fbpx

BLACK SWAN

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarTCMB: "Tamam mı? OK"

TCMB: “Tamam mı? OK”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), beklentiler doğrultusunda, politika faizini yüzde 45’te sabit bırakarak, artış beklentilerine bir nevi “Tamam mı? OK” dedi. Peki bu karar, enflasyonla mücadelede ne kadar doğru çıkacak?

TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığındaki kurulun toplantısıyla ilgili açıklamada, “Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk Lirası (TL) reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir” denilerek, TL’deki reel değer artışının sürmesinin hedeflendiği bir kez daha teyit edildi.

“Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesiyle de faizin gerektiğinde artırılacağı söylemi yinelendi.

Çekoslovakya’dan karikatürist Eva Dvořáková’nın “Şahinden Güvercine” adlı ödüllü karikatürü.

Enflasyonu düşürmede sıkı para politikaları yerine popülist politikalar yürüttüğü ileri sürülen TCMB’nin eski başkanı Hafize Gaye Erkan yerine gelen Fatih Karahan’ın şahin duruşunu ne zaman göstereceği, bazı ekonomi çevrelerince merakla bekleniyor. Ki o çevreler, enflasyonla mücadelede kararlılığın gösterilmesi için bu toplantıda 500 baz puanlık artış gerçekleşmesini bekliyordu. Bir endişe de zamanında faiz artışı gerçekleştirmemeye örnek ülke Arjantin’e dönülmesi.

TCMB politikalarındaki “değişim”e dair:

Ahmet Akarlı, PPK kararının değerlendirildiği canlı yayında resesyonun gerekliliğine işaret ederek, şunları kaydetti:

Mehmet Şimşek’ten “spekülasyonlara itibar etmeyin açıklaması”

Türkiye, gri listeden çıkacak mı?

Türkiye’nin gri listeden çıkmayı hak ettiği yönünde pozitif görüş açıklaması bekleniyor.

Raja Kumar’ın iki yıllık Singapur Başkanlığı dönemindeki beşinci Mali Eylem Görev Gücü (FATF) toplantısı, Paris’te sona eriyor. Sonuçlar, Türkiye saati ile 18.30’da Paris’teki OECD Binası’ndaki toplantıda açıklanacak.

Toplantıda, Türkiye’nin gri listeden çıkmayı hak ettiği yönünde pozitif görüş açıklanması bekleniyor. Açıklamanın beklentiler doğrultusunda gelmesinin, Borsa İstanbul endeksine etkisinin pozitif olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye, kendisi dahil 40 üyesi bulunan FATF tarafından kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda yeterince çaba göstermediği gerekçesiyle 21 Ekim 2021’de gri listeye alınmıştı.

Türkiye, 2011 yılında da gri listeye girmiş ancak 2014 yılında çıkmayı başarmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm bu süreçte yine maliye bakanlığı görevindeydi.

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye, Emre Umurbilir‘in “Türkiye, gri listeden çıkarılmayı bekliyor” yazısından ulaşabilirsiniz.

PİYASALAR

BIST 100, 9400 puanı aşacak mı?

Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, 19 Şubat’ta günlük kapanışta gördüğü 9400 puan seviyesini aşamıyor.

Kürşad Bucak da PPK’nın faizi sabit bırakması kararı alması durumunda, endeksin 9200-9500 puan arasında salınacağını ifade etmişti.

Borsadaki gelişmelerle ilgili Ömer Yiğit Doğan‘ın yazısını okuyabilirsiniz: BIST 100, 9400 Seviyesini Aşamıyor

BIST Bilişim Endeksi NASDAQ’ın Yerini Alır Mı?

Editörlerimizden Cem Alpay, son 2 aylık getirisi %100’ün üzerinde olan BIST’te 2024’ün en flaş endekslerinden bilişim endeksini “BIST Bilişim Endeksi NASDAQ’ın Yerini Alır Mı?” yazısında ele aldı.

“Bilişim endeksinde neler oluyor? Burada yeni bir hikaye mi yazılıyor?” gibi sorulara yanıt aranan yazının içeriği, 2022’de enerji hisselerinde yaşanan hareketin benzerinin bu yıl bilişimde yaşanmasını bekleyenleri yakından ilgilendiriyor. Ayrıca Sadece Borsa kanalında da Soner Sarıökmen‘in katılımıyla cumartesi saat 12.30’da yayımlanacak programda konu, detaylarıyla ele alınacak.

Bitcoin alımlarında gerileme

Bitcoin alımlarındaki alımlar sürse de son iki günde ivme kaybı yaşandığı gözlemleniyor.

Open Interest’in 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesine ulaşması, kısa vadede 49 bin dolara kadar bir gerilemenin yaşanabileceğini gösteriyor.

Onat Tütüncüler’in detaylı değerlendirmesini Bitcoin alımlarında gerileme yazısından okuyabilirsiniz.

Gündemden Kısa Kısa

Rusya-Ukrayna savaşı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov‘un G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında basın toplantısı düzenledi. Lavrov’un demecinde ön plana çıkanlar, şunlar:

  • Batılı ülkeler kategorik olarak Ukrayna konusunda ciddi bir diyalog istemiyor.
  • ABD’den Rusya Federasyonu ile stratejik istikrar konusunda temasların başlatılması yönünde ciddi bir teklif gelmedi; Rusya düşman ilan edilirken artık güven yeniden tesis edilemez.
  • Oturum aralarında ne Blinken ne de İngiltere Dışişleri Bakanı ile herhangi bir temas olmadı.
  • Rusya Federasyonu, Batı’nın yeni yaptırımlarına, Rusya ekonomisinin kendi kendine yeterli kalkınmasıyla ilgili pratik eylemlerle yanıt verecek.

TL’deki volatilite üzerine

TCMB net döviz pozisyonu, aşağıya yönde devam

Pasaportumuzun gücü

Kripto

Bitcoin, bu hafta görece yatay seyretti. Pozitif haber akisi devam ederken bazı on-chain verilerinde “ısınma” görülmesiyle birlikte fiyat, 50 bin 625 dolara kadar geriledi. Bu seviyeden alıcı bulan Bitcoin, tekrar 51 bin 500 dolar üstünden işlem görüyor. 

21 Şubat günü açıklanan Nvidia’nin 2023 dördüncü çeyrek bilançosunun yarattığı volatiliteyle birlikte, Nvidia ile pozitif korelasyon içinde bulunan bazı Altcoinler’de bilanço açıklanana kadar sert geri çekilmeler yaşandı. Bilançonun beklenenden daha pozitif gelmesiyle birlikte, bir çoğu düşüş öncesi fiyatlarına tekrar ulaştı.

Çip üretimi ve yapay zeka (AI) donanımları alanında pazarda tekelleşmeye yaklaşan Nvidia, ilerideki dönemde kripto para yatırımcısının  ve  yapay zekaya alanına yatırım yapacak yatırımcıların dikkatle takip etmesi gereken bir şirket olduğunu bu dönemde tekrar gösterdi. 

Orta/uzun vade için oldukça pozitif duran kripto paralarda ve özellikle Bitcoin’de kısa vade için bazı indikatörlerde ve on-chain verilerde olumsuzluklar görülmeye başlansa da, pozitif veriler hala ağır basıyor.

Bu süreçte, 49 bin-52 bin dolar karar bölgesinde olan Bitcoin’in yönünü kurumsal yatırımcı belirleyecek gibi gözüküyor. 8 Şubat’tan itibaren son derece hızlanan kurumsalların Bitcoin alımı, son iki günde de devam etse de ivme kaybına uğradı.

Kaynak: CryptoQuant

Open Interest’in, 2022’nin ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyesine ulaşması kısa vadede 49 bin dolara kadar bir gerilemenin yaşanabileceğini gösteriyor. Diğer verilerde pozitif havanın devam etmesi, bize daha derin bir düşüş ihtimalinin hala uzak olduğunu gösteriyor.

Kaynak: CryptoQuant

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Read Now

Borsa Dinlenirken Altın ve Gümüş Düşüşte

30 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Genç ve Kendini Genç Hisseden Yetenekler Arıyoruz!

Ekonomi/finans sektörüne ilgi duyan, İngilizce bilen, İngilizce araştırma yapmayı seven, Öğrenmeye açık, yoğun öğrenme programlarına vakti ve hevesi olan, Remote çalışma disiplinine sahip, Üniversitelerin Reklamcılık, Pazarlama, İletişim ve Medya vb bölümlerinde okuyan, Sosyal Medya Stajyeri Tercihen sosyal medya ve benzeri sertifikalarından en az 1 tanesini almış, Sosyal medya trendlerini yakından takip eden, sistemin...

Aracı Kurumların, Finansal Sektör 2024 1. Çeyrek Kar Beklentileri

Aracı kurumlar, 2024 1. çeyrek için banka ve finansal kuruluşlar için finansal sonuç beklentilerini açıkladılar. Açıklanan raporlara yazıdan ulaşabilirsiniz.

Dünyadan Bitcoin Haberleri

Bitcoin Spot ETF kervanına Avustralya da katıldı. Bloomberg'in haberine göre Avustralya'da da Bitcoin Spot ETF'leri bu senenin sonuna kadar onaylanacak. https://twitter.com/BitcoinMagazine/status/1784871541609582631 Rusya'da kriptolara yasak geliyor. Yapılan açıklamaya göre kriptoların ülkenin yerel para birimini yerine geçmemesi adına bu sene eylül ayından itibaren kriptoların yasaklanacağı aktarıldı. https://twitter.com/BitcoinNewsCom/status/1784905386274726294 Morgan Stanley fonlarında BTC ETF'lerine yer...

Yabancı İkna Olmuş Yerel Halk İnanmıyor

Citi stratejistleri, dolar karşısında Türk lirasında uzun pozisyon alınmasını öneriyor. Rapor önümüzdeki birkaç ayda sermaye akışının artacağı görüşüne dayanıyor. Citi stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) iç parasal koşulları daha da sıkılaştırmak için mücadele ederek temkinli bir duruşunu sürdüreceğini öngörüyor. https://twitter.com/iriscibre/status/1784912868485271612 https://twitter.com/Alaattin_Aktas/status/1784835622588252200 (TRY Onshore Yield=Türkiye'de yerleşik bankalar veya kurumların TL...

Dolar Yerinde Sayarken Borsada Rekor Tazeledi

29 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.

Bitcoin FED Haftasına Yatay Giriyor

Bitcoin haftayı 63.150 dolar seviyesinde kapattı. Bir süredir 60.000-66.000 dolar seviyesine sıkışmış olan Bitcoin'de henüz aşağı ya da yukarı yönlü bir kırılım gelmedi.

Piyasalarda Zurna Zırt Diyecek Mi?

Dünya piyasalarında gözler, bu çarşamba açıklanacak FED'in faiz kararında olacak. Ama piyasaları döndürecek asıl açıklama, aynı gün ABD Hazinesinin açıklayacağı çeyrek fonlama programı olabilir. Balı Fırat Ekin'in bu konudaki açıklamalarını izleyebilirsiniz: https://youtu.be/aPgmNLAA59s?si=Wgdcou6bZykAANyg&t=262 FED’in faiz oranını (5.25-5.5) sabit tutması beklenirken piyasalar FED Başkanı Powell’ın konuşmasının tonunu takip edecek. Bu haftanın veri takvimi...

PİYASADA OLAN PİYASADA KALIR B19 – KRİPTO

YÖN BELLİ Mİ , DÜŞÜYOR MUYUZ ÇIKIYOR MUYUZ ? BİTCOİN ŞİMDİLİK KARARSIZ Bitcoin geçtiğimiz hafta başında toparlanır gibi olsa da , ABD tarafından gelen veri akışı ile yeniden 63.000 Dolar seviyesine geriledi. ABD’de merkez bankası Fed’in enflasyonun düşürülmesi açısından en çok dikkat verilerden biri olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Bölüm 19 – BORSA

22-26 Nisan tarihleri arasında borsada olup bitenleri konuştuk.

BIST100, Yeni Rekorla 10.000 Sınırına Ulaştı

26 Nisan 2024 tarihine ait gün içi haberleri ve piyasalardaki son durumları derlediğimiz yazımızda bugünün öne çıkan başlıkları aşağıdaki gibidir.