fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarParanın Dış Politika Sınavı

Paranın Dış Politika Sınavı

Türkiye Yurtdışı Operasyon Yapıyor

Türkiye, Avrupa ve Amerika’yla ilişkilerinin daha da güçleneceği beklentilerinin baskın olduğu bir dönemde yurtdışında önemli bir operasyon yapıyor. Operasyon iki NATO müttefiki arasında gerginliğe neden oldu.

Operasyon Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Ankara’da yapılan saldırıya ilişkin “2 teröristin Suriye’den geldikleri, burada eğitim gördükleri açıklığa kavuşmuştur. Irak ve Suriye’de PKK/YPG’ye ait olan bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin topyekün meşru hedefidir. Üçüncü tarafların ve şahısların PKK’lı ve YPG’li tesislerden uzak durmalarını tavsiye ediyorum” açıklamalarından sonra start almıştı.

Açıklamaların yapıldığı gün Bist’te zirveden sert bir geri çekilme görmüştük. O zamandan beridir de yurt dışı gelişmelere odaklı bir seyir görüyoruz.

Dün de bu bakımdan oldukça dalgalı hareketlere şahit olduk. Önceki günkü yine habere bağlı düşüşün ardından sabah nispeten toparlanma hareketleri vardı. Ardından önce Amerika Birleşik Devletlerinin Türk SİHA’sını düşürdüğü haberleri geldi; piyasalar haberle düştü. Ardından bu bilginin asılsız olduğu iddiaları ortaya çıktı; bu sefer de zirveye doğru tepki gördük. Akşam ise ABD Savunma Bakanlığından resmi açıklama geldi. ABD Türkiye’nin İnsansız Hava Aracını düşürdüğünü resmi olarak kabul etti. Bu kez de çekilme Viop akşam seansında çok sert bir biçimde yaşandı.

Sermaye En Ürkek Kuş

Durumu böylece özetledikten sonra serinkanlı olarak meseleyi nasıl değerlendirmek gerektiğine gelin birlikte bakalım.

Öncelikle mevzubahis ülkemizin çıkarları ise kalplerimizin Mehmetçikle bir attığını, terör örgütünün belini kıracak her türlü hareketin arkasında olduğumuzu söyleyelim. Fakat özellikle ekonomi yönetiminin dünyanın dört bir yanında fellik fellik para aradığı bugünlerde diplomaside yaşanacak gerilimler “para bulma” meselesinde zorluklara yol açabilir.

Sermaye için dünyanın en ürkek kuşu tabiri kullanılır. Risk, gerginlik ve belirsizliğin arttığı bugünlerde bize borç vermesini umduğumuz para sahipleri Türkiye’ye yatırım konusuna mesafeli bakacaklardır.

Nitekim geçen hafta Mehmet Şimşek’in Londra, Paris ve Marakeş’i kapsayan bir yatırımcı turuna çıkacağını okumuştuk. Hatta 4-5 Ekim’de Londra’da olacağı konuşuluyordu. Operasyon haberlerinin ardından olumlu bir gelişme yaşanmamış olacak ki medyada bu konuda hiçbir haber yer almadı.

Borsa

Bist’te testere piyasasına girmiş bulunuyoruz. Haber akışlarına göre aşağı yukarı hareketler görüyoruz. Piyasanın böyle haber akışlarına aşırı reaksiyon vermesi, malda olanların pek de kendilerini güvende hissetmediği (ki bu durum, yukarıda gidilecek alanın da ne kadar kısıtlı olduğunun bir belirtisi olarak da okunabilir), nakitte olanların da parayı koyacak alternatif bir yatırım aracı bulamadıklarının göstergesi.

Riskin arttığı ortamda hele faizlerde de eskiye nazaran daha iyi seviyeler görülmeye başlamışken kenara çekilip beklemek, alış için sabırla fırsat kollamak en doğrusu olabilir. Alış için hangi seviyelerin uygun olacağını ise zaman gösterecek. Bu açıdan yayınlarımızı takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

Teknik Görünüm

Aşağıda 8150-8200 önemli destekler. Endeks bu sevilere gerileyip de reaksiyon vermezse düşüşler hız kazanabilir.

Tepki gelirse ve 8200’lü seviyelerin üzerinde dengelenirsek 8400 üzerinde kalmak önem kazanacak. Böyle bir durumda 8600 ve 8750 hedeflerinin test edildiğini görebiliriz.

Dün Viop akşam seansında haber akışıyla birlikte yaşanan düşüşün bugün spot piyasada yansımalarını görebiliriz.

Haftalık kapanışın ardından Sadece Borsa kanalında Kürşad Bucak’la endeksi daha ayrıntılı olarak değerlendireceğiz. Kanalımıza üye olmayı, gelişmeleri ve yorumları kaçırmamak için bildirimleri açmayı unutmayın.

Yurtdışı

Hafta boyunca FED yetkilileri genelde şahin konuştu. Bugün ise nispeten daha yumuşak bir açıklama geldi. San Francisco Fed Başkanı Daly, “Fed’in faiz oranlarını daha fazla artırmasına gerek kalmayabilir” dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, hafta içinde ekonomik görünüm konusunda iyimser olduğunu söylemiş, bu da sert bir düşüş yaşayan borsalarda tepki hareketlerine yol açmıştı.

Dün ise bu tepki hareketlerinin sonlandığını gördük. ABD endeksleri günü hafif de olsa eksi kapattı.

Petrol haftanın kaybedeni. Brent’te 95 doların üzeri görüldükten sonra sert düşüşler yaşanarak 85 doların altını gördük. FED’in böylesine şahinleşmesinin altında yatan nedenlerden biri de petrolde görülen artışları dizginleme istediği olabilir. Petrolde yaşanan düşüşle birlikte yumuşama adımlarının gelip gelmeyeceğini göreceğiz. Belki de San Francisco Fed Başkanı Daly’nin açıklamalarına bu gözle bakabiliriz.

Altın tahvil faizlerindeki artışla geriliyor. Uzun vadeli altın yatırımı düşünenler için burası dip olabilir mi yoksa düşüşler devam mı edecek izlemeye devam edeceğiz. Altında yorumcularımız genel itibariyle orta vadeli yükseliş beklemediklerini söylüyorlar.

ABD Tarım Dışı İstihdam verisi 15:30’da açıklanacak. Ağustos ayında tarım dışı istihdam artışı 187 bin olarak açıklanmıştı. Eylül ayında ise istihdam artışının 170 bin olması bekleniyor.

Tarım dışı istihdam verisi önemli çünkü FED faiz artışında ısrarla verilere bağlı hareket edeceğini belirtiyor. Dolayısıyla verilerin beklentilerle uyumuna bağlı olarak piyasalarda hareketler görebiliriz.

Operasyonla Alakalı Yurtdışından Bazı Önemli Haber Başlıkları

https://www.foxnews.com/world/us-military-shoots-turkish-drone-down-coming-close-troops-syria

https://www.wsj.com/world/u-s-jet-shoots-down-turkish-drone-over-syria-21634844

https://www.reuters.com/world/turkish-officials-says-ground-operation-into-syria-an-option-after-bombing-2023-10-05/

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler...

Read Now

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ether ETF’lerine kırmızı ışık

Reuters'ın haberine göre, SEC ve ETF ihraç edecek kurumlar arasındaki görüşmeler pozitif değil. Bitcoin ETF'lerinin onay süreciyle karşılaştırıldığında, Ether tarafında çok fazla eksiklik görüyoruz. Bitcoin ETF'lerinin onaylanmadan haftalar önce başlayan ve olumlu sonuçlanan toplantıları, Ether ETF'leri tarafında görebilmiş değiliz. Bu durum, piyasada en azından bir erteleme beklentisi...

PPK’dan sonra gözler, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde

TCMB Para Politikası Kurulu 25 Nisan günü açıkladığı faiz kararında 1 hafta vadeli repo faiz (politika faizi) oranını piyasa beklentileri ile paralel sabit bıraktı. Karar sonrası açıklanan Para Politikası Kurulu metninde Mart ayında gerçekleşen sürpriz 500 baz puan faiz artışının gecikmeli etkilerinin ilerleyen dönemlerde görüleceğini söyleyerek faiz...

İstanbul Fintech Week’i 3.000’i Aşkın Profesyonel Takip Etti! 

Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği’nin (FINTR) desteğiyle, KOOP Ventures tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Türkiye’nin ilk ve en büyük küresel finans teknolojileri etkinliği’ İstanbul Fintech Week (IFW’24), “Yakınsama: Web2 ve Web3 Dünyaları Bir Araya Geliyor” temasıyla 16-17 Nisan 2024 tarihleri arasında İstanbul Fişekhane’de yapıldı.

Borsalar Düşüşte, ABD 10 Yıllıklar Yükselişte

25 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Ne Enflasyon Düştü Ne De Sermaye Geldi

ASO Başkanı Seyit Ardıç faiz politikasını eleştirdi. Yapılan sıkılaştırıcı hamlelerin çözüm getirmediğini belirten Ardıç, "Ne enflasyon düştü, ne de sermaye geldi" dedi. Dünkü Mehmet Şimşek çıkışı sonrasında 23 Nisan resepsiyonuna da katılmayan Bahçeli'nin sağlığıyla ilgili endişe verici söylentilerin yayılmasının üstüne MHP, X sayfasından, Bahçeli'nin videosunu yayınladı. Bugün Türkiye Saati ile saat 14.00da PPK toplantısı notları ve akabinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Faiz kararı açıklanacak.

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.