fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaEkonomiKriptolarda Uzun Vadeli Yatırım...

Kriptolarda Uzun Vadeli Yatırım Fikirleri

Bitcoin, 2008’de başlayan macerasında bu ay önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktı. Bitcoin Spot ETF’i dünyanın en büyük ve derin piyasasında, ABD’de işlem görmeye başladı. Şüphesiz ki akıllara gelen ilk soru, bunun fiyata nasıl yansıyacağı. Kısa vade için buna cevap vermek zor ancak uzun vade için beklentiler son derece pozitif. En kabul gören beklenti, ETF’ler aracılığıyla daha fazla likiditenin BTC’ye akması.

ETF onayı fiyat haricinde bize ne anlatıyor?

Bitcoin’i ve tüm kripto paraları yasadışı işlemlerin finansman aracı olarak gören ABD, bugün kendi vatandaşlarına BTC Spot ETF’i alma hakkı tanıyor. Kripto yatırımcılarının korkulu rüyası haline gelen yasaklamaların en azından BTC için artık rafa kalktığını söyleyebiliriz. Üstelik dünyanın en büyük ekonomisinde. BTC bu noktaya 16 sene gibi kısa sayılabilecek bir sürede geldi. Bitcoin bu süre zarfında sayısız spekülasyon ve yasaklamalara maruz kaldı ama tüm bu saldırılardan güçlenerek çıktı. Önce vadeli ETF’lerin onaylanması, daha sonra ABD’li Kripto para borsası Coinbase’in NASDAQ borsasına kote olması, ardından Bitcoin’in menkul kıymet değil bir emtia olarak kabul edilmesi ve son olarak da spot BTC ETF’inin onayı… Bugün dünyanın en saygın üniversiteleri, blokzincir ve kripto paralar ile ilgili programlarlar açıyor. Kurumlar bu yeni teknolojinin sağladığı imkanlardan yararlanmaya çalışıyor.

Merkeziyetsizlik ve sınırlı arz apoletleri yıllar içinde Bitcoin felsefesinin en sarsılmaz yapı taşları olurken, Bitcoin aynı zamanda Amerikan Doları karşısında da en çok değer kazanan yatırım aracı olmayı başardı. 

Peki kimler gerçekten BTC’den para kazanıyor?

Her ne kadar rüşdünü ispat eden bir varlıktan bahsetsek de BTC halen son derece volatil. Kimilerine göre halving (4 yılda bir gerçekleşen arz artış hızındaki yarılanma) etkisiyle, kimilerine göre global likidite döngülerinin etkisiyle yaklaşık 4 yılda bir boğa rallisi yapan bir enstrümandan bahsediyoruz. Şüphesiz ki herkes için geçerli olabilecek tek bir doğru yatırım stratejisi belirlemek mümkün değil ama DCA olarak kısaltılan, İngilizce Dollar Cost Average, yani ortalama maliyetlenme olarak çevirebileceğimiz bir yöntemin profesyonel olmayan yatırımcılar için (hatta profesyoneller için bile) en optimum ve uygulaması kolay yöntem olduğunu söylemek mümkün. Belirlediğiniz bir frekansta (aylık, haftalık gibi) fiyatın ne olduğuyla ilgilenmeden düzenli olarak alım yapmayı gerektiren bu yöntem, yatırımcının kısa dönemli fiyat dalgalanmalarından etkilenmesini önleyerek yatırımcılara uzun vadeli bir bakış açısı sunuyor. Hatta fiyat düşüşleri yatırımcı tarafından olumlu karşılanıyor çünkü aynı parayla daha yüksek adet alabiliyorsunuz. 

Bu yöntemle en tepeden BTC almış olsaydık bugünkü getirimiz ne olurdu?

BTC’nin 69K USD ile zirve yaptığı Kasım 2021’de olduğunuzu, ve o tarihten itibaren her ay 100 USD’lik BTC alacak şekilde DCA uygulamaya karar verdiğinizi düşünelim. O zamandan günümüze toplamda 2600 USD alım yapmış oluyorsunuz ve yatırımınızın bugünkü değeri 3955 USD oluyor. Bu da dolar bazında 52%’ilk bir getiri anlamına geliyor. Aynı zaman diliminde APPLE hissesi için bu yatırımı yapmış olsaydınız getiriniz 19%, altında 9,5%, S&P500’de 6%, Ethereum’da ise 22,5% olacaktı. 

Bu stratejiye başlamak için geç mi kaldık? 

Bir önceki halving 2020 Mayıs ayında gerçekleşti. 2020 Ocak ayında yine aylık 100 USD ile bu stratejiyi uygulamış bir yatırımcı 2021 Kasım zirvesinde yaklaşık 300% getiri elde etmiş olacaktı. Kuşkusuz her döngünün farklı dinamikleri var. Bugün bu stratejiye başlayan bir yatırımcı bundan çok daha fazla ya da düşük getiri ile karşılaşabilir. Bunu kestirmek mümkün değil ama en azından önceki döngüler bize şunu gösteriyor ki ne zaman aldığımızdan çok hangi stratejiyi uyguladığımız önemli. Öyle bir strateji düşünün ki sizden hiçbir teknik ya da temel analiz bilgisi istemesin, piyasayı takip etme gerekliliğiniz olmasın, fiyat düştü mü çıktı mi endişesi yaşamayın ve uzun vadede ciddi getiriler elde edin. Üstelik dolar bazında !!! Buyurun size DCA. 

Yazıda kullanılan hesaplamalar için;

https://www.tipranks.com/personal-finance/investing-and-retirement/dollar-cost-averaging?ticker=BTC-USD&startYear=2021&startMonth=11&endMonth=1&endYear=2024&monthlyInvestment=100&initialInvestment=0

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Read Now

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.