fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelGelir Adaletsizliği Zirvede, Petrol...

Gelir Adaletsizliği Zirvede, Petrol ve Altın Tetikte

İran, İsrail ve Amerika arasındaki gerginlik ekonomik savaştan en fazla etkilenen düşük gelirli fertler için daha çok fakirlik anlamına geliyor.

Tüm dünyada gelir dağılımı bozukluğu giderek artıyor.

Dünyada Siyaset, Fakirlik Bitsin İstemiyor Olabilir Mi? | Konuk Kerim Rota

Altın Tetikte

Altın 2 haftalık hareket aralığının direnç seviyesine oldukça yakın.

Peki Vatandaşa Etkisi?

TUİK tarafından açıklanan 2023 yılı Gelir Dağılımı İstatistikleri’ne göre, zengin ile yoksul arasındaki makas giderek açılıyor. En yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay 1,8 puan artarak yüzde 49,8’e ulaşırken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun payı ise 0,1 puan azalarak yüzde 5,9’a geriledi.

Gini katsayısı, 2023’te bir önceki yıla göre 0,018 puan artarak 0,433 olarak hesaplanmıştır. Bu artış, gelir dağılımındaki eşitsizliğin arttığını göstermektedir. Gini katsayısı, bir ülkedeki gelir dağılımının eşitlik veya eşitsizlik derecesini ölçen bir istatistiktir. 0 ile 1 arasında değişen bir değere sahiptir.

  • 0 Değeri: Katsayı 0’a yaklaştığında, bu durum toplumdaki bireyler arasında tam bir gelir eşitliğini ifade eder. Yani herkesin geliri eşittir.
  • 1 Değeri: Katsayı 1’e yaklaştıkça, toplumdaki gelir dağılımı eşitsizliği artar. 1 değeri, tüm gelirin tek bir kişi veya grup tarafından elde edildiğini, geri kalan herkesin hiç gelir elde etmediğini gösterir.

Toplumun en yüksek gelirli yüzde 20’sinin, en düşük gelirli yüzde 20’sine göre gelir oranı (P80/P20) 7,9’dan 8,4’e yükselmiştir. Aynı şekilde, en yüksek gelirli yüzde 10’un, en düşük gelirli yüzde 10’a göre gelir oranı (P90/P10) 14,2’den 15,0’a çıkmıştır.

Maaş ve ücret geliri, toplam gelir içinde en yüksek payı (%48,5) almış, önceki yıla göre 2,3 puan artmıştır. Müteşebbis geliri ikinci sırada (%22,1), sosyal transfer geliri ise üçüncü sırada (%17,6) yer almıştır.

En yüksek yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert geliri İstanbul bölgesinde (114 bin 634 TL), en düşük ise Van, Muş, Bitlis, Hakkari bölgesinde (39 bin 173 TL) gerçekleşti. Gelir eşitsizliğinin en az olduğu bölge Zonguldak, Karabük, Bartın olarak belirlendi.

TL MEVDUAT

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık uygulamalarında önemli değişikliklere gitti.

  • Kur koruması sağlanan hesaplar için zorunlu karşılık oranları, 6 ay ve daha kısa vadelerde %30’dan %25’e indirildi.
  • Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonları için (yurt dışı bankaların mevduatı/katılım fonları ve kıymetli maden depo hesapları hariç) TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranı %4’ten %8’e çıkarıldı.

ABD POZİTİF HAVA DEVAM EDİYOR

ABD Hazinesi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, hazinenin ilk çeyrekte 760 milyar dolar borçlanmayı planladığını belirtti. Bu rakam, Ekim ayındaki tahminlerden 55 milyar dolar daha üşük bir miktarı ifade ediyor. Hazine Müsteşarlığı’nın açıklamalarına göre, mart ayı sonu itibarıyla 750 milyar dolarlık bir nakit bakiyesinin var olduğu varsayılıyor. Hazine ayrıca, haziran sonunda 750 milyar dolar nakit bakiyesi öngördüğü için ikinci çeyrekte 202 milyar dolar borç almayı beklediğini açıkladı. Hazine, “marketble borrowings” konusunda, tahmin edilenden düşük iskonto ve diğer finansman kaynakları sayesinde, Aralık sonu itibarıyla nakit bakiyesinin Ekim tahminlerinden 19 milyar dolar daha yüksek olduğunu açıkladı.

EVERGRANDE

Çinli emlak devi Evergrande, 300 milyar dolardan fazla borca sahip. Hong Kong Mahkemesi, Evergrande için tasfiye kararı verdi. Bu karar, şirketin varlıklarının el konularak borçlarının ödenmesi için satılacağı anlamına geliyor. Mahkeme kararının ardından, Evergrande’nin Hong Kong borsasında işlem gören hisseleri yüzde 20’den fazla değer kaybederek 0,16(-20,87%) Hong Kong dolarından işlem gördü.

Bitcoin’e Can Suyu Asya’dan Geldi

Bitcoin’de yükseliş hikayesi, geçtiğimiz hafta 42000 dolar seviyesinin üstünde haftalık kapanış yapılmasıyla birlikte devam ediyor. Bitcoin, cuma gününden bu yana yaklaşık %7 artış kaydederek 43000 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta U.S.Securities and Exchange Commission’nın ( SEC ) Ether spot ETF kararını mart ayına ertelediği haberi piyasada kısa süreli olumsuz fiyatlansa da, Asya tarafından gelen olumlu haberlerle piyasanın iştahı yeniden kabardı. Tencent News’in haberine göre, Çin’in en büyük fon yöneticilerinden biri olan Harvest Hong Kong, 26 Ocak’ta The Hong Kong Securities and Futures Commission’a ( SFC ) Bitcoin spot ETF başvurusu yaptı. Bu haber, Birleşik Devletler tarafından gelen ETF onayı ardından diğer ülkelerden de benzer onayların gelebileceğine dair bir beklenti oluşturdu.

Bitcoin’de volatilitenin azaldığı zamanlarda demirbaş altcoinlerde ki yukarı yönlü fiyat hareketleri dikkat çeken pozitif gelişmelerden oldu. Önümüzdeki periyotta genel bir pozitif havadan söz etsek de fiyatın bir süre daha baskılanma ihtimalini göz ardı etmemek lazım.

Bitcoin tarafında dikkatle takip edilmesi gereken güncel direnç 45000 dolardır. Bu seviyenin üzerinde haftalık kapanış yapılması 49000 dolar seviyesine yolculuğu başlatacaktır. Destek olarak takip edilmesi gereken seviyeler sırasıyla; 42000 ve 40000 dolar seviyeleridir. %52 bölgesindeki direncini günlük dilimde aşan Bitcoin dominasyonu ( BTC.D ) , yatırımcılara birkaç gün daha altcoinlerden daha iyi performans gösteren bir Bitcoin izletebilir.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Read Now

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise sunuldu ve detayları ortaya çıktı. Bu düzenleme özellikle Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) eleştirilerinin bertaraf edilmesi ve gri liste olarak adlandırılan ,dünyada kara paranın aklanması ve izlenmesi ile ilgili listeden çıkılması için zorunlu bir adım...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım’dan YATAŞ 4Ç-2023 Bilanço Analizi

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen Yataş bilançosunun ardından İş Yatırım bilançoyu değerlendirdiği raporunda 12 aylık hedef fiyatını değiştirmezken güncel yükselme potansiyeli %48 ve hedef fiyat 54.45TL.

Sıcak Para TL’ye Geliyor BIST’ten Norveç Fonu Çıkıyor

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları sonrası yabancılar 2013'den beri ilk defa ciddi anlamda kendilerini TL tahvil piyasasında hissettirdi. Türkiye ekonomisi için 2013 yılı bir kırılım noktası. 2013 yılında gerçekleşen siyasi gerilimler sonrası başlayan istikrarsızlıklar ilerleyen yıllarda daha da ciddileşmiş ve 2016 Ağustos...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün yelpazesi ile birlikte ABD’de yaşayan bütün insanların tüketim alışkanlıklarına dair çok önemli fikirler verebilecek bir durumda. Dolayısıyla gelen bilanço verileri ABD vatandaşlarının tüketim alışkanlıklarının azalıp azalmadığını aynı zamanda enflasyonla mücadelede ekonominin yavaşlayıp yavaşlamadığını gösteren en belirgin...

ÜNLÜ&Co Oba Makarna’yı (#OBAMS)78 TL Hedef Fiyat ve “AL” Önerisiyle Araştırma Kapsamına Aldı

Ünlü&Co 78 TL hedef fiyat ve %93.5 yukarı potansiyel ile Oba Makarna'yı araştırma kapsamına aldı. Raporda ele alınan ana başlıklar kısaca şöyle: Oba Makarna için olarak küresel makarna sektöründeki stratejik konumu Yeni makarna kapasıtesini ihracat pazarlarına yönlendirecek olması Alternatif iş kollarında satışları arttırma kabiliyeti Karlılıkta beklenen iyileşme İndirgenmiş nakit akışı...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.