fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarMehmet Şimşek Perşembe'yi İşaret...

Mehmet Şimşek Perşembe’yi İşaret Etti

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomideki son duruma ilişkin açıklamaları akıllara Perşembe günü yapılacak PPK toplantısını getirdi.

Bir televizyon kanalına konuşan Şimşek, genel KDV oranını artırmayacaklarını belirterek, enflasyonist yeni vergi olmayacağını söyledi.

Kurumlar vergisi ile gelir vergisinin de artmayacağını ifade eden Şimşek, vergi istisnaları, muafiyatleri ve indirim oranlarını yeniden gözden geçireceklerini açıkladı.

Enflasyonun yılın ikinci yarısından itibaren yıllık bazda düşmeye başlayacağına işaret eden Şimşek, “Bir program var. Sabırla ve kararlılıkla uygulayacağız ve bu program sonuç verecektir.” diye konuştu.

Enflasyon Temmuz 3’den itibaren düşmeye başlayacak. Çünkü çıktı açığı Temmuz’da eksiye dönüyor. Baz etkisi var. Para politikası gecikmeli çalışıyor.

Açıklamalarında “enflasyon konusunda kafalar karışık. Mart ayında Enflasyon Raporu açıklanacak, mayısa kadar yükselmeye devam edecek. Peki önemli olan 12 aylık enflasyon değil mi? Geçmiş 12 aylık enflasyonun yatırım kararlarında bir anlamı yok. Önemli olan gelecek 12 ay. Şimdi gelecek 12 ay piyasa yüzde 36,7 görüyor. Gelecek 24 ayda ise yüzde 20’li rakamları konuşuyoruz. İlave maliye politikasıyla birlikte belirsizlik bandı içerisinde olacağımıza inanıyorum. Olmayacağımıza inanırsak ilave tedbirler alırız. Bu da Merkez Bankasının uhdesinde olan bir konu” şeklinde ifadelere yermesi bu hafta Perşembe günü yapılacak olan PPK toplantısını işaret ediyor şeklinde algılandı.

Perşembe günü Mehmet Şimşek’in verdiği işaret ile Merkez Bankası’nın faizi artıma ihtimali artmış görünüyor. Esas merak edilen ise olası artışın kaç puan olacağı.

Bu hafta, veri yoğun bir hafta olarak göze çarparken takvimde öne çıkan gün ve tarihler aşağıda;

Bu hafta tüm dünyada Merkez Bankaları Konuşacak!

Merkez’de Kritik Hafta

2024 yılının üçüncü PPK toplantısı 21 Mart saat 14:00 da yapılacak.

Piyasaların beklentisi ne?

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 45’te sabit bırakılması yönünde oldu.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 45 ile yüzde 47,50 arasında yer aldı.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

Enflasyon beklentileri yükseldi

TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre politika faizine ilişkin cari ay sonuna yönelik beklenti yüzde 45,3 ay sonrası için ise yüzde 46,85 oldu. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi de yüzde 36,62’den yüzde 36,96’ya çıktı.

Ankete göre geçen ay yüzde 3,17 olan mart ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,43’e çıktı.

Piyasalar

Bist 100

Borsa İstanbul’da üst üste beş gündür devam eden düşüşün bu hafta devam edip etmeyeceği takip edilecek. Hafta sonu Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklamalar ile PPK kararının borsaya ne yönde etki yapacağı bir diğer merak konusu olurken, teknik olarak bakıldığında bir tepki yükselişi gelmezse 8.500 seviyesine kadar çekilme olabileceği değerlendiriliyor.

Bitcoin

Son aylarda ciddi bir çıkış yapan Bitcoin’de, geçtiğimiz hafta yükseliş hızı yavaşlamış görünüyor. Bitcoin’de aylık grafiğe baktığımızda ise 67.000 bin dolar direncinin geçilmesi durumunda yükselişin tekrar hız kazanabileceği ihtimali öne çıkıyor. Hikayenin devamını BTC’de Düzeltme Bitti Mi? yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Altın

Şubat ayı içinde başlayan yükselişini ve Mart ayının ilk yarısında da sürdüren altının ons fiyatı ABD’de ÜFE’nin beklentilerin üzerinde artarak, Fed’in faizleri yakın zamanda düşüreceği beklentisini zayıflatmasıyla hafif geri çekilmeyle 2.179 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Petrol Yükseliyor

Petrol fiyatları, Çin’den gelen makroekonomik verilerin beklentilerin üzerinde gelmesi ve Ukrayna’nın Rus rafinerilerine yönelik saldırılarının jeopolitik riskleri artırmasıyla yükseliş yaşadı. Brent petrol geçen hafta yüzde 4 yükselerek varil başına 86 dolara çıkarken, ABD ham petrolü 81 doların üzerinde.

ABD

Geçtiğimiz hafta salı günü açıklanan enflasyon verilerinin ve perşembe açıklanan üretici fiyat endekslerinin beklenti üzeri gelmesi piyasadaki moralleri bozdu. En büyük tepkiyi tahvil faizlerinde görürken ABD 10 Yıllık Tahvil Faizleri %4.30 seviyesini aştı, ABD 30 Yıllık Hazine Tahvil oranları ise %4,45 seviyesine yaklaştı.

Tahvil faizleri bu durumu kötü ve şahin fiyatlarken, ABD borsa endeksi bu kadar negatif fiyatlanmadı. NVDA, TSLA hisseleri düşerken, $MSFT tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Burada bizi düşündüren ABD tahvil faizleri bu kadar yükselmişken, ABD borsaları olumlu havayı koruyabilecek mi?
Yoksa ABD tahvillerinin bu kadar yükselmesinin ardında diğer bir neden olan Japonya mı var?

Japonya’da Faiz Artışı Beklentisi

Japonya uzun süredir -%0.1 faizle genişleyici politikalarını sürdürmeye devam ediyor. Piyasalar bu politikaların bir gün son bulacağını ve o günün de çok uzakta olmadığını düşünüyor. Japonya zaman zaman bu politikalardan döneceğinin sinyallerini verse de bunlar hep false alarm olarak sonuçlandı. Bu günlerde yine faiz artışı beklentisi oluşsa da Japonya’nın yakın zamanda yapılacak seçimlerden sonra faiz artışını gündemine alabileceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekiyor.

Öte yandan Goldman Sachs ise Japonya Merkez Bankası’nın bu haftaki Mart toplantısında 17 yıl aradan sonra ilk kez faiz oranlarını artırmasını bekliyor.

Çin

Çin, 2024’ün ilk iki ayında perakende satışlar ve sanayi üretimi beklenenden daha güçlü rakamlar bildirdi.

Perakende satışlar yüzde 5,5, sanayi üretimi ise yüzde 7 arttı; her ikisi de analistlerin beklentilerini aştı. Şehirlerdeki işsizlik oranı Şubat ayında yüzde 5,3 oldu.

Gündemden Kısa Kısa

2030’a kadar Putin’le Devam

Yüzde 74 katılımla gerçekleştirilen Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerini, sandık çıkış anketine göre oyların yüzde 87,8’ini alan mevcut başkan Vladimir Putin kazandı. Putin, resmi sonuçlar açıklandıktan sonra yemin edecek ve 5. kez Rusya Devlet Başkanlığı görevini yapacak.

Romanya emanet altınlarını geri istedi

Kredi Kartı kullanmanın maliyeti artıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesi sıkılaşma adımlarına devam ediyor. Banka son olarak kredi kartıyla nakit avans çekiminde faiz oranını yüzde 4.42’den yüzde 5’e yükseltti. Ayrıca ek hesap olarak da bilinen kredili mevduat hesaplarının (KMH) faizi de yüzde 5’e yükseldi.

Şirket tahvillerinin ihracı devam ediyor

Emeklilerin yaşam kalitesi düşmeye devam ediyor

Kakao fiyatlarını iklim vurdu

Küresel ısınmanın yol açtığı hava koşullarındaki ani değişiklikler, kakao üretimini olumsuz yönde etkiledi. Fiyatlar, $2.733/ton seviyesinden $8.119/ton seviyesine yükselerek neredeyse yüzde 200’lük bir artış gösterdi. Bu artışın temelinde, Fildişi Sahilleri ve Gana gibi dünyanın en büyük kakao üreticilerini etkileyen olumsuz hava koşulları yatıyor. Kakao konusun detayları Sütü Kakaosuz Mu İçeceğiz? yazımızda tüm detayları ile sizlerle.

Lezita’da Hintli çalışan iddiası

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Lezita Fabrikası’nda çalışan işçilerin greve gitmesinin ardından, sendika yetkilileri firmanın Hindistan’dan işçi getirdiğini açıkladı.

Lezita tarafından yapılan açıklamada hintli işçi iddiaları reddedilirken, grev sürecinden tamamen bağımsız olarak ve faaliyet gösterdiğimiz tüm dönemlerde yerel kaynakların yetmediği noktada üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü onaylı yabancı iş gücünü bir alternatif olarak değerlendirmekteyiz. Söz konusu uygulama, sektördeki diğer şirketlerin de iş gücü temin etmekte zorluk çekildiği durumlarda üretimin devamlılığını sağlamak üzere başvurduğu bir yöntemdir.”

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1...

Read Now

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...