fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarYatırım Dünyasının Yeni Hikâyesi:...

Yatırım Dünyasının Yeni Hikâyesi: Japonya

Japon ekonomisinde görülen gelişmeler ilgi çekiyor. Ücretler yükseliyor, borsa son 30 yıldır görülmeyen zirvelere gelirken, son yılların da en yüksek iyimserliği görülüyor. Ek olarak, enflasyon Japonya için yüksek sayılabilecek düzeylerdeyken, maliyetler de yükseliyor.

Japonya Topix Endeksi, Ağustos 1990’dan bu yana en yüksek noktasına ulaştı. Nikkei 225 ise Kasım 2021’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Endeks psikolojik seviye olan 30.000’i aştı.

Başbakan Fumiyo Kishida liderliğindeki hükümetin en önemli politikalarından birinin sonucu ücretler artıyor. Ücretler de artışla, Japonya’da son yıllarda yüksek sayılabilecek düzeylerde olan enflasyon ve maliyetler de yükseliyor. Borsalarda da son 30 yılın zirvesi görülüyor ve iyimserlik sürüyor.

Societe Generale’nin Asya hisse senedi stratejistleri Frank Benzimra ve Tsutomu Saito 9 Mayıs tarihli bir raporda, “Yabancı yatırımcılar geri döndü – bu, Japonya’daki hisse senedi piyasasındaki toparlanmanın doğası hakkında bir şeyler söylüyor. Bu, bilançoya, sağlam iç talebe ve daha cömert dağıtım politikasına (hisse geri alımları hızlanıyor) dayalı, geniş tabanlı bir yükseliştir” dediler.

Yıl başında, Japonya’nın en büyük 5 holdinginin hisseleri, Berkshire Hathaway başkanı ve CEO’su Warren Buffett’in bu şirketlerdeki payını artırması ve daha da hisse alımı yapabileceği sinyalleriyle yükseldi.

Monex Group’tan Jesper Koll, CNBC’ye Buffett’in bahsi geçen şirketlerle görüşmek üzere Japonya’ya yaptığı son gezinin Japonya’ya yatırım yapmak için bir “onay” olarak kabul edildiğini söyledi.

“Daiwa Securities” stratejisti Kenji Abe, Nisan ayından bu yana Japon hisse senetlerine olan güçlü dış talebin sebebinin, Tokyo Borsası’nın iyi kurumsal yönetim konusunda attığı adımlar olduğunu belirtirken, Warren Buffett’in Japon şirketlerine yaptığı ek yatırımla Japonya Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Kazuo Ueda’nın para politikası konusunda “güvercin” politikaları devam ettirmesi olduğu söyledi.

Goldman Sachs, 12 Mayıs tarihli raporunda, Japon hisse senetleriyle ilgili pozitif duruşunu korumak “bir takım nedenler” gördüğünü söyledi. Japonya hisse senedi stratejisti Kazunori Tatebe, “Özellikle, denizaşırı pazarlardaki hisse senetlerine kıyasla sağlam bilançolara dikkat çekiyoruz, ayrıca yapısal değişiklik ve reform beklentilerinin Japon hisse senetlerini daha da yukarı çekebileceğini düşünüyoruz. Japon hisse senetlerine ilişkin ana risklerin ABD borç tavanı sorunu, durgunluk riski ve jeopolitik risk gibi denizaşırı faktörlerden kaynaklandığına inanıyoruz” diye yazdı.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasında Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda...

Read Now

Çinde Yüksek Çelik Arzı

Çin'in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği'ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55'ini üretmekte.Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran'dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık...

Ekonomide “Ama Sonra…” Aşamasında Geldik mi?

S&P'nin not artırımı, Türkiye'nin swap hatlarını açacağı, gri listeden de haziranda çıkacağı söylentileri... Hepsi son 3 iş gününde önümüze geldi. Peki Türkiye ekonomisi dibi gördü ve artık "Ama sonra..." aşamasına geldik mi?

Londra’nın Hayali, Borsayı Yükseltti

7 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

ABD Enflasyonuna Farklı Bir Perspektif

Mart ayında CPI (TÜFE), %3,2'den %3,5'e yükseldi ve Çekirdek TÜFE (gıda ve enerji fiyatları hariç) %3,8'de sabit kaldı. İlk bakışta, son 12 ayda Fed'in %2'lik hedefine hiç yaklaşmış gibi görünmüyoruz, ancak manşet rakamını yukarı doğru çekmeye devam eden iki temel değişken var. Ve özellikle, her ikisinin de...

Popülizm Olmadığı Gibi 184 Milyar Dolar da Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'deki Kabine Toplantısından sonra ekonomi politikasına olan güvenlerini vurguladı ve seçim sürecinde popülizme meyil etmediklerini belirtti. Kabine Toplantısının ana gündem maddeleri öğretmen atamaları, ekonomi ve kamuda tasarruf oldu. Ekonomi politikasından geri dönüş olmayacağı ve Orta Vadeli Programın başarılı olduğu vurgulandı. Geçen yıl brüt...

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD'nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye'nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6'lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024'te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

BIST 320 Dolar Sınavında, Altın ve Gümüş Yükselişte

6 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

BIST Not Artışını Nasıl Fiyatlayacak?

S&P, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notu görünümünü, pozitif olarak korudu. Dezenflasyon politikasından geri adım atılmadığı takdirde, 19 Temmuz'daki kredi notu kararında not artışı bekleniyor. https://twitter.com/aydin_brcu/status/1786674060669206887 https://twitter.com/oz_yurtdasseven/status/1786501620114526616 Tankut Taner Çelik'in Detaylı Kredi Not Aksiyonları Çalışması Tankut Taner Çelik, dün kanalımızda...

Kriptolara ABD’den Can Suyu

Geçtiğimiz haftayı düşüşle geçiren Bitcoin, cuma günü ABD'den gelen dezenflasyonist veriler ile yükselişe geçti.

Ünlü&Co Mayıs Ayı Yatırım Sepetleri

Ünlü&Co Mayıs 2024 yatırım sepetleri raporu yazımızda!

Otomotiv Sektör Raporları | Nisan 2024

Yurt içi pazarda otomobil ve hafif ticari araç satışları Nisan 2024'te yıllık bazda %22,3 azalışla tamamlandı. Aracı kurumlar, Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) tarafından hazırlanan 2024 yılı Nisan ayına ait son verileri ve değerlendirmeleri içeren raporlara aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Aracı Kurum ve Bankaların Enflasyon Raporları

Aracı kurumlar ve bankaların, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2024 yılı Nisan TÜFE sonrası değerlendirmelerini içeren raporlara ve TÜİK'in açıkladığı Nisan 2024 raporuna aşağıdan ulaşabilirsiniz: