Siyasi Gerilim Gölgesinde Bitcoin

0
134

Ortadoğu’daki gerilim piyasalar üzerinde stres yaratmaya devam ediyor. Hafta sonu İran’ın misillemesi ile gözler İsrail’e çevrilmişti. İsrail cephesinden gelen açıklamaların gerilimi düşürücü yönde olmaması kripto paraları baskılamaya devam ediyor.

Gün içinde 67.000 dolar denemesi yapan Bitcoin, İsrail cephesinden gelen açıklamalarla tekrar düşüşe geçti ve 62.300 dolar seviyesine kadar geriledi.

Asya’dan İyi Haber

Hong Kong Bitcoin Spot ETF’leri onayladı. Bir süredir beklenen haber kesinlik kazandı ve artık Uzak Doğu’da da işlem gören onaylı bir Bitcoin Spot ETF’i var. Bu ETF’lerin ABD’deki muadilleri kadar büyük bir etki yaratması beklenmiyor olsa da Bitcoin’in adaptasyonunu artıracağı kesin.

Teknik Görünüm

Bitcoin’de 59-60.000 dolar desteği hala aktif. O bölgenin kırılması durumunda düşüşler derinleşip bizi 50-52.000 dolar seviyesine kadar taşıyabilir.

Yükseliş görebilmemiz için ise öncelikle 66.350 dolar üzerinde bir 4 saatlik mum kapanışı bekleyeceğiz.

Zincir Üstü (On-Chain) Veriler Ne Gösteriyor?

Kısa vadeli (155 gün ve daha az) yatırımcıların maliyet seviyesi 59.000 dolardan geçiyor. Önceki döngülerde bunun bir destek olarak çalıştığını görmüştük.

Glassnode’un düzeltme analizine baktığımızda ise Bitcoin’in önceki döngülerde yaptığı derin düzeltmeleri bu döngüde henüz yapmadığını görüyoruz. Özellikle 2017 boğasında Bitcoin’in birkaç kez 25%’lik düzeltme yaptığını görmüştük. Bu döngüde 25%’lik bir düzeltme bizi 55.000 dolarlara kadar götürebilir.

Aylık Getiriler

Aylık gertirilere baktığımızda, Bitcoin’in tarihinde ilk kez 7 ay üst üste artış ile kapattığını görüyoruz. Bu serinin nisan ayında son bulması olası görünüyor. Önceki yarılanma (halving) senelerine baktığımızda ise, yarılanma yıllarının 4 ayını düşüş, 8 ayını yükselişle kapattığını görüyoruz.

Sonuç olarak, 2023 Eylül’den beri soluksuz yükselen bir Bitcoin’den bahsediyoruz ve bir yerde düzeltme gelmesi son derece normal. Siyasi ya da ekonomik risklerin şiddetine göre düzeltmeler de derin ya da sınırlı olacaktır. Bitcoin daha önceki döngülerde 60%’lara varan düzeltmelerden bile büyük yükselişlerle dönebilmişti. Kısa/orta vadede riskler var olsa da uzun vadede Bitcoin’in hikayesi güçlü kalmaya devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz