fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarTürkiye Dış Politikada Dönüm...

Türkiye Dış Politikada Dönüm Noktasında Mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), İsveç’in NATO’ya üyeliğine yönelik protokolü onayladı. Bu karar, TBMM’de gerçekleştirilen oylama sonucunda alındı ve Türkiye’nin NATO genişlemesi konusundaki pozisyonunu belirleyici bir adım olarak görülüyor.

İsveç’in NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin onayı, uluslararası ilişkilerde önemli bir gelişme olarak kaydediliyor. Bu karar, Türkiye’nin güvenlik ve dış politikasında önemli bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir.

SSK ve Bağkur Emeklilerine Zam 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki 6 aylık artış oranını Ocak 2024 itibarıyla yüzde 49,25’e çıkaracaklarını duyurdu.

Bakan Işıkhan, bu yıl tüm emeklilere eşit oranda artış sağlandığını vurgulayarak, SSK ve Bağkur emeklilerine yönelik ek zamdan kaynaklanan farkların Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra 1 hafta içinde ödeneceğini belirtti.

Emekli aylıklarındaki artışla ilgili bir soruya cevap verirken Bakan Işıkhan, 2024 yılının ilk yarısı için memur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25, SSK ve Bağkur emeklilerinin aylıklarına ise 5 puanlık ilaveyle birlikte yüzde 42,6 zam öngören düzenlemenin TBMM’ye sunulduğunu hatırlattı.

Çin Borsasında İstikrar Fonu Hazırlıkları

Bloomberg’ın raporuna göre, Çin, hisse senetlerinde istikrar sağlamak amacıyla 278 milyar dolarlık bir istikrar fonu oluşturmayı düşünüyor. Ayrıca, China Securities Finance Corp. veya Central Huijin Investment Ltd. aracılığıyla Çinli hisselere en az 300 milyar yuanlık yerel fon ayırmayı planlıyor. Bu önlemler, CSI 300 endeksinin beş yılın en düşük seviyelerine gerilemesi sonrasında değerlendiriliyor.

Kaynaklar, yetkililerin bu hafta açıklanabilecek diğer önlemleri de değerlendirdiğini belirtiyor, ancak bu önlemlerin nihai olmadığını ve değişebileceğini ifade ediyorlar. Bloomberg haberinin ardından Çin hisselerinin işlem gördüğü Hang Seng China Enterprises Index, bu sabah %4’e yakın bir yükseliş kaydetti, bu da endeksin 15 Kasım’dan bu yana en güçlü günlük yükselişi oldu. Pazartesi günü endeks, 19 yılın en düşük seviyelerine gerilemişti.

Türk Bankaları İçin Hedef Fiyat

J.P.Morgan raporu, özel bankaların hem uzun vadeli potansiyelini hem de mevcut zorluklarını detaylandırdı. 

23 Ocak 2024 tarihli JPMorgan raporu, Türk bankaları için özellikle 4. çeyrek 2023 sonuçlarına yönelik temel eğilimlerin yakın dönemde kötüleştiğini belirtmektedir. Rapor, 2024 yılında Türk özel bankaları için yaklaşık %30 Geri Dönüşlü Özsermaye Getirisi (ROTE) öngörmekte ve enflasyon düşse bile bu seviyenin 2026 yılına kadar korunacağını tahmin etmektedir.

Bununla birlikte, rapor, bankaların bilançolarını ve kar-zarar tablolarını etkileyen marj baskıları ve artan risk provizyonları gibi kısa vadeli zorluklar da belirtmektedir. Akbank, Garanti, İş Bankası ve Yapı Kredi’nin 4. çeyrek 2023 gelirlerinde dikkatli olunması gerektiği ve bu bankaların Olumsuz Katalizör İzlemesi’ne alındığı belirtilmiştir. Rapor ayrıca, makroekonomik düzenlemelerin ve sektöre özgü trendlerin etkisini yansıtan 2023-2025 yıllarına ilişkin revize edilmiş kazanç tahminlerini de içermektedir.

Rapor, dört büyük özel banka için hedef  fiyat tahmininde bulundu. Rapora göre,  Akbank için fiyat tahmini 45.00TL, Garanti için 72,40TL, İşbank için 30.00TL ve Yapı Kredi için 27.00 olarak belirlendi.

Piyasalar

Borsa İstanbul

Geçtiğimiz güne pozitif başlayan Bist100 endeksi uzun süredir teknik olarak çok önemli bir hale gelen 8100 seviyelerinden JPMorgan`ın Türk bankaları hakkındaki olumsuz raporunun da etkisi ile günü -%0,75 ile 7950,06 seviyesinde negatif kapattı.

Bist100/Usd

Avrupakent GYO Satın Alımlara Devam Ediyor

İstanbul-Kemerburgaz’da yer alan ve Doruk Ticari Yatırımlar mülkiyetinde bulunan bağımsız bölüm, düzenli kira getirisi elde etmek amacıyla 47.665.000 TL+KDV bedel üzerinden satın alınacak.

Doğanlar Mobilya`dan Geleceğe Yönelik Beklentiler

Şirket 2024 yılında konsolide satış gelirlerinin 11,2 milyar TL (± %3) seviyesinde olmasını öngörüyor.

Hun Yenilenebilir Enerji Elektrik Üretimine Başladı

Manisa’da bulunan H29 Biyokütle Elektrik Santrali’nde onarım çalışmaları tamamlandı ve tüm tesis devreye alınarak elektrik üretimine başlandı.

Kripto

BTC 38.500 dolara kadar geriledi. Bticoin’de spot ETF’lerin onaylanmasıyla başlayan düşüş derinleşiyor. İki hafta önce 49.000 dolar denemesi yapan Bitcoin 38.500 dolar seviyesine kadar geriledi ve bu süre zarfında 20%’lik değer kaybına uğradı.

Spot ETF’lerin onaylanmasıyla, ‘haberi al gerçeği sat’ olgusunun çalışması, zincir üstü (on-chain) analizlerinin de gösterdiği üzere piyasanın ısınması ve buna bağlı olarak kar satışlarının gelmesi, Grayscale’in yüksek miktarda BTC satışı ve FTX ve Alameda Research’ün sahip olduğu Grayscale (GBTC) hisselerinin satışı, yaşanan düşüşün muhtemel sebepleri olabilir.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasında Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda...

Read Now

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasında Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!

Otomotiv Sektör Raporları | Nisan 2024

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Nisan 2024'te yıllık bazda %22,3 azalışla tamamlandı. Aracı kurumlar, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2024 yılı Nisan ayına ait son verileri ve değerlendirmeleri içeren raporlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Aracı Kurum ve Bankaların Enflasyon Raporları

Aracı kurumlar ve bankaların, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2024 yılı Nisan TÜFE sonrası değerlendirmelerini içeren raporlara ve TÜİK'in açıkladığı Nisan 2024 raporuna aşağıdan ulaşabilirsiniz: