Ralinizi nasıl alırsınız? Faizli mi Faizsiz mi?

0
223

Bu hafta birçok ülkenin para politikası kurulları toplandı ve toplanmaya da devam ediyor. Japonya, ABD, Brezilya’nın da dahil olduğu pek çok ülkenin Merkez Bankaları faiz kararını açıklarken piyasalar da bu kararlara ve toplantı notlarındaki önemli başlıklara göre hareket ediyor. Salı günü Japonya, çarsamba günü ise Amerika Birleşik Devletleri (FED) Faiz kararlarını açıkladı. Bugün de Turkiye saatiye 14.00 de TCMB faiz kararı ve Para Piyasası Kurulu notları açıklanacak.

Son zamanlarda faizin artırılmasına yönelik beklentiler artsa da faizin sabit tutulacagina yonelik beklentiler de hayli güçlü. Bugun bu karar açıklanırken sizler de canlı yayından Artunckocabalkantv den yayınımızı izleyebilirsiniz.

FED Faiz Kararı ve Toplantı Notları

FED beklendiği üzere faizi sabit bıraktı. Beklenti bu yönde olsa da asıl merak edilen noktalar 2024 yılı için kac defa faiz artırılacağını on gördükleri dot plotun kac defa faiz düşürümünü on gördüğü ve piyasaya karşı şahin mi yoksa güvercin mi mesaj verilecegiydi. Toplantida dikkat ceken basliklar su sekilde:

  1. Faiz oranlarının çok hızlı düşürülmesi enflasyondaki ilerlemeyi tersine çevirebilir
  2. Faiz oranları şu anda muhtemelen zirvede
  3. İşgücü piyasasındaki beklenmeyen zayıflık bir tepkiyi gerektirebilir
  4. Gerektiğinde oranları daha uzun süre yüksek tutmaya hazırız
  5. Enflasyonun %2’ye doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güvene ihtiyaç var
  6. Enflasyonla mücadele henüz bitmedi.

FEDin bu soylemlerinin ardından piyasa dot plotun 3u isaret etmesini temel gosterge olarak algıladı ve piyasayı korkuyan 2 düşüş senaryosunun ihtimali azaldi. Beklenti verilerinin güncellenmesiyle beraber FED 2024 yılında daha güvercin bir tablo çizdi.

Maviden Haber Var!

BSFinans Editörlerinde Serkan Aslan’ın, Mavi CEO’sunun da katıldığı toplantıdan derlediği notlar şu şekilde:
Mavi Giyim, sektördeki 33. yılını kutlarken, CEO Cüneyt Yavuz’un 16 yıllık deneyimiyle şirketin başarı hikayesini bir kez daha ön plana çıkarıyor. Ocak sonu itibarıyla tamamlanan bilanço dönemi ve şirketin yüzde 70 oranında halka açık oluşu, Mavi Giyim’in finansal şeffaflığını ve yatırımcılarla olan güçlü bağını vurguluyor.

FED’in kararıyla beraber piyasalar yükselişe geçti. Günün dikkat ceken ürünleri ve hareketleri aşağıdaki gibi:

ABD Piyasaları

FED Kararı’ndan sonra S&P 500 %0,93 artışla $520, NASDAQ %1,19 artışla $443 ve Dow Jones ise %1,05 artışla $395 seviyesine yükseldi.

Altın

Altının ons fiyatı $2150 $2170 bandında uzun süre seyrettikten sonra sonra FED Faiz Kararı ile bu bandı kırdı ve psikoljik sınır olan $2200 barajının hemen üstüne yükseldi.

ABD Tahviller

ABD 10 Yıllık Tahvilleri

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri kritik eşik olan 4.30lu sevilerden uzaklaşarak piyasaları rahatlattı. 4.25li seviyelere gelen tahvil faizleri bugün açıklanacak olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Verisiyle net yönünün tayin edebilir.

ABD 30 Yıllık Tahvilleri

ABD 30 Yıllık Tahvil Faizleri de aynı şekilde kritik 4.50 seviyesinden uzaklaştı. Yine aynı şekilde faiz verileri İşsizlik Haklarından YArarlanma Verilerine dönmüş durumda.

BIST

Borsa Istanbul artık PPK Faiz Kararını bekliyor. Geçtiğimiz güne hafif yükselişle başkayan BIST bir ara 9000 sınırını da aşsa da bu seviyenin üstünde kalamadı. 9000 seviyesinin hemen altında 8955 seviyesinde olan BIST gün sonunda %0,29 artışla günü noktaladı.

Kripto

FED Kararı’nın ardından yayılan pozitif dalga Kripto’ya da yansıdı. Hafta içinde $61.000a kadar gerileyen BTC, tekrar yükselişe geçti $69000lu seviyelere yaklaştı. Tekrar dengelenerek $66000 seviyelerine gerileyen Bitcoin ile ilgili daha detaylı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Onat Tütüncüler’in BTC ile ilgili detaylı analizi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz