fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarOtomotivde Faiz Etkisi Başladı....

Otomotivde Faiz Etkisi Başladı. Bilançolar Öncesi Veriler Ne Durumda?

ODD’nin Nisan 2024 verilerine göre, Türkiye’nin binek araç ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre %22,3 düşüşle 75,9 bin adet olarak kaydedildi. Binek araç segmenti %20,6’lık bir düşüşle 61,4 bin seviyesine gerilerken hafif ticari araç satışları %28,6 daralarak 14,5 bin adede indi. Buna göre, toplam satışlar 2024’te ilk 4 ayın toplamı yıllık %11,3 arttı.

(Kaynak: ODMD)
(Kaynak: ODMD)

2023 yılında binek araç ve hafif ticari araç pazarı %57 oranında artarak 1,23 milyon adede ulaşmıştı. Bu dönemde, hibrit ve elektrikli araçların pazardaki payı önemli ölçüde arttı; 2022’de %12,2 olan bu pay, 2023 sonunda %18,3’e yükseldi. Bu trendin devam ederek yakın gelecekte bu araç türlerinin pazardaki payının artması piyasa tarafında beklenirken yüksek kredi faiz oranları ve politika faizindeki artışlar nedeniyle satışların yıllık bazda daralması bekleniyor. (Kaynak: ODMD)

Önemli Gelişme: Nisan 2024 satışları, 10 yıllık ortalamanın üzerinde gerçekleşmesine rağmen Ağustos 2022’den beri ilk kez daralma yaşandı. Otoriteler bu azalışın beklenen bir durum olduğunu belirtmekte olsa da önümüzdeki süreçte özellikle bu durumun borsaya kote olan Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve TOFAŞ bilançolarına nasıl yansıyacağını merakla beklemekteyiz.

DOAS, FROTO ve TOASO’nun Pazar Paylarında Son Durum

Nisan ayı verilerinde 2023 ve 2024 karşılaştırması yapıldığında tüm araç segmentlerinde pazar payı azalan tek şirket TOFAŞ (TOASO) olmuştur.

İlk 4 aylık rakamlara göre bu üç şirketin 2023 ve 2024 yılı pazar payları kıyaslandığında, toplam paylara bakıldığında %6,7 azalma yaşayan TOFAŞ (TOASO) göze çarparken hafif ticari araç paylarında diğer iki şirketin negatif etkilendiği görülmesine rağmen Doğuş Otomotiv’de %1,9’luk bir pazar payı artışı gözlemlendi.

(Kaynak: Yapı Kredi Yatırım)

DOAS, FROTO ve TOASO’nun Satışlarında Son Durum

Toplam satışlarda üç şirketin de 2023 ve 2024 Nisan arası satışları azaldı. Yine 2023 ve 2024 4 aylık satışlarının kıyaslanmasında da benzer bir sonuç yaşandı.

Binek araç tarafında ilk 4 ayın 2023 ve 2024 arası kıyaslamasında Ford Otosan %28’lik büyüme ile pozitif ayrışırken hafif ticari araç satışlarında da Doğuş Otomotiv %28’lik artışla rakiplerini geride bıraktı.

(Kaynak: Oyak Yatırım)

Yılbaşından Bugüne DOAS, FROTO, TOASO Hisse Performansları

Yıl başından 6 Mayıs 2024 tarihine FROTO %55,46, DOAS %32,36, TOASO %33,70 yükseldi.

(Veri Sağlayıcı: TradingView)

Otomotiv şirketlerinin yaptığı buı yükselişe karşın yıl başından itibaren BIST100 ise %34,66 yükselirken BIST30 ise %36,05’lik yükseliş gerçekleştirdi. Böylelikle hem BIST100’ü hem BIST30’u getiri olarak geçebilen sadece Ford Otosan olmuş oldu.

(Veri Sağlayıcı: TradingView)

Hedef Fiyatlara Göre Potansiyel Getirilerde Son Durum

Aracı kurum ve bankaların yazmış oldukları raporlara bakıldığında üç şirketimizin mevcut durumları aşağıdaki gibidir.

Doğuş Otomotiv (DOAS):

  • En yüksek tahmin: 475,00 TL
  • En düşük tahmin: 300 TL
  • Ortalama hedef fiyat: 363,73 TL
  • Ortalama getiri potansiyeli: %20,44

Ford Otosan (FROTO):

  • En yüksek tahmin: 1.841 TL
  • En düşük tahmin: 938,42 TL
  • Ortalama hedef fiyat: 1.350,82 TL
  • Ortalama getiri potansiyeli: %17,77

TOFAŞ (TOASO):

  • En yüksek tahmin: 443 TL
  • En düşük tahmin: 310 TL
  • Ortalama hedef fiyat: 371,55 TL
  • Ortalama getiri potansiyeli: %36,72

Sektörden Önemli Haberler

ODMD Başkanı Bozkurt Satışlardaki Düşmenin Beklentiler Dahilinde Olduğunu Belirtti

ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, pazarın öngörülen bir yavaşlamayla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Bozkurt, Nisan ayında Türkiye otomotiv toplam pazarında yaşanan düşüşün beklenen bir durum olduğunu ifade etti. Özellikle ilk üç ayda yüksek satışların büyük kısmının ÖTV muaf araç satışlarından kaynaklandığını ve bu satışların büyük ölçüde tüketildiğini belirtti. Ayrıca, 2023 Eylül’ünden bu yana araç bulunurluğundaki artışlarla yüksek satış adetlerinin gerçekleştiğini ve potansiyel müşterilerin büyük ölçüde taleplerinin karşılandığını ifade etti. Ancak, filo satışlarında krediye erişimdeki zorluklar ve yüksek kredi faizleri nedeniyle sektördeki satışların beklenen performansın altında seyrettiğini belirtti.

Bozkurt ayrıca, önümüzdeki dönem için değerlendirmelerde bulunarak, Haziran ayının da kısa olacağını ve Nisan ayına benzer bir şekilde sonuçlanabileceğini söyledi. Mayıs ayının, 2024’ün nasıl geçeceğine dair önemli bir değerlendirme yapılacağı bir dönem olduğunu vurguladı. Sektördeki mevcut uygulamaların üzerine ilave önlemler gelirse, pazar hızında daha ciddi bir düşüş yaşanabileceğini öngördü. Önümüzdeki aylarda yavaşlamanın devam edeceğini düşündüğünü belirtti ve 2024 ve 2025 yıllarının sektör açısından zorlu olacağını ifade etti.

(Kaynak: Foreks Haber)

Stellantis, İlk Çeyrekte 41,7 Milyar Euro Net Kar Açıklandı

Stellantis’in 2024’ün ilk çeyreğindeki net geliri, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %12’lik bir düşüşle 41,7 milyar Euro olarak açıklandı. Bu düşüş, yeni ürün portföyü geçişine ve önemli bölgelerdeki ürün lansmanları öncesinde stokların azaltılmasına bağlandı.

Ford Otosan, Karbon Nötr Yolundayken S&P Kredi Notunu “Pozitif” Görünüm İle “BB-” Belirledi

Ford Otosan ve TOFAŞ 1. Çeyrek Bilançolarını 21 Mayıs 2024’te Açıklacak

Doğuş Otomotiv tarafından henüz finansal rapor tarihiyle ilgili bir açıklama gelmezken Ford Otosan ve TOFAŞ finansal rapor açıklama tarihlerini 21 Mayıs 2024 olarak duyurdu.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

Read Now

BIST ve Gümüşün Yükseliş Yarışını Kim Kazanacak?

17 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 22 – Borsa

13-17 Mayıs 2024 haftasında olan olayları değerlendiriyoruz.

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B22 – KRİPTO

KRİPTO PARA YASASI MECLİSE SUNULDU Uzun zamandır beklenen kripto para kanunu meclise sunuldu ve detayları ortaya çıktı. Bu düzenleme özellikle Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) eleştirilerinin bertaraf edilmesi ve gri liste olarak adlandırılan ,dünyada kara paranın aklanması ve izlenmesi ile ilgili listeden çıkılması için zorunlu bir adım...

Ahu Özyurt İle Öyle Mi, Böyle Mi? – 17 Mayıs

Gazeteci Ahu Özyurt, Artunç Kocabalkan ile ülke ve dünya gündemini değerlendiriyor.

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım Tarafından Açıklanan Yabancı Oranları

İş Yatırım’dan YATAŞ 4Ç-2023 Bilanço Analizi

Piyasa beklentilerinin üzerinde gelen Yataş bilançosunun ardından İş Yatırım bilançoyu değerlendirdiği raporunda 12 aylık hedef fiyatını değiştirmezken güncel yükselme potansiyeli %48 ve hedef fiyat 54.45TL.

Sıcak Para TL’ye Geliyor BIST’ten Norveç Fonu Çıkıyor

Geçtiğimiz haftalarda takip ettiğimiz not artışı, TL lehine yabancı banka raporları sonrası yabancılar 2013'den beri ilk defa ciddi anlamda kendilerini TL tahvil piyasasında hissettirdi. Türkiye ekonomisi için 2013 yılı bir kırılım noktası. 2013 yılında gerçekleşen siyasi gerilimler sonrası başlayan istikrarsızlıklar ilerleyen yıllarda daha da ciddileşmiş ve 2016 Ağustos...

Kriptolar İçin Beklenen Yasa Tasarısı Meclise Sunuldu

https://x.com/BitcoinMagazine/status/1791026415590158806

Yabancı, Tahvil Alırken BIST100 Dinleniyor

16 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Walmart Bilançosu Ne Demek?

Beklenen önemli bilançolardan biri de $WMT Walmart bilançosu. Çünkü Walmart ürün yelpazesi ile birlikte ABD’de yaşayan bütün insanların tüketim alışkanlıklarına dair çok önemli fikirler verebilecek bir durumda. Dolayısıyla gelen bilanço verileri ABD vatandaşlarının tüketim alışkanlıklarının azalıp azalmadığını aynı zamanda enflasyonla mücadelede ekonominin yavaşlayıp yavaşlamadığını gösteren en belirgin...

ÜNLÜ&Co Oba Makarna’yı (#OBAMS)78 TL Hedef Fiyat ve “AL” Önerisiyle Araştırma Kapsamına Aldı

Ünlü&Co 78 TL hedef fiyat ve %93.5 yukarı potansiyel ile Oba Makarna'yı araştırma kapsamına aldı. Raporda ele alınan ana başlıklar kısaca şöyle: Oba Makarna için olarak küresel makarna sektöründeki stratejik konumu Yeni makarna kapasıtesini ihracat pazarlarına yönlendirecek olması Alternatif iş kollarında satışları arttırma kabiliyeti Karlılıkta beklenen iyileşme İndirgenmiş nakit akışı...

Hangi Varlığın Fonu?

Türkiye Varlık Fonu, getir hisselerini satın alacak. Artan TCMB faizleri, TL kredilerine olumsuz yansırken, döviz kredi hacimlerini artırdı.