 147 ülke arasından 117. sırada bulunuyor olması hem bölgesel hem küresel olarak ortalamaların altında olduğumuzu gösteriyor.

Bu sıralamda hukukun üstünlüğünün en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla Danimarka, Norveç, Finlandiya, İsveç, Almanya. Yine sırası ile bu ülkelerdeki 2023 enflasyonu %3.4, %4.8, %3.6, %4.4, %3.7 olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler kategorisinde enflasyonun %6.4 gerçekleşmesi beklenirken Türkiye’nin 2023 enflasyon oranı ise %64.77 oldu.

IMF Beklentileri

IMF Türkiye’nin 2024 yılı beklentisini %2.9 seviyesinden %3.1 seviyesine yükseltti. Mevcut şartlarda sıkılaşmanın devam ederken ekonomik büyüme beklentisinde gerçekleşen yukarı yönlü bir revize olması şaşırtıcı bir durum.

ABD ekonomisi için ise %1.5 olan beklenti %2.1’e yükselirken buradaki yükselişin sıkılaşmanın sonuna gelinmesinden dolayı doğal olarak karşılanması beklenebilir.

BİST

30 Ocak 2024 tarihinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 0,03’lük bir değer kazancıyla 8.474,30 puandan günü tamamladı. Bu hareket, endeksin önceki kapanışa göre 2,60 puanlık bir artışı temsil ediyor. Günün toplam işlem hacmi ise 101,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Sektör endeksleri arasında en çok kazanç yüzde 2,72 ile taş toprak sektöründe görülürken, en büyük düşüş yüzde 3,49 ile finansal kiralama faktoring sektöründe yaşandı. Bankacılık endeksi yüzde 0,72, holding endeksi ise yüzde 0,17 değer kazandı. Analistler, piyasaların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararlarına odaklandığını belirtiyorlar. Fed’in politika faizini sabit tutma ihtimali yüksekken, ilk faiz indiriminin ne zaman başlayacağına dair belirsizlikler sürüyor. Piyasalar, Fed’in Mart ayında yüzde 43 ihtimalle faiz indirimlerine başlayabileceğini öngörüyor​


Borsa istanbul 100 endeksi 8100 puanın üzerine gelinmesinden sonra hızlı bir şekilde tarihi zirvesine doğru yükselişe başlasada 8500 seviyelerinde direnç ile karşılaştı.

8500 seviyesinin üstünde kapanışlar gelmesi durumunda BİST100 tarafında yeni tarihi zirveler konuşulmaya başlanabilir.

Bist100/USD

Bankacılık Sektörü Karlılığını Koruyor

Bankacılık sektörü net karı Aralık ayında 68,16 milyar TL olurken, 2023 yılı dönemi karı 603,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün net karı bir önceki aya göre %38, bir önceki yıla göre %60 arttı.

Turkcell`den Dev Satış Hazırlığı

Ukrayna’da faaliyet gösteren bağlı ortaklıklarından Lifecell LLC, LLC Global Bilgi ve LLC Ukrtower’ın satış işleminin kapanış tarihinde esas alınacak şirket değeri 525 milyon dolar olup, kapanış sonrası nakit ve borçlar dahil olmak üzere yapılacak düzeltmeler çerçevesinde nihai satış bedeli belirlenecek.

BES Katılımcı Sayısı 20 Milyona Ulaşabilir

Agesa Hayat ve Emeklilik CEO’su Fırat Kuruca açıklamalarda bulundu.

“2023’ü pazarın %16 üzerinde büyümeyle kapattık. Özel şirketler arasındaki lider konumumuzu koruyoruz. Kredilere bağlı hayat sigortaları çeşitlenerek toplamın %50’sine geriledi. Uzun vadeli planlar çerçevesinde şirketi yönetiyoruz. Krediler konusunda halen pozitifim. Krediler dışında hayat sigortalarında da ciddi bir ivme yakaladık. Onun devam edeceğini düşünüyorum.

Sektör bireysel emeklilikte 2024 yılını 20 milyon katılımcıyla kapatabilir. BES fon büyüklüğünde 750 milyar TL’lik mevut tutar yıl sonunda trilyonu geçebilir.

BES fonlarımızda %25’er oranda hisse senedi ve altın ağırlığı var. Fonların her yıl enflasyonu ortalama %5 yendiğini görüyoruz. BES’in teminat gösterilebilme hakkı yavaş yavaş uygulanmaya başlıyor. BES’ten kısmi çekiş hakkının da 2 ay içerisinde devreye girmesini bekliyoruz.

Kocaer`den İhracat Atılımı

Yılbaşından bugüne MENA ve Amerika kıtasından ağırlıklı olarak enerji sektörüne yönelik toplam 27.276.513 dolar tutarında katma değerli çelik profil siparişi alındı. Söz konusu tutarın 2022 cirosuna oranı %8,79’dur.

Tahvil

Türkiye 2 yıllık devlet tahvilleri %43.51 seviyesinden işlem görüyor. Bu seviyeler en son 2003-2004 yılları civarında görülmüştü. Yani 2 yıllık tahvillerin 20 yıl önceki seviyelere yükseldiğini söyleyebiliriz. Türkiye 10 yıllık tahvilleri ise %27.57 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Piyasaları

ABD piyasaları çarşamba günü açıklanacak FED faiz kararına odaklandı. Bu veriden önce ABD hazinesinin 1.çeyrek borçlanma ihtiyacı tahminini 816 milyar dolar seviyesinden 760 milyar dolar seviyesinde düşürmesi piyasalarda olumlu karşılandı. ABD tahvil piyasasında ise FED kararı beklenirken 10 yıllık tahviller %4.10 seviyesinin altında %4.06 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Avrupa Piyasaları

30 ocak günü Almanya’da açıklanan GSYH verisi sonrası Alman ekonomisi resesyona merhaba dedi. GSYH beklentisi -%0.3 beklenirken beklentilere paralel olarak -%0.3 olarak gerçekleşti. Bu veri Alman ekonomisinin 2023 yılında daraldığına işaret ediyor. Euro bölgesi 4.çeyrek GSYH ise -%0.1 beklenirken %0.0 olarak gerçekleşti. Bu veri ile Euro bölgesi resesyondan kaçınmış oldu.

Kripto Para Piyasası

Pazartesi haftaya olumlu bir yükselişle başlayan kripto piyasası, Salı günü de pozitif görünümle yükselişe devam etti.Son 2 günde yaşanan sert yükselişle, aşşağı yönlü pozisyon alan yatırımcıların yaklaşık 77 milyon doları tasfiye oldu.

Bitcoin fiyatının 50 günlük Hareketli Ortalamanın üzerinde kapanmasıyla, Btc sırasıyla 43.300 ve 44.450 dolar civarındaki dirençleri yeniden test ediyor. Başarılı bir kırılma, 48 bin dolar ve ötesine doğru yeni bir yükselişe yol açabilir. Ancak dirençler geçilemediği taktirde 38.000 dolar seviyesine doğru geri çekilme ve bu bantta hareket etmesi de ihtimal dahilinde gözüküyor.

Yükselişin ardında özellikle Spot ETF tarafında yaşanan olumlu gelişmeler yer alıyor. Bilindiği üzere ETF onaylandığından bu yana Grayscale tarafında FTX kaynaklı ETF satışları geliyor. Dün Grayscale 192 milyon dolarlık net çıkış yaparken, BlackRocky ve Fidelity ETF alımları ile bu satışları fazlası ile karşıladı.Grayscale’in satışlara devam ettiği ortamda BlackRock ETF’lerine 198 milyon dolarlık net giriş, Fidelity tarafında da 208 milyon dolar net giriş oldu.

Ayrıca tüm piyasalar tarafından beklendiği gibi kripto tarafında da bugün gelecek FED kararı merakla bekleniyor. Beklentiler faizlerin sabit kalması yönünde.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Read Now

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise sunuldu ve detayları ortaya çıktı. Bu düzenleme özellikle Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) eleştirilerinin bertaraf edilmesi ve gri liste olarak adlandırılan ,dünyada kara paranın aklanması ve izlenmesi ile ilgili listeden çıkılması için zorunlu bir adım...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım’dan YATAŞ 4Ç-2023 Bilanço Analizi

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen Yataş bilançosunun ardından İş Yatırım bilançoyu değerlendirdiği raporunda 12 aylık hedef fiyatını değiştirmezken güncel yükselme potansiyeli %48 ve hedef fiyat 54.45TL.

Sıcak Para TL’ye Geliyor BIST’ten Norveç Fonu Çıkıyor

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları sonrası yabancılar 2013'den beri ilk defa ciddi anlamda kendilerini TL tahvil piyasasında hissettirdi. Türkiye ekonomisi için 2013 yılı bir kırılım noktası. 2013 yılında gerçekleşen siyasi gerilimler sonrası başlayan istikrarsızlıklar ilerleyen yıllarda daha da ciddileşmiş ve 2016 Ağustos...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün yelpazesi ile birlikte ABD’de yaşayan bütün insanların tüketim alışkanlıklarına dair çok önemli fikirler verebilecek bir durumda. Dolayısıyla gelen bilanço verileri ABD vatandaşlarının tüketim alışkanlıklarının azalıp azalmadığını aynı zamanda enflasyonla mücadelede ekonominin yavaşlayıp yavaşlamadığını gösteren en belirgin...

ÜNLÜ&Co Oba Makarna’yı (#OBAMS)78 TL Hedef Fiyat ve “AL” Önerisiyle Araştırma Kapsamına Aldı

Ünlü&Co 78 TL hedef fiyat ve %93.5 yukarı potansiyel ile Oba Makarna'yı araştırma kapsamına aldı. Raporda ele alınan ana başlıklar kısaca şöyle: Oba Makarna için olarak küresel makarna sektöründeki stratejik konumu Yeni makarna kapasıtesini ihracat pazarlarına yönlendirecek olması Alternatif iş kollarında satışları arttırma kabiliyeti Karlılıkta beklenen iyileşme İndirgenmiş nakit akışı...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.