Oxford Economics: ABD’nin gümrük vergisi artırımları ekonomi üzerinde küçük, diplomatik ilişkilerde ise büyük risk oluşturuyor

0
152

Oxford Economics, ABD’nin AB, Kanada ve Meksika’dan çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi koymasının olası sonuçlarını AB açısından şöyle sıralıyor:

. AB’den ABD’ye 2017 yılında 7 milyar Euro (GSYH’nin %0,1’i) tutarında çelik ihraç edildi. Ek gümrük vergisinin AB ekonomisine olumsuz etkisi GSYH’sinin %0,1’inden daha az olacak.

. En fazla ihraç oranına sahip olan AB ülkelerinin bile toplam ihraç tutarının %0,2-0,3’ü kadarı olumsuz etkilenecek.

. ABD metal üreticileri zaten fiyatlarını artırmış olması sebebiyle ek gümrük vergisi AB’nin çelik ve alüminyumdaki fiyat rekabetini tam anlamıyla aşındırmayacak ancak özellikle metal ve otomobil üreticisi firmalarının karlılığını etkileyecek.

. ABD’nin dış politikası AB’nin savunma harcamaları ve ticaret fazlasını hedeflese de AB hala kazan-kazan durumu arayışında. Ancak asıl tehlike kaynağı ABD’nin “Önce Amerika” politikasına karşılık AB’nin stratejik bir cevap ortaya koymamış olması. Ticaret savaşının AB-ABD diplomatik krizine dönüşme riski var.

. Süreçteki belirsizlik AB’de iş ortamı beklentilerinde bozulmaya sebep olarak cesaret verici yatırım ortamını zayıflatabilir.