Euro-Dolar’ın seyri aşağı ama sertliği AB’nin cevabına bağlı

0
166

ABD yönetiminin AB, Kanada ve Meksika’nın çelik ve alüminyum ithal ürünlerine %25 ve %10 ek gümrük vergisi uygulamasına 1 Haziran itibariyle başlaması sonrasında Euro-Dolar paritesinin seyri ne olacak?

İtalya’da hükümet kurma ve başbakan seçiminde uzlaşıya varılamaması ile erken seçim kararının 1,15’e taşıdığı Euro-Dolar paritesi Salvini’nin başbakan olma ihtimali ile tekrar 1,16-1,17 aralığına yükseldi.

Kalıcı mı? Kuşkuluyuz. Çünkü,

Brexit ile başlayan süreç önemli. Uzun dönemde Euro karşıtı söylemler Euro’yu baskı altında tutmaya devam edecek.

Orta-kısa vadede ticaret savaşının etkileri Euro üzerinde baskı oluşturacak. ABD Başkanı Trump’ın gümrük vergilerini artıracağız söylemi bile AB’de beklentilerde zayıflığa sebep olmuştu. Uygulamaya başlanması ile ekonomik cephede AB ekonomisinin sınırlı etkileneceği hesaplanıyor (GSYH’de %0,1’lik azalış). Ancak asıl kritik konu AB-ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin nasıl şekilleneceği olacak. AB’nin kazan-kazan politikasından vazgeçip daha sert uygulamaları devreye sokarsa diplomatik kaos parite üzerinde sert dalgalanmalara sebep olabilir.

ABD’de enflasyonun güçlenmesi ve büyüme tarafında AB’ye kıyasla daha güçlü bir performans ortaya konması ile ABD dolarına talep sürüyor. AB ise siyasi belirsizlik ve ekonomik birlik cephelerinde savaşını sürdürüyor.

Kısacası Euro üzerindeki baskıların korunacağı ve Euro-Dolar’da dolar lehine olan sürecin devam edeceğini düşünüyoruz.

Sene sonuna doğru paritede 1,05 seviyelerini görme ihtimalimiz hala yüksek.