fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarMavi Giyim`den 3 Yıllık...

Mavi Giyim`den 3 Yıllık Yeni Hamle

Mavi Giyim, 3 yıllık büyüme planlarını duyurdu.

Sektördeki 33. yılını kutlayan Mavi Giyim’in CEO’su Cüneyt Yavuz, basın toplantısıyla şirketin hedeflerini açıkladı.

Ocak sonu itibarıyla tamamlanan bilanço dönemi ve şirketin yüzde 70 oranında halka açık oluşu, Mavi Giyim’in finansal şeffaflığını ve yatırımcılarla olan güçlü bağını vurguluyor. CEO Yavuz, enflasyon muhasebesinin mevcut ekonomik koşullarda bazı zorluklara yol açtığını belirtirken, geçtiğimiz yılın zorluklarla dolu olduğunu ancak şirketin bu zorlukların üstesinden gelmeyi başardığını ifade etti. “Geçen seneler çok zordu ancak 3-6 aylık periyotlarla şirketi yönettik,” diyerek, Mavi Giyim’in esnek ve dinamik yönetim anlayışını öne çıkarıyor.

Önümüzdeki üç yıl içinde büyük projelere imza atmayı hedefleyen Mavi Giyim, son birkaç yılda gösterdiği hızlı büyüme ile sektördeki yerini sağlamlaştırıyor. Müşteri odaklı yaklaşımı, çevreye duyarlı ve kaliteli ürün anlayışı ile marka değerini artırıyor. “Sürdürülebilir Mavi” vizyonu altında, çevre dostu üretim süreçlerine yatırım yaparak, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefinde olduklarını belirtiyor.

Mavi NEXT stratejisiyle perakende, online, yeni lojistik sistemleri ve teknolojiye yatırım yapacak

“Hedefimiz milyar dolarlık bir şirket olma yolunda Mavi’nin büyüme potansiyellerini açığa çıkarmak ve dünyaca ünlü moda markaları ile birlikte şampiyonlar liginde yer almak” ifadesini kullanan Yavuz, Mavi NEXT stratejisinin temelini, “Mükemmellik tutkumuz, büyüme odaklılığımız, sürdürülebilir kültür ve ekosistemimiz” şeklinde özetledi. Perakende başta olmak üzere online, yeni lojistik sistemleri ve teknolojiye yatırım yapacaklarını, Kuzey Amerika ve Almanya öncelikli olmak üzere globalde yeni hedeflerini hayata geçireceklerini açıkladı.

E-ticarete olan yoğun ilgi, Mavi Giyim’in iş modelinde önemli bir dönüşümün sinyallerini veriyor. CEO Yavuz, “Bütün iş e-ticarete dönse daha karlı hale gelebiliriz,” diyerek, dijital dönüşümün şirketin gelecekteki karlılığı üzerindeki potansiyel etkisine dikkat çekiyor. Mavi Giyim, müşterilerin güvenini kazanmış durumda; fiyat ve kalite anlamında yüksek beklentilere cevap veriyor ve indirim yapmadan ürünlerini satma başarısını gösteriyor. Ürünlerin tamamının satılması, israfın önlenmesi ve doğru planlama, şirketin finansal başarısının temel taşlarını oluşturuyor.

Türkiye ile Birlikte Büyüyeceğiz!

Mavi Giyim, jean kategorisinde sektörün öncü markaları arasında yer almanın ötesinde, adeta bu alanda bir ikon haline gelmiş durumda. CEO Cüneyt Yavuz, markanın erkek giyiminde Türkiye`nin en büyük ikinci markası olduğunu vurgulayarak, Türkiye pazarının büyüme potansiyeline dikkat çekiyor. “Jean denilince ilk akla gelen marka biziz ve başka jean markası denilince de yine biz akla geliyoruz. Türkiye ile birlikte büyüyeceğiz ve başarılarımızı Türk halkıyla birlikte inşa edeceğiz,” diyerek, markanın Türkiye’deki büyüme stratejisine olan inancını paylaşıyor.

Teknolojinin öncüsü olarak, Mavi Giyim, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi yenilikçi teknolojilerden yararlanma planlarını açıkladı. Mavi`nin 2023 yılında bir önceki yıla göre %12 artışla toplam 14 milyon jean sattığını açıkladı. Dijital mecralar üzerinden trend analizleri yaparak tasarım süreçlerini bu verilere göre şekillendireceklerini belirten Yavuz, “Tasarımdan rafa yeni bir vizyonumuz var. Veri altyapımız bu yenilikler için çok önemli,” diyerek dijital dönüşümün şirket stratejilerindeki merkezi rolünü ortaya koyuyor. Mavi’nin her 2 saniyede bir jean satabilme başarısı ve her kişiye her kalıba uygun ürünleriyle adeta terzi işi bir kalite sunması, markanın ürün çeşitliliği ve kalitesine dair güçlü bir mesaj veriyor.

15 yeni mağaza, 10 mağazada metrekare büyümesi

Gelirlerinin %68’ini perakendeden elde eden Mavi’nin yatırım planları içinde bu alanda büyüme var: “Geçtiğimiz yıl perakendede toplam 175 bin metrekareye ulaştık. Perakende bizim en güçlü kasımız. Türkiye’de hazır giyim perakendesinin büyümeye devam edeceğini düşünüyor, yatırım kararlarımızı buna göre şekillendiriyoruz. 15 yeni mağaza açacak ve mevcut mağazalarımızın 10 tanesini büyüteceğiz. Yeni mağaza konsepti ve deneyimlere yatırım yapacağız.”

“Dünya jean üretiminin merkezi Türkiye”

Toplam ürün kategorilerinde %86 yerel tedarik oranına sahip olan Mavi’nin jean’leri ise %100 Türk üreticilerden. Türkiye’nin denimde dünyanın merkezi olduğunu ifade eden Yavuz, “Mavi her zaman iş ortaklarıyla büyüyen bir şirket oldu. Türkiye’nin üretim gücü ve kalitesine güvenimiz sonsuz. Tedarikçimizle birlikte, sadece Mavi’nin geleceğine değil, aslında Türkiye’ye yatırım yapıyoruz” dedi.

“Mavi App sayesinde 7/24 açık 5,7 milyon dükkanımız var”

“Online trafiğimiz sürekli artıyor. Mavi.com en büyük mağazamız. Mavi App sayesinde 7/24 açık 5,7 milyon dükkanımız var” diyen Cüneyt Yavuz “Online’a özel ürünler, 2 saatte teslimat gibi özel hizmetler, deneyim anlamında sürekli yatırımlar ve omnichannel uygulamalarıyla şirket cirosuna önemli katkı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

CDP Global A listesine giren ilk ve tek Türk hazır giyim şirketi

Mavi, İklim Değişikliği ve Su Güvenliği raporlarıyla, dünyanın en büyük çevre raporlama platformu CDP’nin (Carbon Disclosure Project) Global A listesine çift A notuyla girebilen ilk ve tek Türk hazır giyim şirketi oldu. “Global iklim liderleri arasındaki yerimizi sağlamlaştırdık” diyen Yavuz’un aktardığı bilgiye göre Mavi, 2030 yılında tüm denim koleksiyonunu doğa dostu All Blue ürünlerinden oluşturmayı hedefliyor.

Kuzey Amerika`ya Güveniyoruz.

Genç tüketicilerin dikkatini çekmek adına ceket ve mont gibi yeni ürün kategorilerine odaklanan Mavi, gençlerin gardırobunda yer edinme peşinde. Ayrıca, bu sene 1,3 milyon kişiyi Kartuş Kart sahibi yaparak müşteri sadakatini artırma konusunda önemli bir başarı elde ettiğini duyuruyor. Şirket yönetiminde kadın oranını %50’ye çıkarma hedefiyle cinsiyet eşitliğine verdiği önemi gösteriyor. Sahada aktif bir CEO olan Yavuz, bu yaklaşımıyla şirketin her seviyesinde etkili bir liderlik sergiliyor.

Mavi Giyim’in basın toplantısında CEO Cüneyt Yavuz, katılımcılardan gelen sorulara önemli açıklamalarda bulundu. Şirketin satın alma planı olmadığını belirterek, ekonomik ve nakit gücünün yüksek olduğunu vurguladı. Yavuz, Kuzey Amerika’da güçlendirmeyi hedefledikleri birkaç marka üzerine odaklandıklarını ifade ederek, bu bölgedeki operasyonları güçlendirebilirlerse, başarıları Türkiye’ye taşıyabileceklerinin altını çizdi. Kuzey Amerika operasyonlarının başında güvendikleri bir CEO’nun olduğunu belirten Yavuz, Çin ve Hindistan pazarlarıyla ilgili somut bir planlarının olmadığını açıkladı. Hükümetin tekstil sektörüne Exim bank kredileri ve ucuz kredilerle destek olacağını düşündüklerini söyleyerek, işçi maliyetlerinin yüksekliğine rağmen sektörün destekleneceği konusunda iyimser bir görüş bildirdi.

Marjlarımız Market Perakendecisine Göre Yüksek!

Yavuz, Mavi Giyim’in sıkı para politikası ile alakalı sorularına da cevap verdi. Markanın market perakendecileriyle kıyaslanmaması gerektiğini, çünkü Mavi’nin marjlarının %48 gibi oldukça yüksek olduğunu belirtti. Ürünlerini çok iyi fiyata sunduklarını ve müşteri kitlesinin sadık olduğunu ifade etti. Toplam kart üyesinin 7 milyon olduğunu vurgulayarak, doğru iş yapmanın ve geniş müşteri potansiyelini korumanın önemine değindi. İşler büyüdükçe müşteri sayısının da arttığını, sıkı para politikası gibi zorluklara rağmen her zaman zorlukların üstesinden geldiklerini ve Türkiye’nin markası olarak ayakta kaldıklarını anlattı.

Şirketin satın alma planının olmadığını, ancak ekonomik ve nakit gücünün yüksek olduğunu belirterek, Mavi’nin güçlü finansal yapısına vurgu yaptı. Özellikle Kuzey Amerika pazarında mevcut markaları güçlendirme hedeflerinin altını çizdi ve bu bölgede başarı sağlanması durumunda, elde edilecek kazanımların Türkiye’ye de taşınabileceğini ifade etti. Kuzey Amerika operasyonlarına güveninin tam olduğunu, ancak Çin ve Hindistan pazarlarıyla ilgili özel bir planlarının bulunmadığını dile getirdi. Hükümet desteklerinin ve Exim bank kredilerinin, yüksek işçilik maliyetlerine rağmen tekstil sektörüne önemli katkılar sağlayacağına inandıklarını belirtti.

Yavuz, güçlü nakit pozisyonlarını teknoloji yatırımlarında, perakende büyümesinde ve finansman desteğinde kullanacaklarını, tedarikçilere destek olacaklarını açıkladı. Türk Lirası’nda güçlü bir duruş sergileyerek, dövizle işleri olmadığını, satış adetlerine odaklandıklarını ve tüm döviz açıklarını hedge ettiklerini belirtti. Rusya pazarıyla ilgili olarak ise operasyonel ya da nakit transferlerinde sıkıntı yaşamadıklarını, ancak mevcut durumda büyümeyi durdurarak “bekle ve gör” politikası izlediklerini, bu süreçte karlılıklarının arttığını ve ambargo riskine karşı tedbirli olduklarını ifade etti.

Yenilenebilir Enerji Yatırımı Kapıda!

Yavuz, 2030’a kadar olan süreçte yenilenebilir enerji hatlarına bağlanmanın şirket için önemli önceliklerinden olduğunu belirtiyor. Bu vizyonun bir parçası olarak, güneş enerjisi santrali yatırımı gibi yenilenebilir enerji projelerine yatırım yapmayı planladıklarını ve ürettikleri enerjiyi daha sonra mahsuplaşma yoluyla kullanacaklarını ifade ediyor.

Mavi Giyim, çevresel etkisini azaltma konusundaki çabalarını sadece üretim süreçleriyle sınırlamıyor; operasyonel faaliyetlerinde de yeşil enerjiye geçiş yapıyor. Şirketin araç filosunu hibrit modellere dönüştürdüğünü ve önümüzdeki üç yıl içinde tamamen elektrikli araçlara geçmeyi hedeflediklerini açıklıyor. Bu adım, taşımacılık ve lojistik operasyonlarının çevresel ayak izini önemli ölçüde azaltacak bir gelişme.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Read Now

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.