Tarım Sektöründe Örgütlenmenin Önemi

0
186

Sayın Prof.Dr.Gökhan Özertan kaleme aldığı Tarla Sera yazısında örgütlenmenin tarım sektöründeki ekonomik etkileri hakkındaki AB Komisyonu çalışması incelenmiştir. Bu çalışma, Türkiye’nin tarım sektöründe örgütlenme sorunlarına ilişkin mevcut literatürün dar kapsamlı olduğunu ve sağlıklı politikalar geliştirme konusunda yetersiz olduğunu vurgulamakta. Çalışmadan elde edilen tespitlere dayanarak, Türkiye’deki örgütlenme sorunlarının çözümü için sağlıklı politikaların oluşturulabilmesi için daha detaylı ve analitik çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Özellikle Türkiye’de tarım sektöründe geniş coğrafyaya ve farklı üretim alanlarına sahip olunması nedeniyle, tek bir örgütlenme modelinin uygulanmasının zor olduğu vurgulanıyor.

Üretici örgütlerinin pazarlık gücünü artırmak için teknoloji, üretim ölçeği, sosyal sermaye gibi faktörlerin dikkate alınması gerektiği ifade edilmiştir. Örgütlenmenin sözleşmeli üreticilik, pazarlama ve gelir artışı gibi konulardaki etkileri incelenirken, Türkiye’nin tarım sektöründe örgütlenmenin potansiyel faydalarının tam olarak anlaşılamadığı ve bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekiyor. Son olarak, örgütlenmenin ekonomik boyutunun yanı sıra politik boyutunun da önemli olduğu ve kamunun örgütlenmeye nasıl yaklaştığının dikkate alınması gerektiğine vurgu yapılıyor.

Küresel Ekonominin Tersine Gıda Fiyatlamaları

  • Dünya Genelinde Gıda Fiyatları Düşüyor BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, Aralık 2023’te bir önceki aya göre -3,1 düşerek 118,5 puan seviyesine geriledi. Endeksin Aralık ayında da 2,5 yılın en düşük seviyesini gördü.
  • Türkiye’de Gıda Fiyatları Artıyor Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Aralık 2023 ayına ait tüketici fiyat endeksi verilerine göre, gıda fiyatları yıllık olarak yüzde 72,01, aylık bazdaysa yüzde 4,81 arttı. Yüksek Enflasyon ve Döviz Kuru Etkisi gıda fiyatlarındaki artışın başlıca nedenleri arasında . Aralık 2023’te yıllık enflasyon %64,77 olarak gerçekleşti. Gıda fiyatlarındaki artış, Türkiye’deki haneleri, özellikle de düşük gelirli haneleri olumsuz etkiliyor. Gıda harcamaları, hanelerin bütçelerinde önemli bir yer tutuyor. Hükümet, gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemler arasında tarımsal üretime destek, gıda yardımları ve fiyat kontrolleri yer alıyor. Yazının devamını okumak için tıklayın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz