Moody’s Türkiye’nin Ba2 olan kredi notunu düşürmek üzere izlemeye aldı

0
160

Mart 2018’de Türkiye’nin kredi notunu Ba1’den bir not aşağı Ba2 seviyesine düşüren kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin Ba2 olan uzun vadeli kredi notunu olası bir düşüş için izlemeye aldığını duyurdu. Kararda şu gerekçeler sıralandı:

. Makroekonomik politikaya yönelik artan belirsizlikler ve

. Kırılgan yapıdaki dış pozisyonun ödemeler dengesi üzerindeki baskıyı artırma olasılığı.

Kararda, söz konusu gerekçelere yönelik şu açıklamalara yer verildi:

. 24 Haziran seçimleri sonrasında güvenilir politik aksiyonlar alınmadığı takdirde yatırımcı güveni daha da erozyona uğrayacak ve ödemeler dengesi üzerinde baskı oluşturacak.

. Güven kaybına neden olan sebeplerden biri 17 ay erkene alınan başkanlık seçimleri. Erken seçim kararı yatırımcıların ekonomi, mali ve para politikalarına yönelik olarak yeni yönetimin alacağı kararların ekonomik ve finansal istikrarı daha da tehlikeye atabileceği endişelerini artırdı.

. Zayıf Türk lirası ve yurt içi talepte daralmaya bağlı olarak yılın ikinci yarısında cari işlemler açığı daralsa bile söz konusu açık yüksek seviyesini sürdürecek.

. Büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomisi ve hala güçlü olan mali yapısına bağlı olarak Türkiye ciddi ekonomik ve finansal şokların üstesinden gelmeyi başardı. Ancak mevcut ekonomik ve finansal kırılganlıklar, tahmin edilmesi zorlaşan siyasi durum ve küresel faiz oranlarındaki artış tehditleri artırıyor.

Bu sebeplere dayanarak Moody’s Türkiye’nin yüksek dış borç finansman ihtiyacını onarmanın seçimlerden sonra tutarlı ve öngörülebilir politikalara bağlı olduğunu savunuyor.

Seçim sonrası izleme sürecinde şu başlıklara odaklanılacak:

. Politikalarda anlaşılırlık,

. Politikaların yurt içi ekonomik ve finansal istikrarı destekleyip desteklemediği,

. Türkiye’nin şoklara karşı dayanıklılığı,

. Ödemeler dengesi,

. Seçilecek yeni başkanın yasama ve yargı kolları üzerindeki otoritesi ve

. Merkez bankasının bağımsızlığı.

Moody’s Türkiye’nin dışsal pozisyonunun bozulmaya devam etmesi ve dolayısıyla ödemeler dengesi krizi riskinde artış görmesi halinde Türkiye’nin kredi notunu düşürecek.

Moodys’e göre kredi notunda artış ihtimalini ise hayli düşük görüyor.

Öte yandan Moody’s yeterli ölçüde şeffaf ve öngörülebilir bir politika oluşturma çerçevesinde finansal istikrarı ve sürdürülebilir büyümeyi destekleyen güvenilir makroekonomik politikaların büyük dış finansman gereksinimlerini karşılama kapasitesini kuvvetlendirmesi halinde Türkiye’nin Ba2 olan kredi notunun teyit edileceğini belirtti.

YORUM: Türkiye seçim sonrasında tutarlı, güvenilir ve anlaşılabilir politikalar ortaya koymadığı takdirde finansman kabiliyeti zarar görecek.