Rus Vanası Londra Çıkarmasını Döver

0
451

Rusya, akaryakıt ihracatına 1 Mart’tan itibaren geçici yasak getirdi. Geçen yıl Rusya’dan ithal ettiği indirimli akaryakıtla 2 milyar dolar civarında tasarruf sağlayan Türkiye’nin ekonomisi, peki bu durumdan nasıl etkilenecek? Londra çıkarması, yabancı yatırımcı arayışında beklentimizi karşılayacak mı?

Rus Haber Ajansı (TASS), Reuters ve BBC haberlerinden derlediğimiz bilgiye göre Rusya, bahar ve yaz aylarında tatiller, saha çalışmaları ve rafinerilerdeki planlı bakım çalışmaları sırasında artan talebi telafi etmek amacıyla 1 Mart’tan itibaren benzin ihracatına geçici yasak getirdi. Kısıtlama, Avrasya Ekonomik Birliği üyesi ülkeler ile Güney Osetya, Abhazya, Moğolistan ve Özbekistan için geçerli olmayacak.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra Avrupa ülkelerinin Rus petrol ve doğalgaz ithalatını büyük ölçüde durdurmasının ardından Türkiye, Çin ve Hindistan ile Rus enerjisinin en büyük ithalatçılarından biri haline geldi.

Kalitesine göre dizelde varil başına 3,3-20 dolar, ham petrolde ise varil başına 5-20 dolar arasında indirimli fiyattan Rusya’dan akaryakıt ithal eden Türkiye’nin, bu sayede geçen yıl enerji faturalarında yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağladı. Türkiye, Çin ve Hindistan’ın aldığı miktarlar daha yükle olmasına rağmen navlun maliyetlerinin düşüklüğü dolayısıyla diğer iki ülkeye göre bu ticaretten en karlı çıkan taraf oldu.

Rus petrol üreticisi Lukoil‘in Azeri petrol şirketi SOCAR ile anlaşması kapsamında Aliağa’daki STAR rafinerisinde günde 200 bin varile kadar petrol rafine edilmesi ön görülmüş, kasım ayında sevkiyat, rekor seviye 400 bin varile kadar ulaşmıştı.

Para politikası duruşunda sıkılaşma gelir mi?

Rusya’nın bu kararının, Türkiye’de petrol arzı ve dolayısıyla akaryakıt fiyatlarına olumsuz etkisi olması bekleniyor.

Türkiye’nin cari açığında enerji ithalatı, önemli yer tutuyor. Rusya’nın sevkiyatı durdurmasıyla akaryakıt fiyatlarındaki artış, Türkiye’nin enflasyon hedefine ulaşmasında “tahmin edilemeyen” engellerden biri haline gelebilir.

Bu gelişme, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) “Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” sözünün uygulanmasını gerektirebilir mi?

Yabancı yatırımcı arayışında Londra çıkarması

Londra Borsası’nda Globalturk Capital tarafından düzenlenen “Türkiye ve Çevresinde Yatırımlara ve Özel Sermayenin Halka Açılmasına İlişkin 2024 Görünümü” etkinliği düzenlendi.

Sınırlı sayıda katılımcıya açık etkinlikte, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yatırımcılara hitap etti.

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu’nun sunumu sırasında bazı katılımcıların, protesto ederek salonu terk ettiği gözlendi.

Toplantıda, bazı holding üst yöneticileri de sunumda bulundu.

SWAP kanalları açılmadan bu sunumu ne kadar etkili olacağını göreceğiz.

Halkbank davası

ABD’deki Rıza Sarraf davasında sanık olarak yargılanan Halkbank’ın, İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’ndeki duruşması, Manhattan’da yapılacak.

Amerika’nın Sesi’nden (VOA) Can Kamiloğlu’nun haberine göre, New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Halkbank’ın avukatlarının hazır bulunacağı duruşmada, savcı ve avukatlar eşit sürede iddia ve savunmalarını sözlü olarak mahkeme heyetine aktaracak. Taraflar, davayla ilgili ve daha önce sundukları yazılı iddia ve savunma dilekçelerinde yer alan argümanlarıyla ilgili mahkeme heyetinin sorularını da yanıtlayacak.

Halkbank’ın ABD’nin en yüksek mahkemesi olan Anayasa Mahkemesi’ne temyiz talebiyle taşıdığı davada mahkeme, Halkbank’ın Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası (FSIA) kapsamında yargılamadan muaf olduğu iddiasını kabul etmese de bankanın içtihat hukuku kapsamında yargılanmasıyla ilgili itirazının, bir alt mahkeme olan İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi’nde değerlendirilmesine hükmetmişti.

Piyasalar

Borsada bugün zor, yarın daha da zor

Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, ilk kez 19 Şubat’ta gördüğü 9400’lü seviyeleri bir türlü geçemeyince yüzde 1,66 düşüşle günü 9179 puanla kapattı.

Vadelilerde vade sonu, MSCI endekslerinde değişiklik düzeltmeleri, kredililerin 3 günlük fonlama problemi gibi nedenlerle, borsada bugün ve yarın yatırımcıları zor bir gün bekliyor.

Borsa analistlerinin yeni hikaye bulunmazsa bu seviyelerde yatay seyretmesini beklediği BIST, bir yandan da sıkı ekonomi politikalarının yeterince sıkı olmayacağı beklentisiyle risk iştahı yüksek yatırımcıyı da yeniden kendine çekiyor. Halka arzlara yeniden onay gelmeye başlaması, “hikaye boşluk kaldırmaz” düşüncesinin bir sonucu olabilir mi?

EREGL’de neler oluyor?

Geçen hafta hem bilançosuyla hem de iniş çıkışlarıyla adından söz ettiren Ereğli Demir Çelik’te (EREGL), volatilite bu hafta da sürüyor.

Uzun süredir çıkış bekleyen yatırımcısının hevesini, geçen hafta yüklü miktardaki yabancı satışıyla kursağında bırakan EREGL, yurt dışındaki benzer firma hisselerinin durumunu ele almayan bazı olumlu araştırma raporlarının etkisiyle olsun, borsanın yeni hikayesi olabilir mi, bu hikaye mutlu sonla biter mi?

Büyük yatırımcıların EREGL’ye geçmek için para kaynağı yaratma yönünde hareketi, endekste satış baskısı yaratmış olabilir mi?

Son olarak bugün yayınlanan KAP bülteninde, şirketin yönetim kurulu kararıyla yüzde 100 bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığı açıklandı. Ayrıca hissedarlara, 0,45 lira net temettü dağıtılacak.

Editörlerimizden Yasin Furkan Doğulu‘nun değerlendirme yazısına, şuradan ulaşabilirsiniz: 9.400’ü Geçemeyen BİST 100, 9179 Seviyesine Geriledi

Büyükler Alıyor Bitcoin Yürüyor

Bitcoin, boğa koşusuna tam gaz devam ediyor. Bitcoin’de yükselişi getiren alımlar, büyük oyunculardan geliyor.

BTC Spot ETF’lerine büyük talep var. Aynı şekilde balinalar da BTC biriktirmeye devam ediyor. 1000 ve üzeri adette Bitcoin tutan cüzdan sayısındaki artış trendi sürüyor.

Editörlerimizden Aytekin Çetinkaya‘nın değerlendirmesine, şuradan ulaşabilirsiniz: Büyükler Alıyor Bitcoin Yükseliyor

Piyasadan kısa kısa

TCMB rezervlerinde gerileme sürüyor

Dövizle ödemelere istisnalar getirildi

ABD’de resesyon beklentisi artıyor

Dünya enflasyon ortalamasında düşüş bekleniyor

Gündemden kısa kısa

AYM’den bir iptal daha geldi ama…

İsrail ile ticarette, durmak yok, yola devam

İsrail’in Gazze saldırılarına dünyanın dört yanından tepki ve yaptırım çağrıları gelirken en çok sesi çıkanlar arasında yer aldığı gözüken Türkiye’nin İsrail ile ticarete herhangi sınırlama getirmemesi, bazı tepkileri de beraberinde getiriyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Sakarya mitinginde açılan “İsrail ile ticaret utancı sonlandırılsın” yazılı pankartın, kısa sürede kaldırıldığı ileri sürüldü.

Peki Türkiye’nin Gazze saldırılarına bu kadar ses yükseltmesine rağmen bu şekilde hareket edilmesinde, İsrail ve Mısır gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya verilmesi olası anlaşmasının bozulması endişesi yatıyor olabilir mi?

BAE, Mısır’a para akıtıyor

Birleşik Arap Emirlikler (BAE), Mısır ile Afrika’nın en büyük yabancı yatırım anlaşmasını imzaladı.

Mısır’da Ras El Hekma adında 150 milyar dolarlık yeni bir kıyı kenti inşa etmeyi planlayan BAE, Mısır’a iki ay içinde 35 milyar dolar yatırım yapacak.

BAE’nin Türkiye’ye yatırım planları da sık sık “Türkiye ile BAE arasında 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı” tarzı haberlerle gündeme geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz