fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelMısır Patlattı, Türkiye Hangi...

Mısır Patlattı, Türkiye Hangi Filmi İzliyor?

Mısır Merkez Bankası: Enflasyonla mücadele amacıyla mevduat faiz oranını %27,25’e yükseltti. Merkez Bankası, döviz kuruna müdahale etmeyeceğini belirtti ve bu açıklamanın ardından Mısır’ın ulusal para birimi yaklaşık %60 değer kaybetti.

IMF ile Yeni Kredi Anlaşması: Mısır, Aralık 2022’de imzalanan ve 3 milyar dolar değerindeki önceki kredi anlaşmasının yerine, ekonomik reform programı çerçevesinde IMF ile 8 milyar dolar tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı.

Basın Toplantısı ve Açıklamalar: Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli ve IMF heyeti başkanı Ivanna Vladkova Hollar, Kahire’de bir basın toplantısı düzenledi. Hollar, Gazze savaşı ve Süveyş Kanalı gelirlerindeki düşüş gibi faktörler nedeniyle kredi miktarının 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarıldığını açıkladı. Medbuli, hükümetin 5 ay süren görüşmeler sonucu IMF ile anlaşma imzaladığını belirtti.

Bermuda Emerging Market Üçgeni Arjantin, Mısır, Türkiye

Mısır Eurobond fiyatları gelişen piyasalarda en iyi performansı gösteriyor. Eurobond fiyatları son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Mısır’ın ekonomik istikrarını ve sürdürülebilir bir büyüme patikasına girme potansiyeli dikkat çekiyor. Diğer taraftan Arjantinde Macri’nin ekonomi ekibi, bütçe açığını azaltmaya ve kamu harcamalarını kontrol etmeye odaklanıyor. Hükümet, uluslararası para fonu (IMF) ile yeni bir anlaşma imzalamak için görüşmelere başladı. Tarımsal üretimde ve ihracatta artış bekleniyor.

Bej Kitap

FED’e göre 2024’ün başlarında ABD ekonomisi hafif bir hızlanma gösterdi ve yılın geri kalanında güçlü büyüme bekleniyor. Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun %2 hedefine doğru düşmeye devam etmesi halinde yılın ilerleyen dönemlerinde faiz indirimi olasılığının olduğunu belirtti. Raporda öne çıkanlar şöyle:

  • On iki bölgesel bankadan sekizi büyümenin arttığını bildirdi.
  • Tüketici harcamaları, kısmen kötü hava koşulları ve enflasyona bağlı fiyat artışları nedeniyle azaldı.
  • Artan kredi gecikmelerine rağmen hane halkı ve işletmelerin kredi itibarı güçlü kalmayı sürdürdü.
  • Enflasyon yavaşladı ancak işletmeler daha yüksek maliyetleri müşterilere aktarmakta zorlandı.
  • Enflasyon oranı, Haziran 2022’deki zirve noktası olan %9,1’den Ocak ayında %3,1’e geriledi.
  • İşgücü piyasası yumuşadı ve mütevazı ücret artışları ve çalışanların beklentileri tarihsel normlarla uyumlu hale gelerek şirketlerin işe alımını kolaylaştırdı.

Cumhuriyetçi aday adayı Nikki Haley yarıştan çekiliyor

ABD’de Kasım ayında yapılacak Başkanlık Seçimleri öncesinde milyonlarca seçmen ön seçimlerde oy kullandı. En çok eyalette, yani “Süper Salı” olarak bilinen 5 Mart’ta, Cumhuriyetçi Parti 15 eyalette, Demokrat Parti ise 16 eyalette ön seçimler gerçekleştirdi.

Seçimlerde, Başkan Biden ile eski Cumhuriyetçi Parti başkan adayı olan eski ABD Başkanı Donald Trump, zafer elde etti. Vermont’taki Cumhuriyetçi yarıştan galip çıkan Trump’ın rakibi Nikki Haley’in önümüzdeki saatlerde başkanlık yarışından çekileceği doğrulandı. Yazının devamını okumak için tıklayın.

Ramazan ayı boyunca et fiyatları sabitlendi

İstanbul Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği (İstanbul PERDER), Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK) ile protokol yaparak, ramazan ayı boyunca kırmızı et fiyatlarını sabitleme kararı aldı. Protokol çerçevesinde, İstanbul PERDER, ramazan boyunca dana kıymanın kilogram fiyatını 314 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatını ise 344 TL olarak belirledi. İstanbul PERDER, yerel perakende olarak üye zincir marketlerle birlikte, ramazan ayında et ürünlerini sabit fiyattan satışa sunmayı ve fırsatçılara izin vermeyeceğini açıkladı.

Tansiyon Hastalarının Düşmanı: Türkiye’deki Gıda Fiyatları

Uzun bir süredir Türkiye ekonomisi, enflasyonla mücadele etmeye çalışıyor. Ancak gıda fiyatlarındaki artış durmak bilmiyor. Özellikle zamlı maaşlarını yeni almaya başlayan asgari ücretli çalışanlar ve emekliler, bu durumun etkisi altında kalıyor. Alım güçleri giderek azalıyor ve vatandaşlar sürekli yükselen fiyatlardan dert yanıyor.

Son yıllarda gıda fiyatlarının artışında dünya’da yaşanan ve tüm ülkelere sirayet eden pandemi ve Rusya-Ukrayna arasında yaşanan sıcak savaşların kuşkusuz büyük bir payı vardı.

Ancak yaşanan küresel etkiler uzun bir süre önce sona erdi. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan verilere göre, dünya’da son iki yıldır gıda fiyatları aralıksız bir şekilde düşüyor. Buna karşın, Türkiye’de tam tersine etiketlerde her gün artış yaşanıyor. Yazının devamını okumak için tıklayın.

PİYASALAR

BİST

28 Ocak 2024’ten beri yaşanan yükseliş son 3 gündeki yüzde %4’ü aşan düşüşle birlikte son buldu.

KRİPTO

8 Şubat’tan bu yana aralıksız %55 değer kazanan Bitcoin, dün 59 bin dolara gerilemesinin ardından tekrar 66 bin doların üstünde fiyatlıyor.

https://bsfinans.com/2024/03/07/yatirimci-bitcoinini-satmiyor/

ALTIN

Altın rekor tazelemeye devam ediyor, haftaya güçlü pozitif başlayan XAUUSD perşembe günü itibariyle tüm zamanların en yükseği 2155 dolardan işlem görüyor. Teknik görünüme bakıldığı zaman haftalık kapanış 2070 dolar üzeri olması halinde trend yukarı yönlü devam diyor. 2070 dolar aşağısı kapanışta ise ilk desteğimiz 1893 dolarda.

Gündemden Kısa Kısa

Dünyanın en büyük yemlik tahıl ithalatçısı olan Çin, geçtiğimiz iki hafta içinde uluslararası pazarlardan 20 kargo mısır, sorgum ve arpa satın aldı. Bu hamle, fiyatlardaki önemli düşüşten kaynaklanıyor; Chicago’da mısır vadeli işlemleri, Brezilya ve ABD gibi önemli ihracatçılardan gelen bol miktardaki arz nedeniyle 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çin’den yapılan alımlar arasında Ukrayna ve ABD’den yapılan toplam 1,2 milyon tonu aşan sevkiyatlar da yer alıyor. Yeni mahsül ekimi öncesinde devletin artan stoklamasından kaynaklanan artan yurt içi fiyatlar, hayvancılık sektöründen, özellikle de kayıp yaşayan domuz yetiştiriciliğinden gelen zayıf taleple tezat oluşturuyor.

Vakıfbank, uluslararası bir banka ile 500 milyon dolar tutarında 3 yıl vadeli yeni bir fonlama işlemi gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu işlemle birlikte toplam yurt dışı fonlama tutarı 14 milyar dolara ulaştı ve toplam pasifler içindeki payı %15’e yükseldi


Son günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), artan döviz talebine karşı önlemler alırken, yabancı kurumlar da Dolar/TL kuru tahminlerini güncellemeye başladı. HSBC’nin analizine göre, Dolar/TL tahmini yukarı yönlü revize edilerek 2024 için 33’ten 36’ya yükseltildi.

Morgan Stanley, Türkiye’de Şubat ayı enflasyon verilerini değerlendirerek yıl sonu enflasyon tahminini %42,4’ten %43,6’ya revize etti. Güçlü iç talep, artan enflasyon ivmesi ve döviz rezervlerine yönelik baskının devam ettiğini ve bu nedenle daha fazla faiz artırımına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Kasım ve Aralık aylarında iki faiz indirimi yapılmasını bekleyen Morgan Stanley, beklentiyi 2025’in ilk çeyreğine revize etti.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

BİST, Dolar Bazlı Yükselişine Devam Ediyor

2 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

#AKBNK Aracı Kurum Raporları

Akbank T.A.Ş. için yayınlanan güncel aracı kurum raporlarını sayfamızdan bulabilirsiniz. Is-Yatirimİndir Alnus-Yatirim-1İndir Seker-Yatirim-1İndir

#KRDMD Aracı Kurum Raporları

Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. için yayınlanan güncel...

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

Read Now

BİST, Dolar Bazlı Yükselişine Devam Ediyor

2 Mayıs 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

#AKBNK Aracı Kurum Raporları

Akbank T.A.Ş. için yayınlanan güncel aracı kurum raporlarını sayfamızdan bulabilirsiniz. Is-Yatirimİndir Alnus-Yatirim-1İndir Seker-Yatirim-1İndir

#KRDMD Aracı Kurum Raporları

Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş. için yayınlanan güncel aracı kurum raporlarını sayfamızdan bulabilirsiniz. Yapi-Kredi-Yatirimİndir Seker-Yatirimİndir Alnus-Yatirimİndir

TERA Yatırım – #AEFES Raporu

Tera Yatırım'ın Anadolu Efes raporunu sayfamızda bulabilirsiniz. Tera_AEFES_Tr_240502_114842İndir

AK Yatırım – KRDMD Raporu

Ak Yatırım 02.05.2024 tarihli rapora sayfamızdan ulaşabilirsiniz. AK-Yatirim-KRDMDİndir

HSBC’den Otomotiv Sektörü Hakkında Yeni Rapor ve Hedef Fiyatlar

HSBC global araştırma birimi tarafından #BIST100'de yer alan otomotiv şirketleri hakkında 1 Mayıs tarihinde yeni bir rapor yayınlandı. Rapora göre fiyatlar aşağıdaki şekilde revize edildi: FROTO - Hedef Fiyat 1165TL'den 1370TL'ye revize edildi --> AL devam ediyor DOAS - Hedef Fiyat 320TL --> AL'dan TUT'a indirildi. TOASO - Hedef Fiyat 310TL-->...

İş Yatırım Yabancı Oranları – 02.05.2024

İş Yatırım'ın düzenlediği yabancı oranlarına ait raporu sayfamızda bulabilirsiniz. Gunluk-Yabanci_Raporu_02052024İndir

İş Yatırım KRDMD / UNLU Co. Tüpraş Rafineri Marj Verisi – Nisan 2024

02.05.2024 tarihinde yayınlanan raporları bu sayfada bulabilirsiniz. İş Yatırım #KARDEMİR - #KRDMD Raporu KRDMD_4C23_Kar-Analizi_020524-1İndir TÜPRAŞ - #TUPRS Nisan 2024 Rafineri Marj Verisi Tupras-RafineriMarj-Verisi-Nisan-2024-2İndir

FED Güvercin Piyasa Şahin

1 Mayıs, FED Toplantısı ve FED Kararının açıklandığı aynı zamanda Petrol Stokları, İş Açıkları gibi önemli verilerin açıklandığı yoğun bir gündü. FED Toplantısı detayları ve daha fazlası için

FED’in 1 Mayıs 2024 Faiz Kararı Metni

FED: "Son aylarda, yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydedilmemiştir."

Bitcoin destek arayışında

Mart'tan bu yana en düşük seviyelerine gerileyen Bitcoin, 60 bin doların üzerinde fiyatlıyor. 59 bin dolar desteğinden güç almış gibi gözüken Bitcoin'de düşüş sona ermiş olabilir mi? Hong Kong ETF'lerinin performansı ChinaAMC Bitcoin ETF'leri, ilk işlem gününde 123 milyon dolar büyüklüğünde fona ulaştı. https://twitter.com/EricBalchunas/status/1785300514457993331 FED öncesi piyasa kırmızı  https://twitter.com/berna_gulpinar/status/1785381963416617150 ETF'lerde son durum...

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.