Küresel Risk İştahının Borsalara Etkisi

0
125

Neo Portföy Araştırma Direktörü Şebnem Ayabakanl, haftanın ekonomi gündemini yorumluyor.

Bir gecede ne oldu

Japon yeninin hareketleri global risk iştahı açısından çok önemli olduğundan buradan başlayalım 😊

Japonya’da kabine baş sekreteri hayashi, yetkililerin aşırı döviz oynaklığına uygun şekilde yanıt vereceğini söyledi. Japon yeni, abd doları (usdjpy) karşısında 160’a yaklaşıyor ve bu sabah itibarıyla 159,4 civarında işlem görüyor. Usdjpy’nin bu yılın başlarında 34 yılın en düşük seviyesi olan 160.245’e ulaşması, yetkililerin nisan ayı sonu ve mayıs ayı başında 61 mlyr abd doları tutarında müdahalesini tetiklemişti, her an yine japonya mb dan böyle bir hareket görebiliriz!!!!

Abd’de san fransisco fed başkanı daly, artan işsizliğin giderek bir risk haline gelmesi nedeniyle fed’in yalnızca enflasyon konusunda endişelenmesi gerektiğini söyledi. Daly, enflasyonun hala risk oluşturduğunu ve bu nedenle fed’in talebi azaltmak için para politikasını sıkı tutması gerektiğini söyledi. Ancak bunu yaparken çok yüksek işsizliğe dönüşme riskine girmemek için dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Dün ne oldu

Almanya’da ıfo cuma günkü bileşik pmı’lara paralel olarak düştü. Hem ıfo hem de pmı’daki haziran ayındaki düşüş, birkaç aydır devam eden güçlenmenin ardından geldi. Tek bir aylık verilerin aşırı yorumlanmasına karşı dikkatli olunması gerekse de haziran ayındaki zayıf büyüme sinyalleri, 2024’ün ilk yarısında görülen büyüme toparlanmasının gücünü açıkça sorgulattırıyor.

Abd’de chicago fed başkanı austan goolsbee, politika yapıcıların ilk faiz indirimine başlamadan önce hâlâ enflasyonun daha da soğutulmasını beklediklerini söyledi. Goolsbee, enflasyondaki iyileşmelerin yakında veri yayınlarında kendini göstereceği konusunda kendisini “gizli bir iyimser” olarak tanımladı.

Yurt içinde önemli başlıklar ve piyasa hareketleri

İçeride vergi düzenlemelerine ilişkin gündem ve somut gelişmeler beklenirken haftanın ajandasında perşembe günü ppk toplantısı, cuma günü de türkiye’nin fatf’in gri listesi’nden çıkış beklentisi öne çıkıyor. Borsa istanbul’da, 10.700 üzerine bir tepki gördük, ancak henüz para girişi ve hacim artışı ile desteklenen bir momentum artışından söz edemedimizden borsa desteklerine geri çekiliyor.

Aylardır üzerinde çalışılan ve bu hafta tbmm’ye sunulması beklenen vergi paketinin taslağında değişiklikler yapıldı. Tepki çeken bazı maddeler paketten çıkartıldı.

Buna göre, beyan edilen gelir ile harcamalar arasında %20’den fazla fark olanlardan servet vergisi alınması, borsadan kazanç vergisi, kiralardan %20 stopaj vergisi ve birden fazla evi olanlardan ekstra vergi alınması maddesi taslaktan çıkarıldı.

  • Hazine ve maliye bakanı mehmet şimşek, yeni vergi paketi hakkında x hesabından açıklama yaptı. Şimşek, yeni düzenleme ile motokuryenin gelirine yeni vergi koyulmayacağını, motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançların basit usulde vergilendirileceğini belirtti. Dahası: şimşek, bahşiş gelirlerinin ise normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyeceğini ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek kdv’ye tabi olmayacağını açıkladı.

Chp’nin ekonomi kurmayları,dün, mehmet şimşek ile biraraya geldi. Görüşmede temmuz’dan itibaren asgari ücrete en az enflasyon farkı kadar zam yapılması talebinin dile getirildiğini biliyoruz ama bu kadar zam yapılır mı? Yapılırsa enflasyon la mücadele cephesinde neler olur? Piyasaların ana gündeminde!

Tekrar küresel e dönecek olursak:

Küresel risk iştahının hafif zayıf olduğu bir haftaya başladık. Abd’de zirvede soluklanma yaşanırken avrupa’da siyasi değişim süreci, asya’da ise makro veriler baskı yarattı.

Alman ıfo iş güveni endeksinin geçen haftaki pmı’larda görülen zayıflığı yansıtmasının ardından avrupada bu ayı sonunda ve temmuzda gündem politik gelişmeler olacak!!!

Fransa parlamento seçimlerinin ilk turu öncesinde bu hafta avrupa siyaseti ilgi odağı olacak. En olası senaryo, piyasalardaki büyük harcama artışlarına ilişkin en kötü korkuların azalması gerektiği anlamına gelen “parlamentonun asılması”dır. İkinci ve son tur ise 7 temmuz’da yapılacak.

Perşembe günü trump ile biden arasında televizyonda yayınlanan ilk tartışmayı gerçekleştireceğiz. Bu yüzleşme, maliye politikası ve düzenleme konusundaki hedeflere ilişkin daha fazla bilgi sağlayabilir.

Bu haftanın veri takvimi, öne çıkanlar arasında fransa, ispanya ve italya’nın cuma günü açıklanacak haziran ayı enflasyon verileriyle oldukça sınırlı.

Fed’in faiz indirimi beklentilerinde düşüş… Fed, iki günlük fomc toplantısının ardından fonlama faizini beklendiği gibi %5,25’te sabit tuttu ancak enflasyon beklentisi yukarı yönlü revize edilirken, faiz indirimi sayısına ilişkin beklentiler de 3’ten 1’e düşürüldü. Fed yöneticileri, muhtemelen işgücü piyasasının güçlü seyrinden kaynaklı olarak ekonomik aktivitede tam bir yavaşlamanın da söz konusu olmamasından dolayı enflasyonun kısa vadede %2,0’ye yakın bir yere sürdürülebilir bir şekilde düşeceğine henüz inanmıyorlar. Bu yüzden yıl sonu fed fonlama oranı beklentilerini %4,6’dan %5,1’e yükselttiler. Fed açıklamasında para politikasını gevşetmeye başlamalarına izin verecek güvene sahip olduklarını düşünmedikleri ifadesine yer verildi. Başkanlar artık pce enflasyonunun yılı %2,4 yerine %2,6’da tamamlamasını, çekirdek enflasyonun ise yılı %2,6 yerine %2,8 seviyesinde tamamlamasını bekliyor. Çekirdek pce enflasyonu nisan itibarıyla %2,8’e ulaştığından, fed yöneticileri önümüzdeki 8 ayda yıl sonuna kadar tüketici fiyatlarında güçlü bir katılık bekliyor.

Abd enflasyonunda gerileme… Abd enflasyonu mayıs’ta önceki aya göre değişim göstermeyerek güçlü tarım dışı istihdamın piyasa beklentileri üzerine etkisini silmiş görünüyor. %0.1’lik beklentiye karşılık %0.3’ten %0.0’a gerileyen tüketici enflasyonu yıllık bazda %3.5’lik beklentiye karşılık %3.6’dan %3.4’e geriledi. %3.4’te sabit kalması beklenen çekirdek enflasyon da %3.3’e düştü. Bu oran çekirdek enflasyonda nisan 2021’den bu yana en düşük orana işaret ediyor.  Detaylara bakıldığında gıda enflasyonu %2,2’den %2.1’e, barınma enflasyonu %5.5’ten %5.4’e, ulaştırma %11.2’den %10.5’e, giyim %1.3’ten %0,8’e geriledi. Benzin, doğalgaz ve akaryakıt enflasyonu önceki aya göre hızlanma göstererek enerjinin enflasyonu yukarı itmesine neden olurken araç fiyatlarında düşüşün devam etmesi bu artışı dengeledi.

Haftanın verisi abd çekirdek pce enflasyonu olacak… cuma günü saat 15:30’da açıklanacak verinin mayıs ayında kişisel gelirlerin aylık %0,3’ten %0,4’e, kişisel harcamaların %0.2’den %0.3’e ivmelenmesi bekleniyor. Yıllık çekirdek pce enflasyonu ile ilgili bir beklenti bulunmuyor ancak nisan ayı realizasyonu %2,8 olarak gerçekleşmişti. Beklentilere paralel veya beklentilerin altında bir gerçekleşme fed’in faiz indirimine ilişkin endişeleri daha da azaltacaktır.

Portföy girişinde artış…. Cari açıktaki hafif artışa karşılık sermaye girişi geçen senenin hafif üzerinde gerçekleşti. Geçen sene mayıs ayında görülen 2.7 milyar dolarlık girişe karşılık bu yıl mayıs’ta sermaye dengesi 3.2 milyar dolar fazla verdi. Seçim sonrası dönemde yabancı yatırımcıların tl varlıklara ilgisinin artmasıyla birlikte hisse senedi piyasasına 360 milyon dolar, yurtiçi devlet tahvillerine 1.4 milyar dolar giriş yaşandı. 856 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi gerçekleşirken 1.9 milyar dolarlık mevduat çıkışına karşılık 2.2 milyar dolarlık kredi kullanımı diğer yatırımlar kaleminden 351 milyon dolarlık girişe neden oldu. Cari açığın altında sermaye girişi nisan ayında 2.4 milyar dolarlık rezerv kullanımına neden olurken 327 milyon dolar net hata noksan olarak kaydedildi.

Enflasyon beklentilerinde hafif iyileşme… Haziran ayı piyasa katılımcıları anketi’ne göre yılsonu tüfe enflasyonu beklentisi bir önceki aya göre hafif bir düşüşle %43,64’ten %43,52’ye gerilerken, gelecek yılsonu enflasyon beklentisi ise bir önceki ayki %25,6 seviyesinden %25,5’e geriledi. Ekim ayından bu yana iyileşme gösteren 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri haziran ayında da gerileyerek sırasıyla %31,8 ve %20,3 olarak gerçekleşmiştir. Piyasa katılımcıları önümüzdeki 3 ay içinde politika faizinde bir değişiklik beklemezken, 12 ay sonunda %35,9’a, 24 ay sonunda ise %23,2’ye gerilemesini beklemekte.

Yıl sonu dolar kuru beklentilerinde gerileme: mayıs ayı anketinde 40,010’dan 38,78’e gerileyen yılsonu usdtry kuru beklentisi haziran ayında da 37,75’e geriledi. Ekonominin henüz soğumamış olması nedeniyle yılsonu büyüme beklentisi hafif bir artışla %3,32’den %3,33’e yükselirken, 2024 yıl sonu cari açık beklentisi mayıs ayındaki 30,5 milyar dolardan 29,0 milyar dolara geriledi.

Tcmb nin haftalık raporunda karar metnindeki ifadeler bir kez daha önemli olacak. Şahin duruşun devam etmesi beklenirken enflasyonda baz etkisi nedeni ile haziran verisinden itibaren düşüş trendi başlayacak. Faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusunun gündeme gelmeye başladığının altını çizelim. Temmuz ayında gelmesi beklenen elektrik zammı ve asgari ücrete ikinci bir zam durumunda, etkileri minimuma indirmek için tcmb’nin belki de ilerleyen aylarda sınırlı bir faiz artırımı yapabileceğini düşünüyor piyasa. Haftalık raporda ayrıca önemli olan noktanın enflasyonda baz etkisi ile düşüş olmasından daha çok, aylık enflasyon verilerinin artık %3 seviyesinin altına gelip gelmeyeceği olacak.

Tech mania

2020 yılında “gafam’ler” (google, apple, facebook, amazon ve microsoft), s&p 500’ün neredeyse %25’ini oluşturdu ve piyasa kapitalizasyonu 18 ayda ikiye katlanarak 6,5 trilyon doların üzerine çıktı.

Böyle bir stok yoğunlaşması 50 yılı aşkın bir süredir benzeri görülmemiş bir durumdu. Hiçbir zaman bir grup teknoloji şirketine bu kadar bağımlı olmadığı için bu, abd endeksinin performansına yönelik büyük bir risk olarak görülüyordu.

Bugün magnificent 7 (apple, amazon, google, meta, microsoft, nvidia ve tesla), s&p 500’ün piyasa değerinin %31’ini oluşturuyor. Benzeri görülmemiş.

Abd’nin en büyük 10 hisse senedi, s&p 500 endeksinin piyasa değerinin %35’ini oluşturuyor; bu oran, 2000 yılında teknoloji balonunun zirvesinde ulaşılan %27’nin çok üzerinde.

Ancak “özellikle sorunlu” 3 hisse senedi var: apple, microsoft ve nvidia.

Gerçekten de endekste ilk 3 hissenin ağırlığı -%20,36- en az 40 yıldır hiç bu kadar yüksek olmamıştı:

Kazananlar ve kaybedenler arasındaki uçurum hiç bu kadar geniş olmamıştı.

Tepedeki konsantrasyon (neredeyse) hiç bu kadar yüksek olmamıştı

S&p 500’ün yılbaşından bu yana piyasa değerindeki artışın yüzde 34,5’i tek hisseden geldi: nvidia!

 

27 haziran abd seçimlerinin anahtarı olacak mı?

Şüphesiz sizin de bildiğiniz gibi, donald trump ile joe biden arasındaki ilk abd başkanlık tartışması perşembe akşamı gerçekleşecek, ikincisi ise 10 eylül’de yapılacak. Amerika birleşik devletleri’nde herkesin bahsettiği tek şey bu ve bazı şiddetli savaşlar bekliyoruz. Fransa’da başkan emmanuel macron, iki siyasetçi arasındaki farkın daralması umuduyla ulusal birleşim partisi lideri marine le pen ile tartışma talebinde bulundu. Büyük britanya’da anketlerde umutsuz bir durumda olan başbakan rishi sunak’ın aklında tek bir şey var: tartışma. Peki bu mızrak dövüşlerinin gerçek etkisi nedir? İnceleme ve analiz.

Donald trump, yine kurayla belirleneceği üzere, nihai açıklamalarda son sözü söyleyecek.

Soru, tartışmanın sonucunun kararsız seçmenleri adaylardan birine veya diğerine oy vermeye teşvik edip etmeyeceğidir.

Çarşamba günü almanya ve fransa’da temmuz ayı tüketici güveni rakamlarını ve ecb baş ekonomistinin konuşmasını analiz edeceğiz. Perşembe günü tüm gözler trump ve biden arasındaki 1. Başkanlık tartışmasının yanı sıra avro bölgesindeki m3 toplamı (mayıs) ve abd dayanıklı mal siparişlerinde (mayıs) olacak. Ayrıca abd’nin ilk çeyreğindeki ekonomik büyümenin son revizyonunu da takip edeceğiz. Son olarak cuma günü ispanya, fransa ve italya’da temmuz ayı enflasyonuna ve aynı zamanda (ve hepsinden önemlisi?) Abd’de mayıs ayı enflasyonuna (pce) bakacağız.

Fransa’da önümüzdeki hafta sonu yapılacak ilk tur parlamento seçimleri. Cumartesi günü yayınlanan son ankete göre rassemblement national oyların %35’ini alabilir.

Nasdaq: nvidia yoruldu, teknoloji geriliyor

S&p: 5300-5550 arası sıkışık seyir

Dow da teknik görünüm daha güçlü:

Onz altın 2300 desteğini kuvvetlendiriyor:

Ons gümüşte aynı altın gibi 29 $ desteğini kuvvetlendiriyor:

İçeride ise xbank direç kırailmek için yeni para girişini bekliyor:

Bist 100 ise 11k ları kıramayıp desteklerine çekilme sürecinde:

Brent Petrol

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz