fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarGayemiz Not Artırımı

Gayemiz Not Artırımı

Piyasalar, bugün açıklanması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye not değerlendirmesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca (TCMB) dün New York’ta düzenlenen Yatırımcı Günü‘nden gelecek haberleri bekliyor.

Moody’s, Türkiye not değerlendirmesini geçen aralık ayında pas geçmişti. Moody’s’in Türkiye için açıkladığı kredi notu, 2022 Ağustos’undan beri yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altı olan B3 seviyesinde, not görünümü ise durağanda bulunuyor.

Fitch Ratings, son olarak Eylül 2023’teki raporunda Türkiye’nin kredi notunu B olarak teyit etmiş, not görünümünü 2 yıl sonra negatiften durağana çekmişti.

Standard & Poor’s (S&P), geçen ay başındaki değerlendirmesinde Türkiye’nin kredi notunu B olarak teyit etmiş, kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirmişti.

Moody’s’in açıklamasından bir gün önceye denk gelen New York’taki Yatırımcı Günü’nde, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Blackrock, Vanguard, Fidelity, UBS, Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs gibi yatırım kurumlarının yönetici ve temsilcileriyle görüştü. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de toplantıya Türkiye’den çevrimiçi katıldı.

Her ne kadar ” acil döviz aranmadığı” ifade edilse de bu toplantının sonuçları, Türkiye’de ekonomi politikasını belirleyenler ile yabancı sermayenin gelmesini bekleyen piyasa oyuncularını yakından ilgilendiriyor gibi gözüküyor.

TCMB Başkanı Erkan: “Dezenflasyon hedefinde kararlıyız”

JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlenen toplantıda, TCMB Başkanı Erkan’ın Türkiye’de para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin sunumanda öne çıkan notlar şöyle:

“Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız.

Parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörüyoruz.

Enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlemlemekten memnuniyet duyuyoruz.

Türkiye’nin CDS’i mayıs ayında bulunduğu zirveye kıyasla yarıdan fazla gerileyerek sert bir düşüş gösterdi. Piyasanın işaret ettiği kur oynaklığı önemli ölçüde azaldı.”

“Rezervler, tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı”

Programımız etkili şekilde çalışıyor ancak sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar, işimiz bitmiş sayılmayacak.

Sadece 4 ay içerisinde TL mevduat 2 trilyon TL arttı, KKM hesapları 750 milyar TL azaldı, yabancı para mevduatı 3 milyar dolar azaldı. Böylece TL mevduatın payı yüzde 30’dan yüzde 40’a yükselirken, KKM’nin payı yüzde 20’nin altına düştü. Mevduat oranı, hane halkının tüketimi öne çekmekten uzaklaşarak, tasarruflarının reel değerini TL’de tutmaya yöneldiği bir seviyededir.

Rezervler, tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıktı.

Kasım-aralık dönemi boyunca 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi gerçekleşti.”

Şimşek: 2023’ü 8,8 Milyar Dolarlık Dış Finansmanla Kapattık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: “Uluslararası kuruluşlar, hükümet kuruluşları, ihracat kredi kuruluşları ve ticari kreditörlerden geçen yıl ülkedeki çeşitli sektörlere sağlanan kaynak 8,8 milyar dolara ulaştı. Sağlanan bu kaynaklar, hem Türkiye’ye hem de şeffaflık, tutarlılık, hesap verebilirlik ve öngörülebilirlik ilkelerini esas alan programımıza duyulan güvenin bir göstergesidir.” diye açıklamada bulundu.

Peki yabancı sermaye gelmeye başladı mı?

Naci Ağbal‘ın TCMB Başkanlığı görevinden alınmasıyla başlayan süreçte büyük ölçüde Türkiye’den çıkan yabancı yatırımcının dönmesi için sürdürülen çalışmaların sonuçlarına ilişkin dün iki veri gözümüze takıldı.

Ekonomist Hakan Kara‘nın TCMB verilerinde dayandırdığı paylaşımına göre, 2023’te yabancıların birikimli hisse senedi alımı, son iki aydaki toparlanmaya rağmen toplamda 1,7 milyar dolara ulaşabildi.

TCMB’nin açıkladığı Menkul Kıymet İstatistiklerine göre yurt dışında yerleşik kişilerin portföyündeki hisse senedi tutarı 299,7 milyon dolar, iç borçlanma senetleri ise 45,9 milyon dolar azaldı.

Petrolde yükseliş

ABD ve İngiliz savaş uçakları, Yemen’de birkaç kentte bazı noktalara yönelik hava saldırısı düzenledi.

Yemen’deki İran destekli Husiler, saldırılara yanıt olarak Kızıldeniz’de ABD-İngiliz savaş gemilerinin hedef alındığını duyurdu.

Bu gelişmelerle beraber petrol fiyatları, yüzde 2,5 arttı.

Husilerin, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz’deki seferlerini durdurma kararı almıştı. Ticaret gemilerinin Afrika’nın güneyinden geçmek zorunda kalmasıyla navlun fiyatlarında yüzde 50 artış gözlenmişti.

BİST

BİST 100 endeksi, dünü yüzde 0,28’lik artışla 7.895,96 puanda kapadı. Böylece endeks, sınırlı yükselse de bir gün kapanışında daha 3 Ekim’deki 8.547,39 puanlık rekor açılış seviyesinden itibaren çizilen düşüş trendi çizgisinin üstünde kaldı.

Yatırımcıları teknik anlamda umutlandıran bir diğer detay, endeks 100 günlük basit ortalama seviyelerini yeniden yakaladı.

Tüm bunlara rağmen borsada gözler, 8.000 puanı geçmek için öncelikle Moody’s notuna kilitlenmiş durumda.

YURT DIŞI PİYASALAR

Dün açıklanan ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE – CPI), beklenenden yüksek geldi. Yıllık TÜFE, yüzde 3,4’le beklentiden 0,2 puan fazla arttı. Böylece yıllık TÜFE, geçen eylülden bu yana ilk kez arttı.

Diğer açıklanan veri ise ABD işsizlik haklarından yararlanma başvurusu oldu. Başvuru sayısı, 210 binlik beklentiye karşın 202 bin açıklandı.

Bu verilere rağmen ABD borsaları, seans içinde düşüş gösterse de gün sonunda hemen hemen önceki günle aynı seviyelerden kapattı.

Bugün ABD Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE – PPI) açıklanacak. Geçen ay yıllık yüzde 0,9 ile beklentiye göre 0,1 puan daha düşük gelen ÜFE için bu ayki beklenti yüzde 1,3.

KRİPTO PARALAR

SEC‘in Bitcoin ETF onayı ile beklenen artış kısa sürdü.

Bitcoin, ETF’lerin piyasaya sürülmesiyle beraber kısa sürede 49 bin dolara yaklaşsa da kısa sürede 46 bin doların altına indi. Bitcoin, oynaklığa rağmen, şu anda da 46 bin dolar seviyelerinde.

Spot Bitcoin ETF’lerinin İlk Gününde 4,5 Milyar Dolarlık İşlem Hacmi

Spot Bitcoin ETF’leri, ilk işlem gününde toplam 4,5 milyar dolarlık işlem hacmine ulaştı. BlackRock, Grayscale ve Fidelity’nin ETF’leri en yüksek hacimleri kaydetti. Grayscale’in Bitcoin ETF’i, toplam hacmin yarısından fazlasını oluştururken, BlackRock ve Fidelity’nin ETF’leri de önemli bir işlem hacmi gerçekleştirdi.

Coinbase’in Bitcoin OTC(Tezgah Üstü) İşlem Hacmi 7,7 Milyar Dolara Ulaştı

CryptoQuant’a göre, Coinbase’in Bitcoin üzerinden gerçekleştirdiği tezgah üstü (OTC) işlem hacmi 7,7 milyar dolarla tarihin ikinci en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artış, ABD SEC tarafından bir spot BTC ETF’nin onaylanmasının ardından gerçekleşti. Aynı zamanda, kripto borsalarındaki günlük Bitcoin işlem hacmi 52 milyar dolarla şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştı.

Bitcoin Aç Gözlülüğünün Zirvesinde

Bitcoin için Korku ve Açgözlülük Endeksi, piyasanın duygusal durumunu anlamak için çeşitli veri kaynaklarından yararlanır. Bu endeks; Bitcoin’in volatilitesi, piyasa momentumu/hacmi, sosyal medya etkileşimleri, piyasa hakimiyeti ve Google Trends verilerini dikkate alarak hesaplanır. Her bir faktör, piyasanın korkulu mu yoksa açgözlü mü olduğunu gösteren genel bir gösterge oluşturmak için belirli bir yüzdelikle değerlendirilir. Bu endeks, yatırımcıların duyarlılığını ve piyasa eğilimlerini anlamak için kullanılır. Son 1 yılın zirvesi 76 seviyesine ulaştı.

TAHVİL

Türkiye tahvillerinde 10 yıllıklar yüzde 26,88, 5 yıllıklar yüzde 28,22 ve 2 yıllıklar yüzde 40,81 seviyesinden işlem görüyor. Türkiye 10 yıllık eurobondları ise yüzde 7,918 seviyesinden işlem görüyor.

Türkiye 2 yıllık tahvil grafiği

ABD tahvillerinde ise beklenti üstünde gerçekleşen TÜFE verisi sonrası dalgalı bir piyasa görüldü. 30 yıllık tahvil ihalesi sonrası alıcılı seyir ile devam eden ABD tahvillerinde 10 yıllıklar yüzde 3,96, 30 yıllıklar ise yüzde 4,183 seviyesinden işlem görüyor.

Kısa Kısa

KKM’de Düşüş Devam Ediyor

Kur Korumalı Mevduat toplamı geçen hafta 49,9 milyar TL düşüşle 2,57 trilyon TL oldu.

Kaçırılan Tüpraş Tankeri Türkiye’ye Petrol Taşıyordu!

Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli gemi ile olan iletişim Umman açıklarında saat 06:30 dolaylarında kesildi. Söz konusu gemi, Irak devlet petrol şirketi SOMO’dan satın alınan ve Basra Limanı’ndan Tüpraş rafinerisine ulaştırılmak üzere yola çıkan yaklaşık 140 bin ton ham petrol taşımaktaydı. Şirket tüm rafineri operasyonları planlandığı şekilde devam etmekte ve olayın rafineri operasyonlarına bir etkisi bulunmayacağını açıkladı.

Erdemir ve İsdemir 1000 Mw GES Kuracak!

OYAK Maden Metalürji CFO’su Serdar Başoğlu`nun açıklamalarına göre emisyonları %25 azaltmak için Erdemir ve İsdemir’de 2030 sonuna kadar 3 milyar dolar yatırım yapılacak. Erdemir ve İsdemir’in ham çelik kapasitesi 13 milyon tona çıkacak. Erdemir ve İsdemir, “Net Sıfır Yol Haritası” kapsamında 1000 Mw GES kuracağını da duyurdu.

Yayla Gıda`dan Büyük Geri Alım

11 Ocak 2024 tarihinde 13,29 – 13,64 fiyat aralığından (ortalama 13,447) 1.000.000 adet pay geri alınmıştır. İşlemin toplam tutarı 13.446.642 TL’dir.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Manşet

ExxonMobil ile dev LNG anlaşması https://twitter.com/altugozaslan/status/1784611938644672568 Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Read Now

Manşet

ExxonMobil ile dev LNG anlaşması https://twitter.com/altugozaslan/status/1784611938644672568 Türkiye, Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma hedefiyle, ABD enerji devi ExxonMobil ile milyarlarca dolarlık LNG(sıvılaştırılmış doğal gaz) alımı için görüşmelerde bulunuyor. İlk etapta, 2.5 milyon tonluk sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatı gerçekleşti. 1.1 milyar dolara mal olan bu alışverişin, Türkiye'nin yıllık doğalgaz ihtiyacının...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...