fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiHaftaya Yatırımcılar Ekonomik Takvimde...

Haftaya Yatırımcılar Ekonomik Takvimde Hangi Verileri Takip Etmeli?

Yeni haftada yatırımcıları oldukça yoğun bir ekonomik takvim bekliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Körfez ülkelerine yapacağı ziyaret ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı haftanın en önemli gündem maddesi.

Yurt içinde öne çıkan veriler konut fiyatları ve tüketici güven endeksi olacak.

Yurt dışında ABD New York Fed imalat endeksi, perakende satışlar, sanayi üretimi, konut başlangıçları, ikinci el konut satışları, Almanya üretici fiyatları, Çin GSYH, sanayi üretimi, perakende satışlar, Euro Bölgesi final tüketici fiyatları, İngiltere tüketici ve üretici fiyatları, perakende satışlar, Japonya tüketici fiyatları öne çıkan veriler olacak.

Çin Merkez Bankası (PBoC) faiz kararı da takvimde yer alıyor.

İşte gün gün sizin için derlediğimiz haftanın en önemli gündem maddeleri:


17 Temmuz Pazartesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) kapsayacak Körfez ülkeleri ziyareti Cidde’de start alacak.

Çin’den yılın ikinci çeyrek dönemine ilişkin GSYH ve kapasite kullanım oranları verileri ile Haziran ayındaki sanayi üretimi, konut satışları, perakende satışlar ve işsizlik oranı verileri gelecek. Çin’de ilk çeyrekte GSYH dönemsel yüzde 2,2, yıllık yüzde 4,5 büyüdü. En son sanayi üretiminde yüzde 3,5, konut satışlarında yüzde 11,9 ve perakende satışlarda yüzde 12,7 artış görüldü (05.00).

ABD’nin en önemli bölgesel endekslerinden New York imalat endeksi açıklanacak. Endeks en son sürpriz bir şekilde yükseldi ve -31,8 puandan 6,6 puana çıktı (15.30).


18 Temmuz Salı

Erdoğan salı günü Suudi Arabistan’dan rotayı Katar’a çevirecek. Katar-Türkiye İş Forumu 18 Temmuz’da Doha’da gerçekleşecek.

TCMB, konut fiyat endeksi rakamlarını duyuracak. Konut fiyatlarında en son artış hızı yavaşlasa da, yükseliş devam etti; fiyatlar aylık yüzde 4,3, yıllık yüzde 122,8 yukarı geldi (14.30).

ABD’de sanayi üretimi rakamları ve kapasite kullanım oranları açıklanacak. Ülkede sanayi üretimi en son yüzde 0,2 aşağı geldi. Kapasite kullanım oranlarında ise imalat sektörü en son yüzde 79,6 kapasiteyi gördü (16.15).


19 Temmuz Çarşamba

Erdoğan Körfez turu kapsamında Abu Dabi’de Katar-Türkiye iş forumuna katılacak.

Piyasalar güne İngiltere’den gelecek tüketici ve üretici fiyatları verileriyle başlayacak. Ülkede en son tüketici fiyatları aylık yüzde 0,7 artışla, yıllık piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 8,7’ye geldi. Üretici fiyatlarında ise girdi fiyatları aylık yüzde 1,5 düşerken, yıllık yüzde 0,5 arttı, çıktı fiyatları aylık yüzde 0,5 gerilerken, yıllık yüzde 2,9 yükseldi (09.00).

Günün önemli verilerinden biri de Euro Bölgesi final tüketici fiyatları olacak (12.00).

ABD Enerji Bakanlığı (DoE), petrol ve petrol ürünleri stokları verilerini açıklayacak. Veri petrol fiyatlarının seyri açısından oldukça önemli (17.30).


20 Temmuz Perşembe

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ortak hesaplanan tüketici güven endeksi açıklanacak. Endeks en son yüzde 6,5 düşüşle 85,1 seviyesine indi (10.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararını duyuracak. TCMB, bir önceki toplantısında faizi 650 baz puan artışla yüzde 15,00 seviyesine yükseltti. Açıklamada parasal sıkılaştırma sürecinin başladığı mesajı verildi. Ekonomistlerin medyan beklentisi faizin 500 baz puan artırılacağı ve yüzde 20,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oluştu (14.00).

TCMB para ve banka istatistikleri haftalık verileri yayımlanacak. TCMB haftalık bülteninde yurt dışı yerleşiklerin hareketleri, rezervler, parasal veriler ve yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu öncelikli olarak izlenecek (14.30).

Çin Merkez Bankası (PBoC) faiz kararını açıklayacak. PBoC, bir önceki toplantısında faizi 10 baz puan indirmişti (04.15).

Almanya’da üst üste 8 aydır düşüş gösteren üretici fiyatlarında yeni seyir takip edilecek. Üretici fiyatları en son aylık yüzde 1,4 düşüşle, yıllık yüzde 1,0 seviyesine geldi (09.00).


21 Temmuz Cuma

Japonya’nın enflasyon rakamları gelecek. Ülkede manşet ve gıda hariç çekirdek enflasyon en son yüzde 3,2 seviyesinde açıklandı (02.30).

Rusya Merkez Bankası(CBR), faiz kararını açıklayacak. CBR, son 5 toplantısında faiz oranında bir değişikliğe gitmedi (13.30).

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını...

Read Now

Borsalara Yüksek Miktarda Bitcoin Gönderildi

Gün içinde borsalara yüksek miktarda gönderilen Bitcoin'ler fiyatı 67.000 dolardan 63.500 dolara kadar çekti.

Toprak Kaymasının Gerçekleştiği Altın Madeninin Sahibine Dava Açıldı

13 Şubat günü Erzincan'da altın madeninde gerçekleşen toprak kayması sonrası 9 işçi kaybolmuş ve maden sahibi SSR Mining üretimi durdurduğunu açıklamıştı. Kaza ve üretimi durdurma kararı sonrası şirket hisseleri %50'den fazla değer kaybına uğramıştı. Bugün gelen habere göre 23-27 Şubat tarihleri arasında menkul kıymet sahtekarlığı iddasıyla olumsuz etkilenen...

XBANK Durmuyor, PPK’ye 1 Kala BİST Yükselişte

24 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin yön arayışında

153 bin 842 Bitcoin'e sahip Fidelity, kriptolar için orta vadeli bakışını pozitiften nötrale çevirdi. Bitcoin'in bir süre güçsüz bir görünüm içerisinde olabileceğine dair ipucu olabilir. Bitcoin'in güncel fiyatı 67 bin dolar. ETF'lerde son durum Boğa dönemi devam ediyor Yatırımcıların ortalama maliyetinin 59 bin dolara geldiğini görüyoruz. Boğa döneminde, ortalama maliyet...

Ekonomi İtibardan Tasarruf Bekliyor

İktidardan peş peşe gelen kamuda tasarruf açıklamaları, "Hala tasarrufa gidilmesi için ne bekleniyor?" sorusuna yanıt oldu.

Piyasalar ve Madenlerde Düşüş Durdu

23 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin’de Büyük Bir Hareket Geliyor Olabilir Mi?

Bitcoin'de ödül yarılanmasının da geçilmesiyle gözler fiyat hareketine çevrilmiş durumda. 73.750 dolar zirvesinden sonra düzeltme gören Bitcoin'de 59-60.000 dolar seviyesi şu ana kadar destek olarak çalıştı.

Bugün Mehmet Şimşek’in yerine kim geçecek ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23 Nisan için yayınladığı mesaj ekonomi dünyasında tartışmalara yol açtı. Bahçeli, açıklamasında "yerel halk" ifadesini kullanarak Türk milletini değersizleştiren bir zihniyete atıfta bulundu. İfadenin asıl hedefinin Mehmet Şimşek olduğu düşünülüyordu fakat , Bahçeli'nin asıl hedefinin CHP'nin Ankara ve İstanbul belediye başkanları Mansur...

Altın, Gümüş, BİST Düşerken De El Ele

22 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Barings, Hisse Senedi Almak İçin Fırsat Kolluyor

Varlık yönetimi şirketi Barings'in, yerli yatırımcının satışa geçmesi durumunda Borsa İstanbul'daki pozisyonunu artırmayı planladığı bildirildi.

KRİPTO YENİ HAFTAYA UMUTLU BAŞLIYOR

Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliği ile başlayan süreç, belki de en çok kripto yatırımcısını vurdu. İsrail, İran'ın gönderdiği drone ve füzeleri tek tek düşürürken, altcoin yatırımcısı her roketi cüzdanlarında hissetti.

Hamas Ziyareti, Piyasayı Nasıl Etkiler?

Hamas yetkililerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi, piyasayı nasıl etkiler? Son rehine anlaşmasını reddetmesi nedeniyle Katar'a yük haline geldiği ifade edilen Hamas'ın, "yer arayışı çerçevesinde" bu görüşmeyi gerçekleştirdiği ileri sürül