fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelGoldilock nedir, nasıl yenir?

Goldilock nedir, nasıl yenir?

Goldilocks ekonomisi çok sıcak ya da çok soğuk değil, popüler çocuk hikayesi Goldilocks ve Üç Ayı’dan bir satır çalmak gerekirse tam olarak uygun demek.

Terim, bir ekonomik sistem için ideal bir durumu tanımlar. Bu mükemmel durumda tam istihdam, ekonomik istikrar ve istikrarlı büyüme vardır. Ekonomi büyük bir oranda genişlemiyor veya daralmıyor. Dolayısıyla Goldilocks ekonomisi, durgunluğu önleyecek kadar istikrarlı bir ekonomik büyüme ile yeterince sıcaktır; ancak büyüme onu enflasyonist bir duruma itecek kadar sıcak değil.

İran’dan İsrail’e Hızlı Uyarı

İran-İsrail gerginliğinin sürmesi, piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor.

İran Dışişleri Bakanı Amir Abdullahiyan, İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Abdullahiyan, İran’ın İsrail’e saldırısını Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51. maddesi çerçevesinde “meşru müdafaa” olarak değerlendirdiğini ve bölgedeki krizlerin nedeni olarak İsrail’in politikalarını işaret etti.

Abdullahiyan, İngiltere’nin Gazze’de yaşananlar karşısında İsrail’e desteğini sürdürmesi ve İran’ın meşru müdafaa hakkına tepki göstermesini “şaşırtıcı” olarak nitelendirildi.

İran Dışişleri Bakanı, İsrail’in İran topraklarına saldırı düzenlemesi durumunda İran’ın “süratli, daha güçlü ve daha kapsamlı” şekilde yanıt vereceğini belirtti. Cameron, İran’ın askeri saldırılarının endişe verici olduğunu belirtti ve İsrail’in bu saldırılara karşılık vermemesini umduğunu ifade etti.

PİYASALAR

Kriptolar

Ortadoğu’daki gerilim piyasalar üzerinde stres yaratmaya devam ediyor. Hafta sonu İran’ın misillemesi ile gözler İsrail’e çevrilmişti. İsrail cephesinden gelen açıklamaların gerilimi düşürücü yönde olmaması kripto paraları baskılamaya devam ediyor.

Gün içinde 67.000 dolar denemesi yapan Bitcoin, İsrail cephesinden gelen açıklamalarla tekrar düşüşe geçti ve 62.300 dolar seviyesine kadar geriledi.

Detaylı bilgi için Aytekin Çetinkaya’nın Siyasi Gerilim Gölgesinde Bitcoin yazısını okuyabilirsiniz.

ABD Perakende verilerinden faiz artışına ket

ABD’de perakende satışlar, Mart ayında beklentileri aştı.

ABD perakende satışları, online perakendecilerin gelirlerindeki artışın etkisiyle Mart ayında beklenenden daha fazla arttı.

Ticaret Bakanlığı Nüfus Sayım Bürosu verilerine göre, perakende satışlar Mart ayında %0.7 arttı. Şubat ayı perakende satış verisi %0,6 da %0,9’a revize edildi.

Ekonomistler, perakende satışların Mart ayında %0,3 artacağını tahmin ediyordu.

GÜNDEMDEN KISA KISA

İşsizlik Oranları ve Bütçe Dengesi Açıklandı

2024 yılında bütçe giderleri önceki yıla göre %105,9 oranında arttı, faiz hariç giderler ise %101,3 oranında arttı. Bütçe gelirleri önceki yıla göre %106 oranında arttı. Vergi gelirleri %113 oranında artış gösterdi. Mart ayında bütçe giderleri önceki yıla göre %107,4 oranında arttı. Faiz hariç giderler %114 oranında arttı. Bütçe gelirleri %68,7 oranında arttı, ve vergi gelirleri ise %111,7 oranında arttı. Merkezi Yönetim bütçe dengesi Mart’ta 209,0 milyar TL açık verdi.

Gıda Fiyatlarında Dünyadan Ayrışıyoruz

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Gökhan Özertan, Prof.Dr.Hasan Tekgüç, ve Ass.Prof.Serkan Demirkılıç Türkiye ve FAO gıda fiyat endekslerinin zaman içinde karşılaştırılarak yurt içi ve uluslararası tarım piyasaları arasındaki bağlantıları inceledikleri çalışmada, tüketici fiyatları ve döviz kuru etkileri dikkate alındığında Türkiye’de yurt içi tarım fiyatlarının 2003-2020 yılları arasında reel anlamda küresel fiyatlardan daha hızlı artmadığını ortaya koyuyor.

Bu durum ithal girdiye dayalı ülkelerde döviz kurlarının yurt içi fiyatlar üzerindeki önemli etkisini göstermekte.

Bunun yanı sıra tedarik zinciri verimliliğinin, yerel ve uluslararası faktörlerin ve ticaretin gıda fiyatlarını şekillendirmedeki rolü vurgulanıyor.

Ayrıca, belirli gıda ürünlerinin erken uyarı işaretleri açısından izlenmesi, düzenleyici mekanizmaların uygulanması ve tarımda uzun vadeli yapısal reformların değerlendirilmesi gibi artan gıda fiyatlarına yönelik potansiyel politika düzenlemeleri öneriliyor.

Reel anlamda fiyat ayrışması ise 2022’nin ilk çeyreğinde FAO Küresel Gıda Fiyat Endeksinin eğiminin negatife dönmesi ve Türkiye’de reel gıda fiyatlarının artmasıyla beraber başlıyor.

Citi Altın Raporu

Citi Research analistleri altının ABD faiz oranlarından ve dolardan ayrışmasını, güçlü fiziksel tüketim ve merkez bankalarının alımları gibi faktörlerin piyasayı desteklediğini belirtiyor. Citi Research analistleri, altının önümüzdeki 6-18 ay içinde ons başına 3.000 dolara yükselebileceğini tahmin ediyor.

Rus Metaline Yaptırım

Birleşik Krallık ve ABD hükümetleri, Rusya’nın yeni alüminyum, nikel ve bakır tedariklerinin Londra Metal Borsası (LME) ve Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) ticaretini etkili bir şekilde yasaklayan yaptırımlar uyguladı. LME, 13 Nisan’dan sonra üretilen Rus metalinin depolarında depolanmasına izin vermeyecek. Ancak bu tarihten önce üretilen Rus metalleri hâlâ depolanabilecek ancak ayrı olarak sınıflandırılacaktır. Yaptırımların, dünya alüminyumunun %6’sını, bakırın %4’ünü ve yüksek saflıkta nikelin %11’ini oluşturan Rusya’nın üretici olarak oynadığı önemli rol nedeniyle piyasayı sıkılaştırması bekleniyor.

Çin’de Üretim Yüksek İç Talep Zayıf

MSCI Türkiye ETF’i

EURUSD Paritesi İhracatçıyı Zorluyor

IMF’in 2023 yılında yayımladığı rapora göre, dünyada güçlü dolar gelişmekte olan ülkelerin ekonomisini gelişmiş ülkelere göre daha fazla etkiliyor.

BSFinans Olarak İFW’deyiz

Küresel ve ulusal dijital finans ekosistemini buluşturacak İstanbul Fintech Week (IFW’24) 16 Nisan itibariyle başlıyor.

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşinci kez düzenlenecek IFW’24, “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan’da Fişekhane’de gerçekleşiyor.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

Read Now

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.