Çinde Yüksek Çelik Arzı

0
116

Çin’in çelik endüstrisi, azalan iç talep karşısında artan arz ile Çin ekonomisinin genel haliyle benzer bir durumda. Dünya Çelik Birliği’ne göre Çin, dünyada üretilen tüm çeliğin yaklaşık %55’ini üretmekte.
Çin, sırasıyla Hindistan, Japonya, ABD, Rusya, Güney Kore, Türkiye, Almanya, Brezilya ve İran’dan oluşan en büyük dokuz üreticiden yaklaşık %80 daha fazla üretim yapmakta.
Çin Demir ve Çelik Birliği Başkan Yardımcısı genel gidişat hakkındaki görüşlerini dile getirdi, “Şu anda en büyük sorun arz ve talep arasında dinamik bir dengenin nasıl sağlanacağıdır.”, Başkan Yardımcısı çözümü ile şu şekilde özetledi: ” İhtiyacımız olan şey üretimde sınırlamaya gitmek ki bu Çin’in büyümesi ve işsizlik oranları için olumsuz, diğeri ise ihracat kanallarını büyütmek bu da diğer çelik üreticileri ve ihracatçıları için zorlu bir durum.”
Oxford Economics’in raporuna göre Çin’in demir ve çelik ihracat hacmini pandemi öncesi seviyelerin %80 üzerinde.
Fitch, Çin’in çelik ihracatının 2023 yılında %36,2 artışla 90,26 milyon metrik tona, 2024 yılının ilk çeyreğinde ise %30,7 artışla 25,8 milyon metrik tona ulaştığını belirtiyor. Bu rakam Çin’in toplam üretiminin sadece %5’ine tekabül ediyor ve çok daha fazla büyüyebileceğini gösteriyor.

Çelik Fiyatlarının Düşüşünden Olumlu Etkilenecek Sektörler

Çelik tüketen tüm sektörler arasında inşaat sektörü başı çekiyor. Aslında İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne göre inşaat sektörü dünyadaki toplam çelik tüketiminin yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor.

İnşaatın yanı sıra otomobil endüstrisi diğer endüstrilere göre daha fazla çelik tüketiyor. Demir ve çelik bir otomobilin ağırlığının neredeyse yüzde 70’ini oluşturduğundan bu hiç de şaşırtıcı değil.

Makine sektörü dünyada en çok çelik tüketen üçüncü sektördür. Makine endüstrisi tarım, madencilik, kamu hizmetleri ve daha fazlasına yönelik üretim araçlarından sorumludur, dolayısıyla büyük ölçüde çelik endüstrisine bağımlıdırlar.

Çelik fiyatlarında ki düşüşten faydalanacak bir diğer kısım ise tüketiciler, çelikten yapılan her ürünün üretimi daha az maliyetli olacak ve bu da fiyatlara yansıyacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz