Seçim Öncesi Fitch’den Yeşil Işık

0
267

Fitch Ratings, Türkiye Cumhuriyeti’nin kredi notunu “B” seviyesinden “B+” seviyesine yükseltti ve not görünümünü “durağan”dan “pozitif”e çevirdi. Bu iyileştirme, Haziran 2023’ten itibaren uygulanan politikaların, özellikle para politikasında gerçekleştirilen önden yüklemeli sıkılaştırmanın etkinliğini ve makroekonomik ile dışsal kırılganlıklardaki azalmayı yansıtmaktadır.

Fitch’in açıklamasına göre, pozitif not görünümü, Türkiye’nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle uyumlu olması ve dış kırılganlıkların, daha düşük cari açık ve daha güçlü likidite tamponları ile azalmaya devam etmesi beklentisini göstermektedir.

Raporda, enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı ifade edilmiştir. 2024 yılı için enflasyonun ortalama yüzde 58, yıl sonunda ise yüzde 40 seviyesinde olacağı öngörülmektedir.

Ayrıca, 2024’ün ilk çeyreğinden sonra uygulanacak olan sıkı politika karışımının, yurt içi talep ve özel tüketim üzerinde daha güçlü bir etki yaratması ve görece zayıf dış taleple birleşerek, bu yılki büyümenin yüzde 2,8 yavaşlamasına neden olacağı belirtilmiştir. 2025 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 3,1 olarak açıklanmıştır.

Kurum, yerel seçimlerin sonuçlarının politika değişikliğine yol açmayacağını öngörmektedir. Fitch Ratings, en son 8 Eylül 2023’te Türkiye’nin not görünümünü negatiften durağana güncellemişti. Kuruluşun takvimine göre, Türkiye’ye ilişkin bir sonraki değerlendirme 6 Eylül’de yapılacak.

Mehmet Şimşek’ten Fitch Açıklaması

Yatırım Yapılabilir Seviyenin Hala Çok Altındayız

Uluslararası kredi derecelendirme ajansları, yatırım yapılabilir olarak nitelendirdikleri menkul kıymetler için belirli bir not aralığı belirlemişlerdir. Bu bağlamda, Standard & Poor’s ve Fitch tarafından BBB- seviyesi ve üzeri, Moody’s tarafından ise Baa3 düzeyi ve daha yukarısı, yatırımcılar için uygun risk seviyelerini temsil etmektedir.

Belirtilen bu notlar, söz konusu menkul kıymetlerin düşükten orta dereceye kadar risk içerdiğini ve genel olarak güvenilir yatırım araçları olarak kabul edildiğini ifade eder. Diğer yandan, bu notların altında kalan değerlendirmeler, daha yüksek risk barındırdıkları için çoğunlukla ‘spekülatif’ ya da ‘riskli’ olarak tanımlanır ve yatırımcılar tarafından daha dikkatli değerlendirilmelidir.

Dün gece yapılan açıklama ile beraber Türkiye bir kademe yükselerek yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altına yerleşti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz